Zomerbarak vzwTrefhof heropent de deuren: “Opbrengst wordt terug in ons project geïnvesteerd”

Links landbouwer Jeroen De Roo en rechts voorzitter Dominique Van Belle. © (Foto AVH)
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Achter de gebouwen van Curando in Beernem ligt het ‘Plukhof’ van vzw Trekhof. Leden kunnen er gebruik maken van de pluktuin en vanaf nu is ook hun ‘zomerbarak’ elke zondag van 14 tot 18 uur geopend.

Een zestal jaar geleden zocht Curando, dat onder andere een woonzorgcentrum in Beernem heeft naar een oplossing voor een ongebruikt stuk weide achter z’n gebouwen. “Daarin stond wel centraal dat ze de gemeenschap wilden betrekken”, vertelt voorzitter van vzw Trefhof Dominique Van Belle. Na overleg en participatie besliste de buurt dat een pluktuin als oplossing uit de bus kwam. “Om dat te realiseren steunt onze gemeenschap en alle leden een landbouwer, die in ruil voor een jaarlijkse bijdrage de tuin onderhoudt en zorgt dat er seizoensgroenten zijn. Elk lid krijgt dus een oogstaandeel. Maar het gaat verder dan dat. Als vzw willen we de boer zo veel mogelijk ondersteunen. De inkomsten van onze zomerbar gaan rechtstreeks naar de boer.”

Totaalplaatje

Door op die manier te werken, versterken beide partijen elkaar. “We werken aan een positief totaalplaatje waarbij de boer, in dit geval Jeroen De Roo, en de vzw samenwerken. Maar er zijn nog heel wat andere partners betrokken, zoals ook de gemeente, het kerkbestuur van Sint-Amandus en natuurlijk ook Curando.”

Elk lid krijgt deel van oogst van de pluktuin

Het woord ‘samen’ is dan ook een van de kernwoorden van de vereniging. Intussen telt vzw Trefhof met de pluktuin zo’n 150 leden en is er een wachtlijst opgesteld. De zomerbarak ligt verstopt achter de gebouwen van Curando en tussen de planten van de pluktuin, maar toch vinden heel wat buurtbewoners hun weg naar de ‘zomerbarak’.

Toegangsweg

“Wij gaan hier niet voor de grote winst, want al het geld wordt terug in ons project geïnvesteerd. Zo hebben we samen met de partners en wat subsidies bijvoorbeeld een verharde toegangsweg kunnen aanleggen. Daardoor kunnen rolstoelgebruikers onze zomerbar gemakkelijker bereiken.” Daarnaast berust het hele systeem van vzw Trefhof ook vooral op vertrouwen. Intussen plaatste de vereniging ook een vertrouwkoelkast waarbij bezoekers iets kunnen drinken, zonder dat de zomerbarak geopend is. “Dat is natuurlijk wel in een bepaalde mate gecontroleerd, maar we vertrouwen onze leden”, besluit Dominique Van Belle.

Liefhebbers kunnen de zomerbar elke zondag tussen 14 en 18 uur bezoeken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten