Zonnebekenaar Milo Verhelst is juniorgids bij het Memorial Museum Passchendaele 1917

Milo Verhelst vindt het tof om als juniorgids betrokken te zijn bij het museum. (foto ZB)
Redactie KW

Sinds vorig jaar beschikt het Memorial Museum Passchendaele 1917 over juniorgidsen. Tijdens de paasvakantie worden door de jonge gidsen gidsbeurten gegeven. Milo Verhelst is alvast enthousiast.

Milo Verhelst (13) woont met vader Jürgen, moeder Karen Degraeve en zus Ena (7) in de Passendalestraat in Zonnebeke. Deze leerling aan het Lyceum in Ieper zag online en in de krant een oproep vanuit het MMP 1917 naar jongeren toe om juniorgids te worden. “Ik had meteen interesse en mailde direct om mij op te geven“, steekt Milo Verhelst van wal. “Op school volg ik STEM, wat staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. Een richting met wat meer uitdaging op het vlak van wiskunde en wetenschappen. Later wil ik immers graag prof wiskunde of burgerlijk ingenieur willen. Wiskunde is echt mijn ding.”

Juniorgids vindt hij wel leuk. “De opleiding tijdens de krokusvakantie van 2018 in het MMP1917 was best intensief, maar heel leerrijk en werd gebracht door Kristof Blieck. Hij is educatief medewerker en kon het heel boeiend op ons overbrengen. Nadien deden we ook wat praktische oefeningen in het museum. We moesten eigenlijk wel veel kennen. Ook veel data en namen onthouden van piloten, van bepaalde stammen die meevochten, van gassen die gebruikt werden, enzovoort. Daarna moesten we een proef afleggen. De hele groep was geslaagd en we kregen een mooi diploma. Nu kennen we het museum wel heel goed en in elke zaal moeten we kunnen vertellen wat er getoond wordt. Nu en dan is er een opfrisbeurt voor de juniorgidsen omdat het museum ook evolueert”, aldus nog Milo.

Nieuwe gidsen

Omdat we juniorgids zijn, kleuren we de gidsbeurten wel met toffe weetjes zodat we kinderen geboeid kunnen houden. We kwamen ook in de media met dit unieke initiatief. In de paas- en zomervakantie worden er gidsbeurten georganiseerd voor gezinnen met kinderen en dan gaan wij aan de slag. Ik heb er intussen ook al enkele mogen geven en vind het erg leuk. Later zou ik graag verder gidsen. Ik vind het een supertof initiatief dat jongeren zo vroeg al betrokken worden in het museum. Het is voor het museum een kans om nieuwe gidsen te vinden voor de toekomst”, zegt Milo, die het MMP1917 een echte aanrader vindt. “Er staan unieke objecten en alles is heel mooi voorgesteld. Je kunt er letterlijk zien, voelen en zelfs ruiken hoe de oorlog moet geweest zijn. Het kan niet anders of een diepe indruk nalaten over wat onze streek allemaal heeft meegemaakt, en zelfs nog niet zo heel lang geleden.”

Mijn overgrootvader, die oud-strijder was, zou trots op mij geweest zijn

“Met de juniorgidsen bezochten we samen andere interessante locaties zoals Tyne Cot. We deden ook al een fietstocht op Open Monumentendag langs interessante plaatsen in Zonnebeke en de regio. Zelf ging ik ook al naar het In Flanders Fields Museum in Ieper en op 11 november vorig jaar mocht ik via mijn school de herdenkingsplechtigheid onder de Menenpoort bijwonen. Ik mocht een krans aanreiken aan de gouverneur. Koning Filip en Koningin Mathilde waren er ook bij. Dit was een heel unieke ervaring. Ik heb al veel mooie momenten meegemaakt.”

Vele verhalen

Milo is al sinds jonge leeftijd geboeid door geschiedenis. “Van het moment dat ik wereldoriëntatie kreeg op school en over de oorlog leerde, was mijn interesse gewekt. Mijn overgrootvader was vroeger rijkswachter en oud-strijder van de Tweede Wereldoorlog en wist nog veel over de oorlog. Zelf heb ik hem niet gekend, maar hoorde veel verhalen over hem. Hij moest zelf vluchten, en alles liet een heel diepe indruk op hem na. Mijn overgrootouders bewaarden vele voorwerpen, zoals lege obussen, medailles enzomeer. Ik weet dat hij heel trots op mij zou geweest zijn”, weet Milo.

Een andere hobby van hem is voetbal. “Ik volg de keeperschool in Lendelede en speel bij KVK Westhoek. Manuel Neuer, de doelman van Bayern München, is mijn grote idool. Ik wil als keeper verder blijven groeien en later een vaste plek bij een goeie club veroveren. Zoals veel leeftijdsgenoten game ik ook graag, dat is voor mij de ultieme ontspanning na het studeren en sporten.”

(NV1)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier