Zondag Mars tegen Armoede in centrumstraten

Zittend vlnr. Brigitte Desmet (Allegro) en Anne-Mie De Boscher. Staand vlnr. Hannes Verstraete (academie), Frederic Dehaudt, Schepen Angelique Declercq, Tamara Vanzandycke (Sociaal Huis), Henk Delabie (Academie) en Ella Verstichele (CAW). © (Foto WO)
Redactie KW

In het kader van de Wereldverzetdag tegen Armoede organiseren verschillende Meense verenigingen en organisaties zondag een Mars tegen Armoede die door de centrumstraten zal trekken.

“We mogen er van uitgaan dat armoede een probleem van de mensheid is, een probleem van de samenleving en niet van diegenen die armoede dragen. Het is dan ook een onze verantwoordelijkheid en de mensen die deze verantwoordelijkheid dragen, zoals lokale besturen, om iets daadkrachtigs te doen “aldus schepen Angelique Declercq.

“Het was fijn te zien dat de laatste jaren meerdere partners de handen in elkaar sloegen om iets te doen en te organiseren. Ook deze keer troffen we veel mensen rond de vergadertafel aan, het resultaat is dat we dit jaar kiezen voor de straat, zo bereiken we nog meer mensen.”

Concreet betekend dat er op zondag 17 oktober een kleurrijke mars is gepland die onder politiebegeleiding door de centrumstraten zal trekken. Niet zomaar een stoet want het wordt ook een belevenis wandeling. De drie harmonies die Menen rijk is en die uit lauwe, Rekkem en Menen zelf komen trekken mee op alsook het gelegenheidskoor “Nn Ko’Or’ “ is van de partij. Ook een soep-kar rijdt mee en er zal soep uitgedeeld worden, soep voor iedereen die een handvol warmte wil en geschonken word door de Welzijnschakel Grenslicht Menen.

Vertrek en eindpunt is Andante langs de Noorderlaan. Men vertrekt er om 16 uur en onderweg zijn verschillende haltes. Er is op die haltes één en ander te beleven, zo brengt An Cael van de Figuranten een monoloog. Yenzo Devos, Charlotte Samyn en Geert Valcke (muziekacademie) zorgen voor een muzikaal moment. De stadsbeiaardier helpt mee aan het project, jongeren laten hun uitdemarge invulling naar armoede zien en de mars stapt ook door de academie waar een tentoonstelling is van werken die speciaal gemaakt zijn naar aanleiding van de mars. “Het uitganspunt was een lege soepkom” zegt kunstenaar Henk Delabie. “ Het resultaat is te zien op soepborden, soepkomen en enkele Griekse beelden.” Aan het eind van de 5 km lange mars is er nog live muziek en een tweede koor zingt in de tuinen van Andante.

De actie ‘Breng je overtollige soeptassen binnen’ kreeg een flinke respons, zowat 200 tassen werden binnengebracht. Deze worden nu allemaal voorzien van een stikker met de volgende woorden: ‘Een op de vijf mensen in Menen leeft in armoede. Een tas soep is vaak hun avondmaal’. De organisatoren hopen op een flinke opkomst en iedereen is welkom om mee te stappen. (WO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.