Zomerbars in Kortrijk: van insectenburgers tot topcocktails

© TVK
Axel Vandenheede

In Kortrijk zijn er ook dit jaar weer veel zomerbars. Het leuke is dat ze allemaal hun eigen identiteit en specialiteiten hebben, waardoor het de moeite loont om overal eens langs te gaan. Wij deden het alvast en zagen dat het goed was.

Deze zomer zijn er vijf Kortrijkse zomerbars: Nuba-R in de Trakelweg, Kort-Bij op Sint-Anna, Bar Amorse op de IJzerkaai, Secret Garden in de Budatuin en ‘t Vrolijk Verzet in de Marionetten. De laatste twee zijn nieuw, de ‘veteraan’ is Bar Amorse. “Ik ben aan mijn zevende jaar toe”, legt Bob Talpe van de bar op Buda Beach uit. “Ik heb het er naar mijn zin, ja. Ook volgend jaar ben ik van de partij: ik heb een concessie van negen jaar bij stad Kortrijk.”

Kort-Bij is aan zijn vierde jaargang toe. “We zitten voor de tweede keer in de Pontfort-hoeve”, aldus David Wemel van de Stadsboerderij. “We waren ook al te gast in Bissegem. Het bevalt ons op Sint-Anna. Velen komen speciaal naar hier afgezakt voor een middagje Kort-Bij. Anderen passeren hier toevallig met de fiets en stoppen eens.”

Nuba-R, compleet met zandstrand, is aan zijn tweede editie toe. Opnieuw in de Trakelweg, maar wel op een andere locatie. “We zijn heel tevreden tot nu toe”, vertelt Dieter De Clercq, samen met Gilles Verhaeghe zaakvoerder. “We zijn open sinds begin juni en kregen al veel volk over de vloer. Mede dankzij het prachtige weer. Toch willen we wat voorzichtigheid inbouwen en gaan we nu niet zeggen dat de Nuba-R geslaagd is. We zijn nog vier weken open en stel dat het al die tijd zou regenen… Maar het ziet er goed uit.”

Veganistische pannenkoeken

Nieuwkomers in de zomerbarwereld zijn ‘t Vrolijk Verzet en Secret Garden. Het leuke is dat de zaakvoerders elk op hun manier eigenzinnig zijn. Zo gaat ‘t Vrolijk Verzet voor een ongedwongen sfeer in Hoeve te Coucx in stadsgroen Marionetten. “Met veel aandacht voor kinderen. Zo hebben we een springkasteel“, vertelt Glenn Moyaert, die met Hendrik Delevoie en Sabrine Yaghi de uitbater is. De Secret Garden op het Buda-eiland is dan weer veel meer dan een bar. “We hebben ook een concept store en een plantenasiel”, legt Christophe Devlies uit. “We vervelen ons dus niet.”

Insectenburgers

In alle zomerbars is eten en drinken heel belangrijk – dat kan ook niet anders. Opvallend is dat ze alle vijf een eigen weg zochten en vonden. In ‘t Vrolijk Verzet zetten ze in op vegetariërs. “De ijsjes komen van Unicorn Flavors in Rekkem. Zij hebben veganistisch ijs. Ook onze pannenkoeken zijn enkel met plantaardige producten gemaakt en we serveren veggieburgers.” Binnenkort komen daar nog insectenburgers bij. “We zijn momenteel in een testfase. Als alles goed verloopt, staan die straks op onze menukaart”, aldus nog Glenn, die nog meegeeft dat je bij een frisdrank of biertje een glazen schaaltje krijgt met borrelnootjes en… meelwormen. “Je eet eigenlijk de buitenkant van de worm op. Die heeft een nootachtige smaak. Lekker, maar iemand die allergisch is voor schaaldieren zal dat ook zijn voor meelwormen.”

In Nuba-R is de keuze voor wie iets wil eten groot. “We hebben een tapasbar”, aldus nog Dieter De Clercq. “We gingen daarvoor een samenwerking aan met Pure Taste, waardoor we een groot en lekker assortiment kunnen aanbieden.” Bij Kort-Bij maken de vrijwilligers van de Stadsboerderij wekelijks lekkere dingen. David Wemel: “We bieden tapenades en brood aan, net als croques en taart. Elke week voorzien we ook een lekker gerechtje. Vorige week was dat bijvoorbeeld salmorejo, een romige gazpacho.”

Foodtruck

Bij Bar Amorse en Secret Garden is het aanbod hapjes minder groot. Bob Talpe: “We bieden chips en ijsjes aan. Meer kunnen we eigenlijk niet doen, omdat we niet over een keuken beschikken. Wel komt er af en toe een foodtruck langs en we zullen in de toekomst proberen om wat snacks aan te bieden.”

“We serveren een portie salami en kaas”, pikt Christophe Devlies van Secret Garden in. “Net als ijsjes. Meer lukt niet, omdat we de zomerbar met weinig mensen uitbaten.”

De meest exclusieve: Nuba-R

Zomerbars in Kortrijk: van insectenburgers tot topcocktails
© TVK

Adres: Trakelweg, Kortrijk (toegang naast Ronde van Vlaanderenbrug)

Uitbaters: Gilles Verhaeghe en Dieter De Clercq

Open: van 1 juni tot en met 2 september. Maandag tot en met vrijdag vanaf 13 uur, zaterdag en zondag vanaf 11 uur. Tot en met 15 augustus elke dag open tot middernacht, nadien op vrijdag en zaterdag open tot 24 uur

Parking: Parking Haven en Parking Kortrijk Weide

Prijs pintje: 2,5 euro

Snacks: assortiment tapas

Specialiteiten: assortiment streekbieren, lokales (citroenlimonade met vodka)

Troeven: speelpleintje, bosrijke locatie, feeëriek karakter

Minpunten: niet vlot bereikbaar met de wagen

Website:www.nuba-r.be

Facebooklikes: 10.250.

De meest laagdrempelige: Bar Amorse

Zomerbars in Kortrijk: van insectenburgers tot topcocktails
© TVK

Adres: IJzerkaai, Kortrijk

Uitbater: Bob Talpe

Open: van 18 april tot 15 oktober, van 13.30 uur tot 22 uur. In september op maandag en dinsdag gesloten. In oktober open afhankelijk van de weersomstandigheden

Parking: Parking Broeltorens

Prijs pintje: 2 euro

Snacks: ijsjes en chips

Specialiteiten: cocktails

Troeven: locatie aan het water, dj-set van Stephanie Callebaut (SX)

Minpunten: weinig beschutting, beperkt in snacks

Website: www.facebook.com/superbaramorse

Facebooklikes: 4.070.

De meest veelzijdige: Secret Garden

Zomerbars in Kortrijk: van insectenburgers tot topcocktails
© TVK

Adres: Burgemeester Tayaertstraat

Uitbater: Christophe Devlies

Open: van 15 juli tot eind augustus. Op donderdag van 15 uur tot 22 uur, op vrijdag van 14 uur tot 22 uur en tijdens het weekend van 11 uur tot 22 uur

Parking: Parking Broeltorens

Prijs pintje: 2,20 euro

Snacks: salami, kaas

Specialiteiten: thee, cocktails, zondagse brunch

Troeven: de rust van de mooie Budatuin, concept store

Minpunten: onzekerheid over locatie

Website: www.facebook.com/secretgardenkortrijk

Facebooklikes: 460.

De meest landelijke: Kort-Bij

Zomerbars in Kortrijk: van insectenburgers tot topcocktails
© TVK

Adres: Pontforthoeve, Sint-Anna 10, Kortrijk

Uitbaters: Stadsboerderij vzw

Open: elke zondag in juli en augustus van 11 uur tot 18 uur

Parking: op de site zelf

Prijs pintje: 2 euro

Snacks: tapenades, brood, taart, croque monsieur

Specialiteiten: wekelijks een zelfgemaakt gerecht met lokale producten

Troeven: landelijk gelegen, biologische producten

Minpunten: één dag per week open, weinig parking

Website:www.facebook.com/kortbij/

Facebooklikes: 950.

De meest alternatieve: ‘t Vrolijk Verzet

Zomerbars in Kortrijk: van insectenburgers tot topcocktails
© TVK

Adres: Marionetten 12, Kortrijk

Uitbaters: Glenn Moyaert, Hendrik Delevoie en Sabrine Yaghi

Open: van 2 juli tot en met 31 oktober. Op dinsdag gesloten. Op weekdagen open van 13 uur tot 23 uur, in het weekend tot 1 uur

Parking: eigen parking

Prijs pintje: 2 euro

Snacks: croque monsieur, pannenkoeken, ijsjes, burgers

Specialiteiten: Beetles Beer, insectenburger

Troeven: groene omgeving, ongedwongen sfeer

Minpunten: site telt enkele bouwvallige gebouwen

Website:www.facebook.com/tvrolijkverzet

Facebooklikes: 350.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.