https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Zondag grote avondmarkt in Dadizele: “Hoogdag voor alle inwoners”

De organisatoren van de avondmarkt in Dadizele zijn blij dat het evenement dit jaar kan doorgaan. © Jan Stragier jan stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

De avondmarkt op 15 augustus in Dadizele wordt een van de grootste evenementen in de regio deze zomer. De organisatoren kiezen voor eenzelfde concept als andere jaren, maar stewards en duidelijke opschriften zullen de bezoekers zondag duidelijk maken dat men nog steeds rekening moet houden met corona.

Op 15 augustus strijken in normale omstandigheden duizenden bezoekers neer in Dadizele voor de jaarlijkse avondmarkt. Door de coronacrisis kon ondernemersvereniging Dadizele Onderneemt vorig jaar de 45ste editie van het evenement niet organiseren. “Maar dit jaar kregen we wel de goedkeuring. Niet enkel wij als organisatoren, maar ook de plaatselijke handelaars en bewoners kijken er enorm naar uit”, aldus Rik Knockaert, voorzitter van de organiserende verenging. Het concept voor 15 augustus blijft hetzelfde. Vanaf ’s ochtends vroeg is er een rommelmarkt in de Ketenstraat en de Ridder Janlaan. “Door de afgelasting van een andere rommelmarkt zal het gebeuren zelf iets groter zijn dan andere jaren.” Na de eucharistieviering om 10 uur gaat het in stoet naar het ’t Torreke waar de Ghesellen van de Pompe in de bloemetjes worden gezet tijdens de openingsceremonie. “Doordat we vorig jaar niemand konden bekronen voor hun inzet voor de gemeente huldigen we dit jaar meerdere mensen.”

Meer ruimte

De openingsceremonie wordt extra gekruid met een ludiek toneeltje en Pompeschitterstaart en -bier. Vanaf 14 uur start de eigenlijke avondmarkt in het centrum. 40 plaatselijke handelaars, 5 verenigingen en een 120-tal marktkramers kleuren de straten van de Pompeschittersgemeente. Marktkramersvereniging Dacovan helpt mee alles in goede banen leiden. “Het parcours zal misschien iets uitgestrekter zijn dan anders, want we proberen zoveel mogelijk ruimte te laten tussen de kramen. De kramen komen ook iets dichter bij de huizen, zodat er meer ruimte is voor de bezoekers. Aan iedere ingang van de avondmarkt plaatsen we herashekken waarop de coronamaatregelen duidelijk worden weergegeven. We schakelen ook extra stewards in om de bezoekers, indien nodig, te wijzen op de maatregelen”, aldus Ward Vergote (Visie).

Minder randanimatie

Langs het parcours is er in vergelijking met andere jaren iets minder randanimatie. “We willen niet dat de mensen op eenzelfde plaats samentroepen”, legt Rik Knockaert uit. Dansvereniging Matliss en percussie-ensemble DrumSpirit zullen wel het beste van zichzelf geven. Door de huidige werken aan het voormalige gemeentehuis verhuist het zenuwcentrum naar de gebouwen van de dienst toerisme in ’t Torreke. “De handelaars en horeca-uitbaters zijn erg blij dat er dit jaar opnieuw een avondmarkt is. 15 augustus is een hoogdag voor de Dadizelenaar”, aldus schepen van Lokale Economie Nessim Ben Driss (Visie). (BF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.