Zon, Zee… Zorgeloos: een toegankelijk coronaveilig dagje op het Nieuwpoortse strand

We herkennen de jobstudenten Robbe en Amber Van Derbeken, Fernand Dasseville en schepen Frans Lefevre. © MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De zomerwerking ‘Zon, Zee… Zorgeloos’, die instaat voor een toegankelijke strandomgeving met opgeleide assistenten voor mensen met een beperking, ziet er dit jaar door corona een beetje anders uit. Toegankelijkheid en bereikbaarheid is voor Stad Nieuwpoort echter een essentiële prioriteit zodat iedereen, ook mensen met een beperking, zich zorgeloos kunnen ontspannen en genieten van alle mooie plekjes, ook op het strand.

“Het is de bedoeling dat alles binnen ieders bereik ligt: ook voor oudere toeristen en vakantiegangers met een tijdelijke of permanente beperking die nood hebben aan extra comfort of zorg”, zegt schepen van Toegankelijkheid Frans Lefevre. “Het Lokaal Bestuur heeft onder meer een ruim aanbod voorbehouden parkeerplaatsen voor mensen met een fysieke beperking, we stellen een brochure ter beschikking waarin alles staat over toegankelijke accommodatie, vervoer, parkeergelegenheid, recreatie en zorg. Die brochure, die je op de website van de stad terugvindt, kwam tot stand in samenwerking met Inter, Stad Nieuwpoort en de Adviesraad voor Mensen met een Handicap.”

In Nieuwpoort mag een dagje strand natuurlijk niet ontbreken, ook niet voor mensen met een beperking. Fernand Dasseville, voorzitter van de raad voor mensen met een beperking, legt uit dat de werking van ‘Zon, Zee… Zorgeloos’ dit jaar een beetje is aangepast om alles coronaveilig te houden. “Het is inderdaad een bijzonder jaar! Dit initiatief is 14 jaar geleden gestart door de Provincie en samen met Middelkerke is Nieuwpoort mee op de kar gesprongen. Alles werd gescreend door Inter. Dat is een expertisecentrum in toegankelijkheid en Universal Design, dat toegankelijkheidsadvies geeft van ontwerp tot realisatie en ook onderzoek doet naar de toegankelijkheidssituatie in Vlaanderen.”

Minder speciaal opgeleide jobstudenten

“Zoals altijd is er nu ook onze containerunit op de Zeedijk, ter hoogte van vakantiecentrum De Barkentijn. Om daar het vlotst te geraken, kunnen mensen de voorbehouden parkeerplaatsen aan het Hendrikaplein gebruiken. Voor wie met de tram komt, is er een toegankelijke tramhalte ‘Nieuwpoort Bad’. In onze containerunit is ook een toegankelijk toilet en daar start een toegankelijke strandtoegang met een verhard pad. Andere jaren kunnen mensen een beroep doen op assistentie van onze speciaal opgeleide jobstudenten, maar dit jaar kan dat helaas niet. Wie assistentie nodig heeft, kan zich wel laten begeleiden door een eigen assistent. Daarom zijn er dit jaar net iets minder jobstudenten. Het zijn allemaal jongeren met een opleiding gelinkt aan de zorgsector, of mensen die echt een feeling hebben om met fysiek of mentaal gehandicapten in dergelijke situaties vlot te kunnen omgaan.”

Broer en zus Robbe (23) en Amber Van Derbeken (21) zijn alvast enthousiast gestart als jobstudent op de eerste dag. Robbe vertelt: “Dit is mijn tweede jaar hier. Ik studeer talen en bedrijfseconomie, maar door de scouts ben ik heel erg bezig met mensen. Ik doe dit heel graag!.” Amber vult aan: “Ook ik start hier voor de tweede keer, en met evenveel zin! Ik volg de richting lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen. Het is inderdaad een beetje ‘raar’ dat we nu mensen niet mogen assisteren. Maar ze mogen dus wel gratis de speciale strandrolstoelen ontlenen, op voorwaarde dat ze die vooraf reserveren.”

Praktisch: Zeedijk aan de Barkentijn, elke dag in juli en augustus van 10.30 tot 18.30 uur voor iedereen met een handicap of (tijdelijke) mobiliteitsbeperking. Strandrolstoelen telefonisch reserveren op het nummer 0498 92 92 79 is verplicht. Bij contact met een Zorgeloos-medewerker moet je altijd een mondmasker dragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier