Zogezegde militair laat Lauwse verloofde achter met financiële put: “Als een filmscenario, maar keiharde realiteit”

Axelle (24) leerde goed drie maanden T.V. kennen via Tinder. De jongeman reeg de leugens aan elkaar en pluimde Axelles bankrekening. © gf
Redactie KW

Axelle (24) leerde goed drie maanden T.V. kennen via Tinder. Het klikte, ze gingen samenwonen en verloofden zich. Oprecht liefdesgeluk? Toch niet, bleek achteraf. De jongeman reeg de leugens aan elkaar en pluimde Axelles bankrekening. Het politioneel onderzoek loopt volop, maar intussen zette haar familie een crowdfunding op om het financiële leed te verzachten.

Broers Aron en Siebe, zus Febe en schoonzus Shana zijn verzameld rond de tafel. Hun zus Axelle zit naast mama Isabelle, wezenloos voor zich uit starend. Wanneer Axelle een vraag wordt gesteld, knikt ze bijna onmerkbaar, schudt ze van neen of antwoordt ze niet. Axelle is aanwezig, maar ze is er niet. Ze is een schim van de lachende, joviale meid die op de foto’s op sociale media prijken.

De 24-jarige opvoedster uit Lauwe heeft er helse weken opzitten. Haar verloofde, T.V., bleek niet te zijn wie hij zei dat hij was. Van oplichting tot fysiek geweld, het sprookjesverhaal waar ze in leefde bleek horror te zijn. Intussen stapte ze naar de politiezone Grensleie, die een proces-verbaal voor opzettelijke slagen en verwondingen opmaakte. Het onderzoek loopt intussen volop.

10.000 euro

Maar daarmee is de kous nog niet af. Het trauma moet nog verwerkt worden en daarvoor zoekt Axelle hulp. Maar ook financieel zit ze in een diepe put door het toedoen van wie ze dacht dat haar grote liefde was. Om die geldzorgen te verminderen, zette haar familie een crowdfunding op. “Het gaat om zeker 10.000 euro”, klinkt het. “Hij trakteerde, maar haalde het geld van haar rekening, en verkocht haar auto. Bovendien huurden ze samen een huis. Nu moet er nog een opzeg van drie maanden betaald worden.”

Hoe het zo ver is kunnen komen? “We weten zelf niet hoe we zo naïef konden zijn”, zegt Aron. “Het klinkt achteraf ongeloofwaardig. Het is een filmscenario, maar voor ons en vooral voor onze zus was het de keiharde realiteit. Pas nu we alles op een rijtje zetten en haar verhaal doen, beseffen hoeveel er niet klopt.”

Tindermatch

Alles begon met een Tindermatch ergens eind oktober vorig jaar. Axelle had er een slecht relatie opzitten en was zo al jaren single. Maar toen botste ze al swipend op T.V. Ze spraken af en het klikte meteen. Hij ging snel op bezoek familie, ze vonden een stekje in Izegem en verloofden zich.

De jongeman werd met open armen ontvangen. “We hadden er meteen sympathie voor. Iedereen zag hem graag. Hij was goed met de kinderen, zo noemde mijn zoontje hem de knuffelnonkel. Bovendien maakte hij onze zus gelukkig, dat was ook het enige wat telde.”

Geheime missie naar Irak

Er bleef wel altijd een mysterieuze waas hangen rond zijn persoon. Hij was militair, vertelde hij. “Hij droeg heel vaak een kaki trui, een legerpet met de Belgische vlag en zo’n ketting met een identiteitsplaatje. Op het einde droeg hij zelfs een geweer – een airsoftexemplaar weliswaar. Hij vertelde ook al snel dat hij ooit zou kunnen worden opgeroepen voor een geheime missie”, legt Aron uit.

“Hij vertelde dat hij zou kunnen worden opgeroepen door het leger voor een geheime missie”

Het was ook een excuus voor het feit dat hij soms heel weinig emotie toonde. Axelle stuurde af en toe berichten naar haar zus. “Hij zocht plots geen toenadering meer tot haar, dan plots weer wel. Als ik zei dat ze erover moest praten, dan wees hij naar het feit dat hij zijn emoties had leren afzetten in het leger”, vertelt zus Febe.

De alarmbellen gingen toen nog niet af. Er waren vermoedens dat er iets aan de hand was, maar hij praatte alles goed. Tot zondag 21 januari. Hij moest plots op geheime missie naar Irak. Niemand mocht de details kennen. “Hij had ons daarvoor gewaarschuwd, dus we gingen er in mee. We lagen al in bed toen hij met een bivakmuts op afscheid nam.”

Zwaargewond

Negen maanden zou de missie duren, maar enkele dagen later kregen Axelle en haar broer bericht. Haar aanstaande was zwaargewond geraakt en moest terugkeren. “Axelle was al in alle staten door zijn vertrek, maar nu was de paniek compleet. Zeker omdat hij onbereikbaar was.”

Plots stond hij toch weer voor de deur. “Met een kruk, mankend, en met heel wat verbanden rond zijn arm van brandwonden. Hij beweerde dat hij zich voor het peloton had geworpen toen het onder vuur werd genomen. Zijn hond sneuvelde, hij moest het lijk dagenlang meezeulen en dat zonder water en voedsel. Hij viel flauw en werd wakker in het militair hospitaal Neder-Over-Heembeek.”

Absurd, maar de familie ging er nog altijd in mee. Al begon het hen wel te dagen dat er heel wat zaken niet klopten. Dus riepen ze de hulp in van een vriend, die connecties heeft met Defensie, aan wie ze het verhaal uit de doeken deden. “Hij heeft onze ogen geopend. Alles bleek één grote leugen.”

Mishandeling

Daarna confronteerden ze Axelles verloofde daarmee. Hij haalde zijn schouders op, terwijl Axelle een paniekaanval kreeg. De vijfde keer was het al. Een ambulance kwam haar ophalen. Bleek uiteindelijk ook dat Axelle mishandeld werd. “Ze had overal blauwe plekken omdat hij haar sloeg. Ze durfde gewoon niks zeggen omdat ze zodanig gemanipuleerd werd”, aldus de zus.

Nu hopen ze dat alles beetje bij beetje in orde komt, al regeert de angst. “Omdat hij nog rondloopt. We kregen al melding van de school van mijn zoontje dat hij daar is opgedoken. Dat gaat toch wel al heel ver, we weten niet tot wat hij in staat is. Gelukkig is de politie ermee bezig”, besluit Shana.

“Axelle had overal blauwe plekken omdat hij haar sloeg. Ze durfde gewoon niks zeggen omdat ze zodanig gemanipuleerd werd”

T.V. doet het verhaal van Axelle af als een grote leugen om hem een hak te zetten nadat de relatie afgebroken werd. “Ik zou nooit iemand slaan. Mijn advocaten hebben klacht ingediend bij de politie voor laster en eerroof en schriftvervalsing”, beweert de man. Hij is ook echt werkzaam geweest bij Defensie, meent hij.

“Maar na een maand ben ik moeten stoppen omdat mijn knieën het niet aankonden en het ook mentaal te zwaar was. Mijn militaire outfit? Dat is gewoon hetgeen ik draag als ik airsoft ga spelen. Ze heeft gewoon dat hele verhaal uitgevonden en speelt komedie. Alle berichten die ze voorlegt, heeft ze zelf opgemaakt.”

(Joerie Dewagenaere)

De familie van Axelle startte een crowdfunding actie: Help onze zus – Crowdfunding Steunactie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier