Zomerbar Het Entrepot programmeert ‘De Grote Boze Kunstquiz’

In Het Entrepot loopt de komende dagen nog een zogenaamde art fair met beeldend werk van ruim dertig jeugdige kunstenaars. © SVV
Stefaan Van Volcem
Stefaan Van Volcem Freelance journalist KW

Nog tot en met zaterdag 29 augustus presenteert de Brugse creatieve vrijhaven een stevig gestoffeerd programma.

Normaal had Het Entrepot in het laatste weekend van augustus graag uitgepakt met de tweede editie van het kunstenfestival KONVOOI, maar Covid-19 gooide roet in het eten. Bij wijze van alternatief lanceerde de Brugse creatieve vrijhaven eind juli een zomerbar, maar de eerste avond liep met een sisser af.

Te elfder ure diende Het Entrepot de aangekondigde optredens te annuleren, omdat de stad Brugge de stekker uit elektrische versterkte optredens had getrokken. Iets wat ook het programma uitZOMERlijk van de Brugse culturele partners zuur opbrak.

De voorbije drie weken gaf Het Entrepot de zomerbarsite in handen van het Brugs jongerencollectief COLADA. Het driespan creëerde met bij elkaar gesprokkelde takken uit het Veltembos een originele setting, compleet met gangen, tunnels en torens.

“Plots was er beleving op onze site”, zegt Ward Dupan, programmator bij Het Entrepot. “Jongeren vonden hun weg naar onze zomerbar. Hierop beslisten we verder te bouwen en die constructie te behouden.” Ook voor het laatste weekend, het slotoffensief van Zomerbar.

Overleg met burgemeester

Gisteren, woensdag 26 augustus, cureerde de jonge Brugse artistiekeling Maarten Van den Bussche de thema-avond ‘Cultuur in coronatijden: een creatief protest’, met aandacht voor theater, protestliederen, opera, speelse gesprekken over de toekomst van ons landje, een kans om kunst te kopen voor je bubbel en een inzamelactie voor SOS Relief”, aldus Dupan.

“De meeste Brugse culturele partners hadden iemand afgevaardigd naar deze avond. We hebben ondertussen met burgemeester Dirk De fauw (CD&V) samengezeten en het is de bedoeling dat er ter wille van de cultuur in onze stad een vorm van (kunsten)overleg tussen onze sector en de politiek wordt opgestart.”

Grote Boze Kunstquiz

Op donderdag 27 augustus kon je op de eventsite van Het Entrepot nog performances aan je tafel bestellen. Morgen, vrijdag 28 augustus, vindt van 20 uur tot 23.30 uur De Grote Boze Kunstquiz plaats, een concept van kunstenaar en muzikant Laurens Mariën.

“Met thema’s als ‘Is het kunst of kitsch?’ of ‘Welke band pikte van wie?’ legt Mariën gangbare processen en absurditeiten in de sector bloot”, duidt Dupan. “Tegelijk confronteert hij jou als publiek ook met je eigen stereotype interesses van de kunstwereld. We willen waarschuwen: deze quiz kan moeilijk zijn voor witte mannelijke dinosaurussen van vijftig jaar en ouder.” (lacht)

Een team mag bestaan uit twee tot vijf personen. Interesse om deel te nemen? Mail je teamnaam en het aantal deelnemers naar ward@hetentrepot.be. “Tot de prijzen behoren drankbonnen en kunstwerken die Het Entrepot aankoopt uit het aanbod van Digital Art Fair”, duidt Dupan.

Fairs alom

Binnenin Het Entrepot loopt de komende dagen nog een zogenaamde art fair met beeldend werk van ruim dertig jeugdige kunstenaars en een music en merchandising fair met platen en – jawel – merchandising van jonge, beloftevolle bands uit Brugge en daarbuiten.

Daarnaast is er nog een young designer fair met draagbare kunst en design van jonge ontwerpers, een initiatief van Clara Neuenschwander en Amira Zaouali. Deze beurs biedt werk van Robrecht Boudens (letterkapper), Eleonora Ceramics (Body Positivity Mugs), Naomi De Blauwe (make-up artist), Edelwoud Juwelen, FRANTIC Skateboards, Marie Vandewiele (juwelen), WoodNote Boards (longboards) en – jawel – Clara Neuenschwander (kledij).

Het slotweekend van de Zomerbar van Het Entrepot wordt op zaterdag 29 augustus afgesloten met een reflectie over hoe het geannuleerde kunstenfestival KONVOOI eruit had kunnen zien.

Voor het volledige programma van het aangehaalde slotoffensief verwijzen we naar https://www.hetentrepot.be/slotweek-zomerbar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier