Zomerchallenge: wij gaan voor de Properste Provincie van het land!

Aline D'hulst ruimt samen met haar man Matthias Wemel en hun kinderen Eloise en Eliot als Mooimakers zwerfvuil op in Kortrijk. © Foto Kurt
Lieven Mathys
Lieven Mathys Community KW

Blijf in uw kot. Het zit er intussen zo diep ingeworteld dat West-Vlaanderen een zomer zal beleven om nooit te vergeten. Meer dan ooit zullen wij – maar ook tal van toeristen – de zomervakantie in West-Vlaanderen doorbrengen. ‘Staycation’ typeert de zomer van 2020. En ja, het eten is hier goed (de eerste vraag die je toch altijd voorgeschoteld krijgt na een vakantie) maar het zal hier ook proper zijn! Want wij willen onze vakantie doorbrengen in een Proper West-Vlaanderen. En we gaan daar ‘ollemolle toope’ voor zorgen.

Meld je vandaag nog aan als Mooimaker en help mee aan de Properste Provincie: https://mooimakers.be/actiekaart#kw

Het begon allemaal ergens eind vorig jaar met het initiatief Warm West-Vlaanderen van onze krant. Hoe kunnen wij als krantenmakers West-Vlamingen helpen? Hoe kunnen West-Vlamingen elkaar helpen? En hoe kunnen we allemaal samen een project op poten zetten om onze provincie mooier, gezelliger, kortom warmer te maken? “Tijdens de vele wandelingen en fietstochtjes in de coronamaanden vielen de puzzelstukjes als vanzelf in elkaar”, steekt Lieven Mathys van wal. Als communitymanager van KW zet hij zijn schouders onder dat Warm West-Vlaanderen. “Met de staycation voor de deur wil je toch dat je je vakantie in een propere buurt kan doorbrengen? En waarom zouden we daar niet zelf een handje aan toesteken?”

Wil het toeval nu wel niet dat dit ownership een van de basisprincipes is van Mooimakers, het initiatief van OVAM, Fost Plus en de VVSG. “Het openbaar domein is niet zomaar van de gemeente of de overheid”, licht Jan Verheyen van Mooimakers toe. “We willen dat de Vlaming de straat, het pleintje, het platteland of het bos als een verlengstuk van de eigen tuin ziet. Vandaar ook dat we werken met claims. Wie zich registreert als Mooimaker, claimt dus effectief dat hij/zij zich zal ontfermen over dat specifiek stukje openbaar domein. Die mentaliteitswijziging moet het nieuwe normaal worden: zwerfvuil mag niet bestaan.”

Het geeft een goed gevoel om je buurt mee mooi te maken. Iedereen woont toch liever in een propere stad?

Gezinswandeling met extra dimensie

Bij Aline D’hulst (35) was het gevoel niet anders. Samen met manlief Matthias Wemel (37) en de kinderen Eloise (3) en Eliot (1) maakte ze er tijdens de lockdown een gewoonte van om eventjes te gaan uitwaaien. “Het viel ons al gauw op hoeveel blikjes langs straat lagen. Sinds kort kwamen daar opvallend ook zakdoeken en mondmaskers bij. Ik had al gelezen over Mooimakers en heb me dan ook geregistreerd. Ik kreeg gratis handschoenen, grijpertjes en specifieke vuilniszakken voor zwerfvuil toegestuurd.”

De gezinswandeling kreeg zo een extra dimensie. “Vooral de kindjes vinden het leuk om met de zak op stap te gaan en zwerfvuil te zoeken en op te rapen”, vertelt Aline. “Op weg naar school wijst Eloise zelfs al de blikjes aan die er toch niet zouden mogen liggen. Ik vind Mooimakers een heel positief verhaal in de bewustwording van die kleine pagadders. Het geeft een goed gevoel om je buurt mee mooi te maken. Iedereen woont toch liever in een propere stad?”

De properste 3197 km²

Daar zijn we bij KW ook van overtuigd. Nu we de komende zomermaanden massaal in West-Vlaanderen vertoeven, willen we er meteen de Properste Provincie van maken. Ollemolle toope! Verenigingen, families, buurtcomités, bedrijven, individuen, scholen… Iedereen kan aan de slag als Mooimaker. Concreet meld je je aan via onderstaande link. Op de geografische kaart kan je aanduiden welk stukje je voor je rekening neemt. Dat kan bijvoorbeeld perfect je dagelijkse of wekelijkse wandeling of fietstocht zijn. Of het buurtpleintje.

“Maar er is meer”, vult Lieven Mathys nog aan. “Op zaterdag 19 september is er de World Cleanup Day. Op de editie van vorig jaar gingen wereldwijd 20 miljoen mensen in 180 landen zwerfvuil rapen. Is dat geen uitdaging? Dat onze provincie die zaterdagavond de properste 3.197 km² ter wereld zou zijn? Na de zomermaanden hebben we dat mooi maken zo goed in de vingers dat dit ons moet lukken, toch?”

Belangrijk hierbij is dat je niet wacht tot september om je aan te melden als Mooimaker want het duurt gemiddeld twee weken voor je je materiaal krijgt toegestuurd.

Wat gaan we dus doen?

1/ Ollemolle toope zorgen dat West-Vlaanderen een zomer lang de properste 3.197 km² ter wereld is.

2/ We doen dat als Mooimakers. Registreer je via https://mooimakers.be/actiekaart#kw

Check bij jouw gemeente wat je met je gesprokkeld zwerfvuil moet doen.

3/ Op zaterdag 19 september maken we massaal mooi op de World Cleanup Day.

Ben je al Mooimaker en wil je meehelpen aan onze challenge? Laat het ons via mail weten op mooimaker@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.