Zon, Zee…. Zorgeloos op Zeebrugs strand

Stefan Vankerkhoven

Met het project Zon, Zee … Zorgeloos wordt de toegankelijkheid van het Zeebrugse strand deze zomer, tot en met 31 augustus, ruim vergroot.

Het initiatief Zon, Zee … Zorgeloos richt zich tot strandbezoekers met mobiliteitsbeperkingen. Ouders met een buggy, personen in een rolstoel maar evengoed een kind met een gebroken been of een verstuikte voet… “Dankzij dit project kan iedereen genieten van een dagje aan zee in het mooie Zeebrugge. Elke bezoeker kan tot vlak bij de zee gaan of zelfs pootje baden. Zo biedt Zeebrugge iedereen comfortabele toegang tot het strand”, zegt schepen van Toerisme Philip Pierins. Dit jaar is een feestelijk jaar, Zon zee Zorgeloos viert haar 15de verjaardag.

Jobstudenten

“Onze jobstudenten zijn zeer gemotiveerd voor het project. Zon, Zee, …. Zorgeloos. Dit jaar wel opnieuw op afspraak en met mondmasker. Een telefoontje (0472 90 08 45) en de jobstudenten halen u met een rolstoel op aan het station of aan de kusttram”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

“De Kusttram en het station halte Zeebrugge strand zijn trouwens slechts 300 meter verwijderd van het Badengebouw”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “In de buurt van de strandzones zijn er 16 parkeerplaatsen voor personen met een handicap. In totaal kunnen zo’n 60 wagens met een parkeerkaart voor personen met een handicap in de omgeving van de strandwijk parkeren.”

Tiralo

Er zijn drie strandrolstoelen, één volledig nieuwe tiralo en 1 strandrollator ter beschikking. Men kan gebruikmaken van de strandrolstoelen en rollator met of zonder hulp van de assistenten. Alles wordt goed onderhouden en ontsmet.

“De ‘oude’ tiralo schonken wij aan Viro vzw, een van de partners van Lokaal Sociaal Beleid Stad Brugge. Zij konden vorig jaar eens proeven van deze unieke kans en vonden het een enorme toffe beleving”, zegt schepen van Welzijn Pieter Marechal.

In het badengebouw werd alles aangepast op maat van de minder mobiele badgasten: een toegankelijke douche en een toegankelijk toilet.

Elektrische strandrolstoel

“Dit jaar biedt Stad Brugge ook een elektrische strandrolstoel aan. Met de elektrische rolstoel willen we ervoor zorgen dat mensen met een mobiliteitsprobleem meer autonomie krijgen. Met een elektrische strandrolstoel is de gebruiker namelijk onafhankelijk. Bovendien laat de eenvoudige bediening een groot doelpubliek toe. Het toestel is eenvoudig in gebruik en heeft voldoende actieradius voor ruime wandelingen op strand en dijk”, zegt schepen Pieter Marechal.

Ook het houten wandelpad op het strand werd vernieuwd en is nu dubbel zo lang: zestig meter tot aan het harde zand.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.