Zomerfestivals wachten op vaccin en de sneltests: “Nu al plan B vormen, heeft weinig zin”

Dansen op een festival: iets voor volgende zomer? (foto Thomas Geuens voor Cactusfestival)©Thomas Geuens Thomas Geuens
Dansen op een festival: iets voor volgende zomer? (foto Thomas Geuens voor Cactusfestival)©Thomas Geuens Thomas Geuens
Olaf Verhaeghe

Krijgen we in 2021 wél een festivalzomer? De hoop en de goesting is groot, maar de organisatoren van de grotere West-Vlaamse evenementen wachten voorlopig af. “Het vaccin en de sneltests worden cruciaal.”

Ondanks mooie, kleinschalige initiatieven was er van een festivalzomer dit jaar geen sprake. Massa-evenementen lijken ook nu nog niet meteen aan de orde, maar toch moeten organisatoren van muziekfestivals al aan de zomer van 2021 denken.

“Neen, voorlopig gaan wij niet uit van een ‘normale’ editie”, zegt Bart Roman, oprichter en mede-organisator van WeCanDance in Zeebrugge. “We wachten af en moeten realistisch zijn: op restaurant gaan mag niet, hoe zou een festival dan mogelijk moeten zijn? In mijn ogen moet er een signaal van de overheid komen. De gezondheid primeert uiteraard. Is het toegelaten, dan kunnen wij razendsnel schakelen, maar op dit moment is het zowel financieel als mentaal moeilijk om heel veel voorbereidingen te treffen die je mogelijks opnieuw in de vuilnisbak ziet verdwijnen.”

Eenzelfde geluid bij Festival Dranouter: ook zij kijken de kat nog wat uit de boom. “We hebben beslist om zeker tot januari de interne werking stil te leggen. Pas dan steken we de koppen bij elkaar en zullen we beslissen. Dat we iéts gaan doen, is zeker. Hoe het eruit zal zien, kunnen we nu nog niet zeggen”, stelt festivaldirecteur Bavo Vanden Broeck. “Of we dan al zekerheid gaan hebben? Neen, ik denk niet dat de overheid in januari al iets zal kunnen beslissen. Maar als wij wachten tot maart, dan raken we sowieso niet meer klaar.”

Van Ranst: “Twee voorwaarden

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) acht de organisatie van festivals en grote evenementen in de zomer van volgend jaar niet onmogelijk. “Er zijn twee voorwaarden, die heel moeilijk te voorspellen zijn: hoe gaat het met de epidemie en hoe staat het met de vaccinaties in België. Een percentage wat het aantal gevaccineerden in ons land vooropstellen, is nu nog niet mogelijk. Maar als de epidemie laag is en blijft én er is massaal gevaccineerd, dan moeten massa-evenementen terug kunnen keren.”

“Momenteel is het financieel én mentaal lastig om iets voor te bereiden” – Bart Roman, WeCanDance

Veel als ‘en dus. Daar zijn ook de organisatoren zich van bewust. “De vaccins en de sneltesten: die worden cruciaal”, zegt Bart Roman van WeCanDance. “Klopt”, knikt ook Bavo Vanden Broeck. “Je kan pas een festival organiseren als je geen rekening moet houden met die anderhalve meter afstand. Daaarnaast is het ook een kwestie van groepen. Je kan niet overal Bazart en Balthazar programmeren, om internationale namen te halen zal overal reizen moeten kunnen. De goesting is groot en festivals komen absoluut terug. Maar 2021 zal volgens mij kantje boordje zijn.”

Grote internationale tour

Patrick Keersebilck, directeur van het Brugse Cactusfestival, stelt zich dezelfde vragen. “Vooral het vaccin is nog voortdurend aan het evolueren. Twee weken geleden sprak men nog over ‘tweede kwartaal 2021’, dinsdag hoorde ik op de radio dat de eerste vaccinaties eind december al kunnen”, zegt hij. “Een normale festivalzomer? Heel graag, maar we wachten nog wat af. Ook naar internationale groepen, waarmee we wel in gesprek zijn, bouwen we nog wat voorbehoud in. En zij ook naar ons toe. Vaak maakt een festival deel uit van een grotere tour door verschillende landen. Dan moet je op heel veel plaatsen zekerheid hebben. Die is er vandaag nog niet.”

Wel werkt Cactusfestival qua voorbereidingen zo normaal mogelijk. “Ik ben het voorbije halfjaar al druk bezig geweest met de programmering en een aantal namen liggen in principe vast. Vanaf januari starten we ook het praktische luik op. Blijkt later dat het toch geen festival zoals we zouden willen kan worden, dan bekijken we dat op het moment zelf. Kleinschaliger? Of opnieuw een jaar overslaan? Dat zien we dan wel. Nu al uitgaan van een plan B heeft weinig zin omdat je geen enkel idee hebt hoe dat plan B er uit zou moeten zien. De kans is reëel dat je dat een maand later toch opnieuw mag omgooien. Ik speculeer liever niet te veel, maar de hoop is er zeker.”

Alcatraz wel vol vertrouwen

Bij Hard Rock & Metal Festival Alcatraz hebben ze wel het volle vertrouwen dat tegen volgende zomer alles weer zal kunnen. “Wij hebben al 80 namen bekendgemaakt, tien nog vorig weekend”, zegt communicatieverantwoordelijke Bernard De Riemacker. “Natuurlijk zijn we afhankelijk van de evolutie van de epidemie en de vaccins, maar wij gaan er wel van uit dat het zal kunnen. Sneltests aan de ingang zijn in mijn ogen een mogelijkheid. Op dat vlak zullen de komende maanden ongetwijfeld stappen worden gezet. We zijn alleszins volop bezig met de voorbereidingen. All out!

“Ik denk niet dat er bij de festivalgangers veel angst zal zijn om opnieuw te komen” – Bernard De Riemacker, Alcatraz

“De goesting en de wil zijn groot, absoluut. Ik denk ook niet dat er bij de festivalbezoekers veel angst zal zijn om opnieuw naar festivals te komen”, zegt Bernard nog. “Als je kijkt naar Wintergloed bijvoorbeeld vorig weekend in Brugge, dan merk je dat er nood is aan events. Ik kan natuurlijk niet in de hoofden van de mensen kruipen, maar je merkt wel een ‘eindelijk’-gevoel bij velen.”

Dat laatste vermoedt ook Bart Roman van WeCanDance: de hunker naar feesten en sociaal contact, zeker bij 20- tot 35-jarigen is groot. “Als het signaal komt dat het veilig kan, zal de behoefte om naar buiten te gaan en samen zorgeloos een festival te beleven, heel groot zijn. Met tien- of vijftienduizend mensen samen dansen, dat kan je niet vervangen door thuis op een scherm te zitten kijken. Die bass voelen, die omgeving, die sfeer, die mensenmassa: dat gevoel is onvervangbaar.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier