Zo ziet het eerste coronaproof evenementenplein van ons land er uit

De containers zullen opgesteld worden in een vierkant, maar dat kan per evenement aangepast worden. © gf
Annelies Nollet

Maandagochtend maakte het Kortrijkse stadsbestuur bekend wie het tijdelijke, coronaproof evenementenplein op Kortrijk Weide mag bouwen. Een vijfkoppige jury koos unaniem voor Oost-Vlaamse bedrijf Panama Events uit Temse. Concreet is het Kortrijkzaan Han Staelens die een “gezellig, kleurrijk plein” ontwierp met zeecontainers. Binnen drie weken moeten de eerste optredens plaats vinden. Vijftien organisatoren toonden al interesse, waaronder de agenten van de bekende Vlaamse zanger Niels Destadsbader. Het plein wordt het eerste in zijn soort in ons land.

Het eerste coronaproof evenementenplein van België wordt ingericht op Kortrijk Weide door evenementenbouwer Panama Events uit Oost-Vlaanderen. De jury koos het ontwerp uit een selectie van vijf inzendingen. Het bedrijf gaat de komende weken aan de slag met het bouwen van een installatie op het Nelson Mandelaplein onder de noemer Depart XXL.

Winterproof

Het ontwerp komt van een Kortrijkzaan, Han Staelens. Hij koos ervoor om te werken met 30 zeecontainers. Die zullen standaard opgesteld staan in een vierkant rond een podium, dat ook in zo een container zit. Ook de backstage, de bars en 70 bubbels van vijf personen zullen zich in containers bevinden.

De andere 130 bubbels kunnen terecht op het middenplein. Dat kan in de winter indien nodig, overdekt worden. In totaal zullen er tot 1.200 mensen volledig coronaproof kunnen genieten van een evenement. “Het doet een beetje denken aan de wijk La Boca in Buenos Aires“, klinkt het.

“Verder is het aan de organisatoren zelf om alles wat in te richten”, aldus Hans. “Voor die kosten staan ze zelf in, maar het gebruik van het plein is gratis.” Organisatoren mogen ook de inkomsten uit ticket- en drankverkoop in eigen zak steken. De 200.000 euro die Panama Events tot zijn beschikking heeft voor de bouw van het plein worden immers voorzien door Stad Kortrijk en de Vlaamse overheid.

Niels Destadsbader

Al vijftien organisatoren van evenementen toonden interesse om iets te organiseren in Depart XXL. “Een daarvan is de manager van Niels Destadsbader”, bevestigt schepen van Cultuur Axel Ronse. “Er was zelfs grote interesse, maar meer kan ik daar nog niet over kwijt”, klinkt het met een knipoog.

Ook het podium zal zich in een container bevinden.
Ook het podium zal zich in een container bevinden.© gf

Het eerste evenement staat al gepland op zaterdag 26 september. Als bouwer krijgt Panama Events de eer om dat eerste weekend in te vullen. “Maar we weten nog niet wat het zal worden”, aldus Han. “We hebben dit ontwerp op een heel korte termijn moeten creëren, dus we hebben ons eerst daarop gefocust.”

Panama Events, een onderdeel van de Panama Group, organiseert zowel publiek, privé als corporate events van uiteenlopende grootte. Zo werkte het onder meer al een openingsevenement uit voor de nieuwe werkplaats van de NMBS en organiseert het jaarlijks de VIP-dorpen tijdens de Ronde van Vlaanderen.

“Hun stijl past volledig in het kader van de site die Kortrijk Weide is. De opstelling nodigt uit om er evenementen te organiseren en laat voldoende openheid aan organisatoren om creatief met het plein om te springen”, aldus schepen Ronse.

Bescheiden podium

“Het plein wordt zo ingericht dat de vloerbedekking de plaatsing van de bubbels aantoont. Organisatoren krijgen de vrijheid om dit verder in te kleden zoals men wil. In dit concept is het een bewuste keuze om een bescheiden podium te voorzien. Een volledig uitgerust groot podium voorzien voor een gans jaar zou budgettair niet mogelijk zijn en is ook niet voor elk evenement nodig.”

Het stadsbestuur van Kortrijk en Panama Events stelden het plein voor tijdens een persconferentie op maandagochtend.
Het stadsbestuur van Kortrijk en Panama Events stelden het plein voor tijdens een persconferentie op maandagochtend.© AN

Nu het winnende concept bekend is, zal dit dossier worden voorgelegd aan het Vlaams Evenementenloket. Hiervoor wordt deze week het draaiboek uitgewerkt dat kant-en-klaar gebruikt zal kunnen worden voor organisatoren op Depart XXL.

Oproep naar organisatoren

Initiatiefnemers van diverse grootteorde worden uitgenodigd om op Depart XXL evenementen te organiseren van 200 tot 1.200 personen. De voorbije tien dagen konden organisatoren al laten weten welke evenementen ze er zouden willen organiseren. “Er werden al heel wat creatieve initiatieven ingediend. Van akoestische optredens tot minifestivals en van herdenkingsmomenten tot dansvoorstellingen“, weet schepen van Evenementen Kelly Detavernier.

Wie een evenement wil organiseren, kan terecht op www.kortrijk.be/departxxl voor alle informatie. Een aanvraag indienen, verloopt via verkorte procedure in het Evenementenloket. Na de aanvraag neemt een evenementenadviseur van Stad Kortrijk contact op om de organisatie samen te doorlopen en coronaproof uit te rollen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.