Zondag solidariteitsactie voor George Floyd in Oostende

© BELGAIMAGE
Redactie KW

De actiegroep ‘Belgian Youth against Racisme’ kondigt voor zondag 7 juni een ‘solidariteitsactie’ aan in zes steden met een Leopold II-standbeeld, waaronder Oostende. “De beelden van het politiegeweld tegen George Floyd laten niemand onberoerd, maar ook in Vlaanderen is het een en ander recht te trekken”, zegt de initiatiefnemer.

De dood van de zwarte Amerikaan George Floyd na politiegeweld in Minneapolis beroert de hele westerse wereld. Ook in België is een actiegroep opgericht, die actief is op Twitter en Facebook. Voor nu zondag kondigt de groep via Facebook een solidariteitsactie aan in zes steden waar een standbeeld van Leopold II staat. Daarbij zijn naast Gent, Hasselt, Brussel, Ekeren en Halle ook Oostende, met de bekende beeldengroep ‘Dank der Kongolezen’ aan de Drie Gapers op de zeedijk. Tegen dat standbeeld in Oostende loopt overigens een petitie, met intussen 6.000 handtekeningen.

De ‘vreedzame samenkomst’ zou er plaatsvinden tussen 13 en 16 uur.

“Het is duidelijk dat zelfs hier in Vlaanderen de beelden niemand onberoerd laten, maar dat betekent niet dat we onze ogen moeten sluiten voor het leed en verdriet van sommige gemeenschappen hier”, luidt de boodschap van de actievoerder. “Ook hier in Vlaanderen hebben we het een en ander recht te zetten tegenover de verschillende gemeenschappen die al jarenlang discriminatie en racisme ondervinden. Daarom deze solidariteitsactie, een vreedzame samenkomst met een zitting ter herdenking van de recente gebeurtenissen.”

Betoging toegelaten

Een vergelijkbare ‘Black lives matter’-betoging, eerder deze week in Brussel, werd nog verboden. Deze actie in Oostende wordt wel getolereerd.

“Als het een geweldloze actie is, met respect voor het verbod op samenscholingen en social distancy, zullen we er niet tegen optreden”, zegt Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “Het recht op vrije meningsuiting moet gegarandeerd blijven. We leven nog altijd in een democratie. Maar de coronamaatregelen gelden wel voor iedereen.”

“De organisatoren hebben wel geen aanvraag ingediend”, gaat Tommelein verder. “Dat zouden ze eigenlijk wel moeten doen, en ook afspraken maken met de ordediensten. Als ze goede bedoelingen hebben tenminste.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier