Zonnebeke een van zwaarst getroffen gemeenten in West-Vlaanderen: “Van grote broeihaarden is geen sprake”

Redactie KW

De laatste weken behoort Zonnebeke tot de niet benijdenswaardige kopgroep van gemeenten waar de coronabesmettingen hoog oplopen. Burgemeester Dirk Sioen (#Team8980) en zijn partijgenoot en schepen van Sociale Zaken Joachim Jonckheere vragen dan ook met aandrang de maatregelen strikt te volgen.

“De cijfers zijn in de loop van de maand oktober alleen maar gestegen. Momenteel ligt dit, volgens Sciensano, om en bij de 1.500 besmettingen per 100.000 inwoners. Dat zijn voor onze gemeente zeer hoge cijfers. Het gaat immers om meer dan 180 mensen gedurende de voorbije veertien dagen en net iets meer dan 100 de voorbije zeven dagen”, zegt burgemeester Dirk Sioen.

“We stellen vast dat het virus zich in alle leeftijdsgroepen bevindt en ook in alle deelgemeenten aanwezig is. Vooral Zonnebeke en Passendale scoren hoog met 35 à 45 positieve gevallen. Beselare en Geluveld met 10 à 15 en Zandvoorde met 1 positief geval zijn iets meer gespaard, al is het virus daar ook aanwezig”, verduidelijkt schepen Jonckheere. “Van grote broeihaarden is op vandaag volgens onze informatie geen sprake. We stellen vast dat mensen, vaak onbewust, andere mensen besmetten in hun directe leefomgeving zoals gezin, familie, werk en sociale contacten.”

Horeca

“Meer dan twee weken geleden was er een uitbraak in een horecazaak. Het sluiten van die zaak, dat toen vrijwillig gebeurde, was zonder twijfel de juiste beslissing. De besmettingen in Zonnebeke zijn de voorbije twee weken dus daaraan niet meer te linken. De curve stagneert en sinds begin oktober zien we voor het eerst een zeer lichte daling van de curve.”

“De twee woonzorgcentra in onze gemeente doen het op vandaag heel goed”

“We beschikken op de gemeente over twee woonzorgcentra en die doen het op vandaag heel goed”, vervolgt burgemeester Dirk Sioen. “In Zonnebeke is één iemand in quarantaine na terugkomst uit het ziekenhuis en in Passendale zijn er momenteel geen covidpatiënten. Chapeau voor de medewerkers en artsen die in beide woonzorgcentra het beste van zichzelf geven om dag in dag uit te zorgen voor het welzijn van de bewoners. We roepen de bezoekers ook op om de maatregelen die het woonzorgcentrum oplegt te respecteren. Maak het de medewerkers dus ook niet nodeloos moeilijk door in discussie te gaan over de maatregelen.”

Ook in het onderwijs zijn er besmettingen. “In de scholen en BKO stellen we vast dat de besmettingen zich vooral bij volwassenen zoals leerkrachten en begeleiders voordoen. De positieve tests bij kinderen vallen veel minder voor op vandaag. De voorbije week werden vier klassen (twee in Zonnebeke en twee in Beselare, red.) preventief in quarantaine geplaatst na een positieve test bij een begeleider of leerkracht”, stelt schepen Joachim Jonckheere. “Ook de BKO in Passendale moest de deuren sluiten en is nu opnieuw open. In Zonnebeke testte een begeleidster positief, maar daar waren er niet onmiddellijk extra maatregelen nodig. We vrezen dat we zeker nog tot begin november een stijging in de lokale cijfers mogen verwachten. Hopelijk kan dat al iets sneller, maar dat valt allemaal nog af te wachten.”

Geen extra maatregelen

Plaatselijke maatregelen zijn er volgens de burgemeester niet nodig. “We volgen de maatregelen van de hogere overheden en dat is voldoende. Het zijn geen gemakkelijke tijden, voor niemand onder ons. De samenhang en draagkracht van ons allemaal bepaalt echter hoe we hier doorkomen. We vragen ook om de maatregelen op ieder moment en in iedere context te respecteren. Als mensen zich ziek voelen, moeten ze onmiddellijk contact opnemen met hun huisarts en zeker de quarantaine respecteren. Met respect voor alle regels komen we er zeker door”, besluit burgemeester Dirk Sioen. (NVZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.