Zondag derde G-Basketbaltornooi in het Leiestadion: “Iedereen moet kunnen sporten”

Jolien De Backer, Sofie Termote en Frank Termote. © ELD
Redactie KW

Op zondag 24 oktober organiseert Basket Desselgem voor de derde keer zijn G-Basketbaltornooi in het Leiestadion. Organisator Frank Termote kijkt er samen met zijn dochter Sofie en Jolien De Backer reikhalzend naar uit.

Vijf jaar geleden stond Jolien Termote, dochter van, mee aan de wieg van G-Basket Desselgem. “Het was de droom van Jolien, die zelf basketbal speelde, om als opvoedster zelf een G-ploeg te starten samen met Jan Steelandt”, vertelt Frank Termote (58). “Even later sprong ook Sofie op de kar net als ik. Ikzelf was al 20 jaar ploegbegeleider van mijn baskettende dochters en liep al een tijdje met dezelfde plannen rond.”

“Ondertussen hebben we elf actieve leden die hier om de twee weken met veel enthousiasme komen trainen. We hebben spelers uit Desselgem, Kuurne, Zulte, Waregem, Wielsbeke, Kruisem en Beveren-Leie. Veel van die spelers doen meerdere sporten zoals paardrijden, voetbal en handbal. We hebben ook medaillewinnaars op de Special Olympics in onze rangen”. “G-Sport staat voor veel”, gaat Sofie (24) verder. “Geweldig, Geestig, Gezond, Gedreven, Gezellig, Grappig… te veel om op te noemen. Iedereen moet de kans krijgen om te sporten. Als je ziet hoe dankbaar deze mensen zijn…”

“Daarom zijn we bij dat ons tornooi weer kan doorgaan. 97 sporters zakken af naar Desselgem, dit is 15 meer dan bij de vorige editie. Dit geeft een extra druk op het programma maar de vrijworp competitie, alias ‘popcorn’ is een item dat zeker niet mag ontbreken.”

Meter Nastja

“Tijdens ons eerste tornooi hadden we drie spelers, en die vormden dan maar een team met een Gentse ploeg. Ook dit jaar is er een ploeg die een tekort aan spelers zal hebben en uit de brand geholpen zal worden door een ander team dat spelers uitleent. We verwachten ook bezoek van Donza Latem De Pinte dat komt kijken hoe een tornooi verloopt. Dit is een club die pas één maand bezig is. Zo komen er geregeld ploegen bij. We gaan voor het eerst met verschillende niveaus werken. Onder andere drie tegen drie, op een half terrein, en vijf tegen vijf komen aan bod. Dit gaan we uittesten op ons tornooi. De bedoeling is om de fysiek minderen meer aan de bal te krijgen met een coach op het terrein die meespeelt, maar zich aanpast aan het niveau en niet mag scoren.”

97 sporters zakken af naar Desselgem, 15 meer dan bij de vorige editie – Sofie Termote

“Ploegen uit Kortrijk, Langemark, Basket Mid-west, Zwevezele, Falco Gent en de Gentse Duivels zijn van de partij. Er is een goede verstandhouding tussen de West- en Oost Vlaamse clubs onderling.”

“Twee jaar geleden hadden we een dansgezelschap dat kwam entertainen en met alle spelers samen danste”, gaat Jolien De Backer (24) verder. “Dit jaar zal een rolstoeldansgezelschap uit Emelgem voor ambiance zorgen. Bij aanvang van het tornooi zal toptalent Nastja Claessens (zie artikel hieronder, red.) gevraagd worden om meter te worden van ons Desselgems ploegje.”

“Voor mensen met een beperking is er een overaanbod aan activiteiten en ik kan dit alleen maar toejuichen. Ook het sociale aspect is heel belangrijk, ze moeten buiten komen en plezier maken. We kijken er alvast heel erg naar uit. Dit is de eerste van een reeks tornooien. Langemark organiseert tijdens de Paasperiode, Oostende rond Valentijn, Gent in mei of april, en Kortrijk tijdens de Kerstvakantie. Zo blijven we uit elkaars vaarwater, en kan iedereen aan elk tornooi deelnemen.” (ELD)

Zondag 24 oktober om 09.30 uur: G-Basketbaltornooi Leiestadion Desselgem.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.