Zomer in Zonnebeke toch niet volledig leeg dankzij fotozoektochten

Filip Landuyt heeft de microbe van zoektochten organiseren echt te pakken. (foto ZB)
Redactie KW

De activiteitenkalender die op dit ogenblik normaal bulkte van de activiteiten, is in deze coronatijden herleid tot praktisch nul. Toch loopt er in nu Zonnebeke een zoektocht die voor de nodige ontspanning kan zorgen en op 1 juli start er een tweede.

De zoektochten zijn een realisatie van Prime Productions en de dienst toerisme van de gemeente. Tot 30 augustus loopt er een wandelzoektocht van 2,5 km met pittige vraagjes in het kasteeldomein van Zonnebeke. Een eenvoudigere fotowandelzoektocht van 3,1 km in de dorpskern van Passendale, start op 1 juli en eindigt op 23 augustus. De zoektochten zijn van de hand van Filip Landuyt (58) voorzitter van Prime productions. Beroepshalve is hij opvoeder, partner van Annelies Swaenepoel en een echte zoektochtfanaat.

“Mijn ouders deden al jaren zoektochten en ik kreeg goesting om eens mee te gaan. Ik kreeg de microbe te pakken en heb mij ook aangesloten bij een zoektochtclub. Zo had je zoektochten in Ieper, Langemark, Brugge, Slijpe, Torhout, Tielt, Elverdinge, enz. Op een dag deed ik het voorstel om samen met mijn stiefvader Michel Markey een zoektocht te organiseren in Zonnebeke. Dat bracht de bal aan het rollen”, begint Filip zijn verhaal.

Addertjes onder het gras

“De fotozoektocht van Passendale is kind- en gezinsvriendelijk: een dertigtal gemakkelijke vraagjes met daarbij een te herkennen foto. Wie echter van een uitdaging houdt en de addertjes van onder het gras wil halen, zal zich zeker kunnen bewijzen in de zoektocht van Zonnebeke. Hier ook een dertigtal vragen, maar wel soms pittige”, verduidelijkt Filip. “Voor beide zoektochten is het belangrijk de vraag en het reglement goed te lezen. Bij sommige vragen zijn meerdere antwoorden mogelijk en mag je niet altijd tevreden zijn als je één iets gevonden hebt.”

De prijsuitreiking van de zoektocht van Zonnebeke vindt op 25 september plaats in ‘t Zonnerad envan Passendale op 11 september in OCDe Leege Platse in Beselare. Bij beide zoektochten krijgt iedereen die een antwoordformulier heeft ingediend een waardevolle prijs en kan je eveneens deelnemen aan de gratis tombola met mooie prijzen. Dit dankzij de sponsors. De zoektocht van Zonnebeke kost 10 euro en de formulieren zijn te verkrijgen bij Dimi in de Roeselarestraat 8 in Zonnebeke en de toeristische dienst. De zoektocht Passendale kost 8 euro en formulieren zijn beschikbaar bij Optiek Marian, Molenstraat 2 in Passendale en de toeristische dienst. “Met de opbrengst van de zoektochten verzorgen wij met ons team van Prime Productions sociale en culturele activiteiten in Groot Zonnebeke.”

Prime Productions

Wij zijn met een gans team van Prime Productions die aan de zoektochten werken”, vertelt Filip verder. “Naast de zoektocht heb je het samenstellen van het boekje, de samenwerking met de gemeente, de sponsoring, de prijzentafel, de organisatie van de prijsuitreiking, de toeristische info, foto’s nemen… Kortom, telkens een niet te onderschatten werk. De vragen stel ik samen op met mijn stiefvader Michel Markey die hierin mijn rechterhand is. Na de prijsuitreikingen in september starten we al terug met de nieuwe voorbereiding. Er komt immers heel wat bij kijken. De plaats waar je de vragen stelt is al belangrijk. Je probeert zo weinig mogelijk de omwonenden te storen. Je moet op zoek naar de juiste vraag om zo weinig mogelijk discussie te hebben. Je kunt voor veel verrassingen komen te staan, niet alleen bij de voorbereiding maar ook tijdens de zoektochtperiode. Wij als samenstellers zijn niet onfeilbaar.” (NVZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.