Zoektocht voor een propere en nette stad met de Mooimakers in Roeselare

De zoektocht moet de Roeselarenaars nog meer sensibiliseren om zwerfvuil op te ruimen. © (foto Jos)
Redactie KW

Stad Roeselare organiseert in samenwerking met Mooimakers, de vzw Kloen en cartoonist Filip Cardoen een zoektocht die de Roeselarenaars nog meer moet sensibiliseren om van Roeselare een propere nette stad te maken.

“Die zoektocht, die nog tot december loopt, leidt ons naar vijf borden op vijf wijken waar Mooimakers al een tijdje in groep zwerfvuil opruimen”, zegt schepen Marc Vanwalleghem (CD&V). “Die zoektocht moet de andere Roeselarenaars sensibiliseren om daar net als de Mooimakers iets aan te doen en onder andere sigarettenpeuken uit het straatbeeld halen.”

De vijf wijken waar Mooimakers in groep zwerfvuil opruimenzijn de Onze-Lieve-Vrouwemarkt (Krottegem), het Stationsplein, het Waterfront aan het speelpleintje Stadspark, het Groenpark en de Ruiter.

“Op die vijf wijken plaatste stad een bord met telkens een cartoon van Filip Cardoen als een soort ode aan de vrijwilligers”, zegt milieuambtenaar Martine Lakiere.

“We vonden dat we met die borden in die coronatijden iets meer moesten mee doen en zo kwam er die zoektocht, grotendeels uitgewerkt door de vzw Kloen die zich inzet voor de zieke kinderen”, zegt Marc Vanwalleghem. ‘De zoektocht loopt van 16 juli tot en met 11 december.”

Kloentje

De rode draad door de zoektocht is clown ‘Kloentje’ van de vzw Kloen. De clown houdt niet van zwerfvuil en heeft graag dat alles in de stad er netjes bij ligt. Hij vertrekt op ronde met zijn bakfiets, afvalzakken en grijper om op de vijf wijken afval op te halen. Maar hij wordt ook telkens verrast door het vele moois in de wijk.

Bij elk van de vijf borden worden er drie vragen gesteld: over de plaats waar het bord staat, over wat je ziet op het bord en over het zwerfvuil dat je kan zien op het bord. Je moet ook op zoek gaan naar eenzelfde diertje dat op de vijf borden voorkomt. En er is tenslotte ook een schiftingsvraag die je vindt op het bord aan De Ruiter.

“Je kunt onmogelijk alle vragen beantwoorden als je niet van bord tot bord gewandeld of gefietst bent”, zegt Geert Deraeve van Kloen.

Wedstrijdformulieren

Elk gezinslid mag een wedstrijdformulier invullen. Dat kan je dan downloaden via www.net.roeselare.be of ophalen in Koers, Museum van de Wielersport aan het Polenplein 15. De ingevulde formulieren mail je naar projectenod@roeselare.be of deponeer je in de bus van Koers. De winnaars worden persoonlijk verwittigd. De eerste prijs is een fiets geschonken door Frans Cycle Center. “Het afsluitmoment met alle Mooimakers vindt plaats op 18 december”, aldus Martine Lakiere.

Alle Mooimakers staan uiteraard achter dit initiatief. “Momenteel zijn we met 153 Mooimakers op meer dan 60.000 inwoners”, zegt Raf Verbeke van Mooimakers Waterfront. “Die zoektocht moet het begin zijn van de stijging van ons ledenaantal. Een verdubbeling zou heel mooi zijn.”

(IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.