Zonnebeke: “Mijn agenda zit alweer behoorlijk vol”

Redactie KW

Johnny Blanckaert is verkozen tot de Krak van Zonnebeke. De rasechte Zandvoordenaar zet zich in zijn dorp al jaren in voor tal van verenigingen. En Johnny heeft een primeur te pakken: hij is de eerste uit het Breldorp die met de titel van Krak gaat lopen.

Johnny Blanckaert is een rasechte Zandvoordenaar, al werd hij geboren in Komen. “Mijn ouders woonden hier vlak naast. Alles heb ik hier meegemaakt!” knikt Johnny. “Ik liep school in de toenmalige gemeenteschool en ik heb ook nog Brel geweten als burgemeester, een voorouder van de grote Jacques Brel. Dat ik Krak van Zonnebeke zou worden, had ik helemaal niet verwacht. Zeker niet bij het zien van de andere kandidaten, die allemaal grote verdiensten hebben… Het is een complete verrassing!”

Stimulans

“In reclame maken ben ik niet goed en dat heb ik dan ook niet gedaan: mijn echtgenote heeft het voor mij gedaan, zij is daar veel beter in! Bovendien kom ik uit het kleine Zandvoorde, waar veel minder stemmers zijn. Toch zou ik de waarheid geweld aan doen, wanneer ik zeg dat ik niet blij ben. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor Zandvoorde… Wat de reacties zullen zijn, moet ik nog afwachten, maar één ding staat als een paal boven water: de titel van Krak zal mij niet veranderen. Het is mooi dat de mensen waarderen wat je doet, maar ik zie het vooral als een stimulans om rustig voort te werken.”

“Reclame maken, dat heeft mijn vrouw gedaan!”

Wat Johnny presteert, is niet min. Hij is vrijwilliger én ambassadeur van het MMP1917, ondervoorzitter van de 50+ adviesraad, promotor van curling bij de senioren, medewerker bij welzijnsschakel ‘t Zunnetje, voorzitter van de Kerkfabriek Zandvoorde én hij trekt ook nog door de Zandvoordse straten om het zwerfvuil te verzamelen en zo zijn gemeente netjes te houden. Ook het kapelletje voor zijn deur is bij hem in goede handen en elk jaar is hij verantwoordelijk voor het bouwen van de kerststal in de kerk.

Spontaan

“Dat is allemaal heel spontaan gekomen“, lacht Johnny. “Ze vragen je iets, je doet het en je bent vertrokken… Maar ik moet er wel bij zeggen dat ik het allemaal graag doe. Ik zit ook nog in verenigingen waar ik geen verantwoordelijkheid draag. Als ik moet kiezen wat ik het langst wil behouden, dan is dat het voorzitterschap van de kerkfabriek.”

Thuis in de Komenstraat zijn ze wel wat drukte gewoon, want echtgenote Christine is al even actief als haar Krak. “Ze moet zeker niet onderdoen. Ook zij verdient de titel. Misschien volgend jaar”, knipoogt Johnny. “Wij moeten regelmatig onze agenda’s naast elkaar leggen. En eerlijk gezegd: de mijne zit alweer behoorlijk vol.”

“Ik ken élke straat en al wie er woont”

Johnny Blanckaert heeft zijn hart verpand aan het dorp waar hij opgroeide en waar hij al zo lang woont. “Ik ken élke straat en quasi élke inwoner. Het is een rustig dorp waar het goed is om wonen. Heel mooi qua reliëf en met prachtige panorama’s. Zandvoorde lokt dan ook veel fietsers… Positief is dat de gemeente in de toekomst Zandvoorde toeristisch wil promoten. Ik heb alvast mijn medewerking verleend en drie routes van kort naar iets langer gesuggereerd”, vertelt Johnny, de Krak van Zonnebeke.

“Ik heb ook vernomen dat men volgend jaar iets wil organiseren rond de familie van Jacques Brel. Een prachtig initiatief om als kleinste van de vijf fusiegemeenten ook eens op het voorplan te komen… Ik heb ook gehoord dat men voor de gemeenteraadsverkiezingen in beide woonzorgcentra een stembureau wil inrichten, zodat de bewoners hun stem kunnen uitbrengen. Als dat gebeurt, zal ik ervoor ijveren om hetzelfde te doen in Zandvoorde. Maar een droom is en blijft de verkeersveiligheid en de aanleg van een fietspad op de baan naar Geluveld.”

Kerststal

Het Breldorp heeft echter nog een trekpleister die met de Krak van Zonnebeke te maken heeft. De unieke kerststal in de kerk, die Johnny elk jaar bouwt, lokt heel veel bezoekers, ook van buiten de gemeentegrenzen. “Ik heb die taak destijds overgenomen van Mauricette”, zegt Johnny. “Elk jaar probeer ik iets nieuws. Meestal speel ik ook in op de actualiteit. Voor kerst 2017 had ik er een podium van een muziekfestival van gemaakt, de voorbije jaren was het ook al eens een tent zoals in het vluchtelingenkamp in Calais, een bushokje, een boerderij waar cannabis werd geteeld… Het is fijn dat ik altijd mijn eigen ideeën mag uitwerken.”

Bio Johnny Blackaert

Privé

Johnny Blanckaert werd geboren op 1 augustus 1954 in Komen. Hij is getrouwd met Christine Van Exem en vader van Bjorn (35) en Eveline (32). Johnny is intussen ook al trotse opa van vijf kleindochters. Het gezin woont in de Komenstraat 2 in Zandvoorde.

Loopbaan

Johnny bouwde een carrière uit als landmeter in de wegenbouw. Nu is hij met pensioen.

Vrije tijd

De grootste hobby van Johnny is tuinieren, maar zijn engagement voor tal van verenigingen en initiatieven krijgt toch altijd voorrang.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.