https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Zonnebloemen weggesneden bij graf: “Dit treft ons in het hart”

Marnix Ghyselinck en zijn vrouw Shashi bij de weggesneden zonnebloemen aan de grafzerk van Shashi's overleden ouders: “Dit is pure grafschennis.” © Johan Sabbe
Johan Sabbe

De tranen vloeien Marnix Ghyselinck en zijn vrouw Shashi over de wangen. Onbekenden hebben op de begraafplaats De Warande in Torhout zonnebloemen weggesneden die het koppel bij het zerkje van Shashi’s overleden ouders had geplant. “Dit is pure grafschennis. Deze wandaad treft ons in het hart.”

Marnix (57) en Shashi (51) zijn al sinds 2006 samen. Hij is in Maldegem opgegroeid, zij in Torhout, waar haar ouders en haar grootouders aan moederszijde begraven liggen op het Stiltepark De Warande. “Dit jaar hebben we voor het eerst zonnebloemen bij die twee graven geplant”, aldus Marnix. “En kijk: vandalen en/of dieven hebben bij de zerk van Shashi’s ouders enkele van die bloemen weggesneden. Een regelrechte schande.”

Op zoek naar mensen die tips kunnen geven

Marnix en Shashi hebben twee grote passies: enerzijds hun twee katten Ortho en Zyzou en anderzijds sinds enkele jaren hun intensieve programma om de mooiste zonnebloemen te telen. Hun tuin in Maldegem staat er vol van. “Niet onlogisch dat we dit jaar het plan opvatten om bij de twee familiezerkjes in Torhout die prachtige bloemen te planten”, vertelt Marnix. “Ze waren de voorbije maanden de letterlijke en figuurlijke toppers van de begraafplaats. Echte blikvangers, nu ook nog. Aan de bloemen bij het graf van Shashi’s meme en pepe is er niet geraakt, maar aan de exemplaren bij de zerk van haar ouders helaas wel. Oneerbiedig afgesneden en meegenomen. We zijn er het hart van in, getroffen tot in het diepste van onze ziel.”

Door deze snode daad werd niet alleen de plant getroffen, maar ook onze passie

“In principe komen we bijna elke week op zondag vanuit Maldegem naar de Torhoutse begraafplaats”, vult Shashi aan. “Daar zagen we de vernieling. We hopen dat iemand iets opgemerkt heeft en een concrete tip kan geven over wie hier achter zit. We hebben zopas klacht neergelegd bij de lokale politie, die de nodige vaststellingen zal verrichten.”

Nu nog intensiever op de teelt toeleggen

“Door deze snode daad werd niet alleen de plant getroffen, maar ook onze passie”, aldus een geëmotioneerde Marnix. “Zonnebloemen betekenen heel veel voor ons. Ik zal mij nu nog intensiever op de teelt toeleggen en de beste rassen proberen te ontwikkelen. Het zou mooi zijn mochten nog meer nabestaanden ons voorbeeld volgen en dergelijke bloemen bij het graf van hun dierbare overledenen plaatsen. Dat zou een statement zijn aan het adres van de vandalen en dieven.”

Het koppel heeft tevens contact opgenomen met het Torhoutse stadsbestuur om de feiten te melden. “Het is nu hopen dat de dader gevat kan worden en dat er zich geen grafschennis meer voordoet”, klinkt het.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten