Zomeractiviteiten in Diksmuide: water als centraal thema

Op de Seastar poseren v.l.n.r: burgemeester Lies Laridon, schepen Gaby Verstraete, hoofd dienst toerisme Diksmuide Peter Demarée , hoofd dienst cultuur Tom Durie, schepen Katleen Winne en kapitein van de Seastar Andy Olislagers.© AC
Op de Seastar poseren v.l.n.r: burgemeester Lies Laridon, schepen Gaby Verstraete, hoofd dienst toerisme Diksmuide Peter Demarée , hoofd dienst cultuur Tom Durie, schepen Katleen Winne en kapitein van de Seastar Andy Olislagers.© AC
Redactie KW

In Diksmuide staat deze zomer heel wat te beleven. Er zijn de vaste waarden, maar ook een aantal nieuwigheden. Burgemeester Lies Laridon legt uit dat een van de troeven van Diksmuide het water is dat als een rode draad door de stad loopt. Er zijn dan ook een aantal evenementen opgezet met het thema water als leidraad.

Ook deze zomer vaart het passagiersschip de Yserstar vanuit Nieuwpoort naar Diksmuide. Nieuw is dat, terwijl de boot aanmeert in Diksmuide, er ook inwoners en bezoekers van Diksmuide kunnen meevaren voor een rondvaart in de zuidelijke richting. Kostprijs 5 euro voor een rondvaart die start aan het jachthavengebouw om 15.30 uur en terug is omstreeks 16.30 u. Dat kan vanaf nu tot en met 28 augustus van maandag tot en met zaterdag.

Nog nieuw is ook de mogelijkheid om een gidsbeurt te boeken over Water in de Stad hierbij wordt men tijdens een wandeling verteld over het Diksmuidse waterverleden. De gidsbeurt kan geboekt worden tem 28 augustus en is enkel in het Nederlands en een perfecte aanvulling voor wie met de Yserstar van Nieuwpoort naar Diksmuide vaart. De gidsbeurt start om 15.20 tot 16.45 uur en kost 1 euro voor kinderen van 3 tem 11 jaar en vanaf 12 jaar betaalt men 2 euro. Men kan ook kajakken en , ook dat is nieuw er men kan met de pedalo Diksmuide verkennen” vertelt burgemeester Laridon “

Je kan het hele jaar door varen op de IJzer en de Handzamevaart tot 30 september, met een niet gemotoriseerd vaartuig. Je kan ook een kajak huren, instappen en uitstappen kan op vier locaties: Buitenbeentje Diksmuide (Heernisse / doorlopend verhuur), aan het gehucht De Drie Mussen (kruispunt Handzamedijk / Boterdijk / Paddestraat / extra verhuur van 1-15 augustus), aan de Eindsdijk in Vladslo en aan Barisdam (tussen Zarren en Werken / idem extra verhuur van 1-15 augustus).

Nieuw is de pop-up verhuur voor de Handzamevaart. Dagelijks tot 15 augustus kan je bij de Drie Mussen en bij Barisdam ( Zarren-Werken) een kajak huren van 13 tot 18 uur, voor een afstand naar keuze van 4 tot 14 km tussen de pontons in de Handzamevallei, of door de binnenstad van Diksmuide. Er wordt ook een optie aangeboden om een enkel traject te huren en dan met de gratis pendeldienst terug gebracht te worden, enkel bij reservatie vooraf en bij aankomst in Barisdam of de Drie Mussen. Huurprijs 7 euro per persoon ,zwemvest, peddels en tonnetje inbegrepen.

Twintig kajakken met telkens plaats voor 2 personen staan ter beschikking. Op 300 meter van de aanlegplaats Barisdam is er een pop-up-zomerbar. Voor het eerst in Diksmuide zullen er vanaf begin augustus ook pedalo’s kunnen gehuurd worden. Doordat de levering op zich laat wachten, zullen die maar begin augustus worden geleverd. De pedalo’s kan men straks huren bij Buitenbeentje, maar ook bij de pop-up verhuur aan de Drie Mussen tot 15 augustus. Kostprijs 7 euro per persoon.

Intussen draaien ook de twee veerdiensten op volle toeren, al ruim 1.100 personen genoten van de veerdienst. Slechts drie dagen tussen mei en eind juni kon niet worden gevaren, twee keer omwille van het weer en één keer door diefstal van de motor. Nog tot eind oktober kan men te voet of met de fiets van de veerdienst gebruik maken en dat kan op vanaf het Museumcafé Fot’oeil/Rapestraat en het Stiltepad/Galileiwegel/Beerstblote. Tot 29 augustus wordt dagelijks van 10 tot 18 uur gevaren en van 4 september tot 24 oktober enkel in de weekends van 13 tot 17 uur. De formule Varen en Fietsen werd enkele jaren geleden gerealiseerd en men kan nog altijd de fiets meenemen op de Yserstar om op die manier Diksmuide te ontdekken.

Verder zijn er ook nog tal van andere dingen te beleven in Diksmuide. De week wordt sportief gestart met Moving Mondays, een gratis sportieve groepsles op maandagavond van 19.30 u tot 20.30 op de Grote Markt. Bij regenweer wordt uitgeweken naar sportcomplex De Pluimen. Komen aan bod oa. Zumba, Fatburn i-Fit, Total Body Workout en nog meer.

Op Classic Tuesdays komen heerlijke, licht klassieke klanken het centrum van Diksmuide vullen. De concerten gaan allemaal, behalve één, door op de binnenkoer van het stadhuis en eentje op het Schoolplein. Op woensdag is er plaats voor Kinderstreken van 14 tot 17 uur op de Grote Markt, speelplezier voor de kinderen. Donderdag is er Diksmuidedag, een toeristische topper met een wisselend programma.

“Vrijdag is het de beurt aan Zomerse Vrijdagen, iedere vrijdag komen telkens op een andere locatie verschillende bekende en minder bekende artiesten ambiance brengen”, overloopt schepen Katleen Winne de agenda, “op zaterdag kan men van 13 tot 17 uur naar de Boerenmarkt met Kinderpret. Er zullen gekke fietsen, een draaimolen, een klimtoren en nog heel wat meer worden opgesteld om het jonge volkje zich te laten uitleven.”

Zondag is het familiedag. De dag begint met kioskconcert van lokaal om 11 uur, huifkartochtjes van 14 tot 17 uur, straattheater, circusacts, goochelshows en tijdens Markt op Stelten. Een zomer lang iedere dag weer wat nieuws te beleven.

Voor meer info kan je terecht op www.bezoekdiksmuide.be , bij de Dienst Toerisme op de Grote Markt 6, en via tel. 051 79 30 50 of toerisme@diksmuide.be .

(AC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier