Zomerspeelplein op de Kortrijkse Grote Markt gaat open op 12 juni!

Vanaf 12 juni kunnen kinderen zich weer uitleven op de Grote Markt in Kortrijk. © JVGK
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Vanaf vandaag, woensdag 27 mei, zijn alle 80 speellocaties in Kortrijk en deelgemeenten opengesteld. Er mag terug gespeeld worden in parken, op speelpleinen, ravotspots en trapveldjes, in een speelstraat en – mits de geldende voorwaarde van max. 20 personen – op speelvelden. Ook speeldomein de Warande opent opnieuw de deuren voor alle publiek, tot vanaf 1 juli de zomerkampen van start gaan. En zelfs het zomerspeelplein op de Grote Markt gaat open op 12 juni.

Goed nieuws voor alle speelfanaten. Het zomerspeelplein in het centrum van Kortrijk krijgt traditiegetrouw zijn vaste stek op de Grote Markt en wordt geopend op vrijdag 12 juni. Sinds vorig jaar heeft ook Rollegem zijn eigen zomerspeelplein. Dit jaar is Bissegem als deelgemeente aan de beurt voor een nieuw zomerspeelplein in de deelgemeenten. “Meer info daarover volgt binnenkort”, belooft de stad.

Om de zomer veilig in te spelen kregen verschillende speelpleinen een grondige opknapbeurt door vzw Jongerenatelier. Het gaat om de wijkspeelpleintjes t.h.v. White Star Bellegem, Kromme Olm Heule en Kaarsengietersstraat Kortrijk. Het Tinekesbos in Heule werd voorzien van avontuurlijke speeltoestellen en het skatepark te Bellegem wordt de komende weken aangepakt.

“De afgelopen maanden knapten we verschillende speelpleinen op zodat wie deze zomer thuis blijft, volop kan spelen in eigen stad. Met als kers op de taart de zomerspeelpleinen op de Grote Markt, Bissegem en Rollegem“, aldus een tevreden Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren.

Goede afspraken

Kinderen tot en met twaalf jaar kunnen samen spelen en fysiek contact hebben op alle beschikbare speellocaties in de stad. Een algemeen overzicht van al deze locaties is terug te vinden op de website van JC Tranzit. De kleinere kinderen blijven onder toezicht van een ouder of andere begeleider (familielid, voogd,…). Oudere kinderen kunnen met medeweten van de verantwoordelijke volwassene gaan spelen.

Kinderen die ouder zijn dan dertien mogen spelen, sporten en elkaar ontmoeten, maar ze blijven gebonden aan een aantal maatregelen. Er wordt zo weinig mogelijk fysiek contact gemaakt. Ook contactspelen of -sporten worden contactloos gespeeld. Er worden geen persoonlijke materialen gedeeld. Een gsm doorgeven of een drinkfles delen mag niet. Enkel noodzakelijk gemeenschappelijk spelmateriaal, een bal of een frisbee, mag gedeeld worden. Tijdens pauzes en achteraf hou je bovendien de afstand van 1,5 meter.

Alle hygiënemaatregelen blijven gelden. “Was of desinfecteer je handen vooraf, tijdens en achteraf, spuug niet op de grond tijdens een spel- of sportactiviteit, hoest en nies in de arm,…”, klinkt het waarschuwend.

Indien beide bovenstaande leeftijdsgroepen tegelijk samen actief zijn op dezelfde locatie, dan gelden de meest strikte maatregelen: de fysieke afstand van 1,5 meter blijft hier cruciaal voor de +12-jarigen.

De Warande

Ook het speeldomein De Warande opent opnieuw de deuren. Dit t.e.m. 30 juni voor het ‘grote’ publiek. Tussen 1 juli en 30 augustus wordt het volledige terrein voorbehouden voor de jeugdkampen en speelpleinwerking. Alle beschikbare ruimte is nodig om te voldoen aan de richtlijn m.b.t. ‘bubbels’ van maximaal 50 kinderen. De hondenloopweide, delen van het landschapspark met een nieuwe speelheuvel langs de Izegemsestraat en de fietsdoorsteek richting Lendelede zullen wel nog bereikbaar zijn.

(Annelies Nollet)

Tips voor ouders en begeleiders:

– Laat je kinderen in de eerste plaats onbezorgd spelen.

– Maak vooraf thuis al goede afspraken met je kinderen over wat jij van hen verwacht rond hygiëne.

– Bewaak voor jezelf de fysieke afstand: doe de 1,5 meter check!

– Spreek je eigen kinderen aan op het houden van de nodige afstand van kinderen +12 jaar en andere volwassenen.

– Volg de algemene hygiënemaatregelen en breng zelf zaken mee zoals alcoholgel om de handen voor en na het spelen te ontsmetten.

– Draag een mondmasker op plekken waar de fysieke afstand niet gewaarborgd kan worden (bv. Bij een conflict tussen jouw kind en een ander, in geval van een noodsituatie).

– Raak zo weinig mogelijk andere dan je eigen kinderen aan (tenzij in noodgeval, gebruik handschoenen bij wondverzorging).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier