"Deze zomer kwam het idee om een voedselteam op te richten in Zonnebeke", zegt Dries Opsomer uit Beselare. "Het initatief kwam van Sofie Coelus. Ze was al in het verleden lid bij Voedselteams in het Gentse en vond dit een leuk intiatief. Voor mij was het ook geen onbekend gegeven. Ik haal wekelijks af bij voedselteams in een andere regio. Samen sloegen ze de handen in elkaar om op zoek te gaan naar bondgenoten en Voedselteams Zonnebeke vorm te geven."
...

"Deze zomer kwam het idee om een voedselteam op te richten in Zonnebeke", zegt Dries Opsomer uit Beselare. "Het initatief kwam van Sofie Coelus. Ze was al in het verleden lid bij Voedselteams in het Gentse en vond dit een leuk intiatief. Voor mij was het ook geen onbekend gegeven. Ik haal wekelijks af bij voedselteams in een andere regio. Samen sloegen ze de handen in elkaar om op zoek te gaan naar bondgenoten en Voedselteams Zonnebeke vorm te geven." Door het oprichten van lokale teams wil Voedselteams vzw de korte keten in Vlaanderen promoten. "In de eerste plaats door de voedselkilometers tot een minimum te herleiden, maar ook door de lokale en kleinschalige voedselproductie zelf te stimuleren en het contact tussen boeren en consumenten te bevorderen", aldus Sofie. "Het ijveren naar duurzame landbouw staat voorop, maar ook de teams als sociaal gebeuren zijn een belangrijk aspect van de werking. Het biedt een kader waarbinnen mensen sociale netwerken kunnen opstarten en samen duurzaam en eerlijk voedsel aan interessante prijzen krijgen aangeboden." Het enthousiast team dat van start ging, bestaat uit Sofie Coelus, Dries Opsomer, Tijs Demyttenaere, Joost Flores, Nele Rubrecht en Katrijn Decuypere. "Ook familie en vrienden helpen een handje mee. Wie ook zin heeft kan ons gerust contacteren, we kunnen zeker helpende handen gebruiken", vervolgt Sofie. "Wij zijn vrijwilligers die de producenten, de boeren, rechtstreeks in contact willen brengen met de mensen van Zonnebeke via het online platform van Voedselteams vzw. De producenten moeten voldoen aan criteria die door Voedselteams worden vooropgesteld. Dit gaat van duurzaamheid, kwaliteit, lokaal geproduceerd tot een eerlijke prijs voor de producent. Direct aankopen bij de boer is ons uitgangspunt. Wie dit doet, werkt alvast mee aan een duurzame voedselketen. Voedselteams volgt de kwaliteit en duurzaamheid op en creëert de mogelijkheid dat alles online kan besteld worden en wekelijks afgehaald worden in het afhaalpunt. Om de mensen dichter bij de boer te brengen, is het de bedoeling dat jaarlijks één of meerdere producenten bezocht worden om een kijkje te nemen in het 'maakproces'. Het brengt mensen uit de buurt dichterbij en creëert een sociaal gebeuren. Een vast afhaalpunt hebben we nog niet. We hebben reeds enkele mogelijke locaties, maar dit is nog niet vastgelegd. We zijn nog steeds op zoek naar mogelijkheden. Om ons te profileren hebben we een Facebookpagina aangemaakt die heel wat interesse geniet."Wie lid wil worden, kan dit op de infoavond die doorgaat op 28 november om 19.30 uur in 't Gelevelt in Geluveld, waar ook proevertjes zullen voorzien zijn of via zonnebeke@voedselteams.be.(NVZ)