Zo werken onze boeren morgen: de nieuwste technieken onder de loep

Inagro-directeur Mia Demeulemeester. © Stefaan Beel
Philippe Verhaest

De land- en tuinbouwbeurs Agro Expo is hét evenement in onze provincie waar de hele agrarische sector massaal naar afzakt. Om elkaar te ontmoeten, maar ook om de nieuwste technieken en snufjes te ontdekken. Het provinciaal onderzoekcentrum Inagro dompelt zich de klok rond onder in wat er morgen op onze boeren zal afkomen. Directeur Mia Demeulemeester serveert ons vijf trends die straks compleet ingeburgerd zullen zijn.

Inagro profileert zich als dé expert op vlak van onderzoek en ontwikkeling voor de land- en tuinbouwwereld. Het onafhankelijk agentschap van de provincie West-Vlaanderen heeft al 64 jaar ervaring op de teller en gaat constant op zoek naar nieuwe teelten en teelttechnieken. “Ons doel is om de hele sector beter en rendabeler te maken”, duidt directeur Mia Demeulemeester. “De laatste decennia zetten we ook fors in op ecologie. De impact op milieu en mens willen we zo klein mogelijk houden.”

Apps doen hun intrede

Inagro ontwikkelde een eigen app. (gf)
Inagro ontwikkelde een eigen app. (gf)© Getty Images

De hele wereld maakt gebruik van apps op de smartphone, nu komen er ook professionele toepassingen voor land- en tuinbouwers aan de oppervlakte. “Die bieden een duidelijke meerwaarde”, aldus Demeulemeester. “Teelten kunnen nauwgezet geregistreerd worden en er kan rechtstreeks informatie doorgestuurd worden naar coöperaties en onderzoekscentra zoals ons. Onze eigen app telde in 2019 al 4.000 gebruikers, een stijging van 20 procent tegenover 2018. Die wordt ook steeds intensiever gebruikt. Via dergelijke applicaties kunnen land- en tuinbouwers problemen in realtime aanpakken, meteen de juiste gegevens opvragen… Wij kunnen hen ook meldingen met belangrijk nieuws bezorgen. Dit jaar zal deze werkwijze helemaal doorbreken.”

Drones en satellieten

Zo werken onze boeren morgen: de nieuwste technieken onder de loep
© Stefaan Beel

“Drones zullen een steeds belangrijkere rol spelen. De beelden zijn perfect om percelen bij extreem nat of droog weer in kaart te brengen. Zo kan gericht bekeken worden waar er exact ingegrepen moet worden, in plaats van meteen het hele veld aan te pakken. Vandaag bieden externe organisaties hun diensten aan, want om een drone te bedienen, heb je toch enkele vergunningen nodig. Wij onderzoeken nu hoe we boeren hierin kunnen ondersteunen. We houden ook de evoluties in de gaten. Zo zit de zogenaamde drone in the box in de pijplijn: die kan automatisch, zonder piloot op de grond, vluchten uitvoeren en beelden doorsturen.”

Ook het gebruik van satellietbeelden breekt stilaan door. “De vlaswereld is hierin de trekker. Dit jaar testen enkele vlassers de mogelijkheden uit. Hun akkers beslaan vaak een grote oppervlakte en liggen ver van elkaar verwijderd.” Online zijn enkele websites te vinden die gratis geconsulteerd kunnen worden: taakkaart.be, boerenbunder.be en wachitgrow.be. Via gdiviewer.agiv.be biedt Informatie Vlaanderen ook actuele info aan. En Google Earth? “Die zorgt maar één keer per jaar voor een update, onze landbouwers hebben een wekelijkse update nodig.”

Precisielandbouw voorop

Zo werken onze boeren morgen: de nieuwste technieken onder de loep
© Stefaan Beel

“Een techniek die in recordtempo ingeburgerd is geraakt. Met gps-signalen wordt nu al volop geploegd, gezaaid en geplant en dat heeft alleen maar voordelen. Zo kan telkens hetzelfde rijpad gebruikt worden om de bemesten of te sproeien en lopen de gewassen zo geen schade op. Wanneer er mechanisch onkruid moet gewied worden, kan er ook erg precies te werk gegaan worden.” Ook sensoren doen steeds meer hun intrede. “Vooral in onze serres. Die meten de bladtemperatuur, de sapstroom… Zo kan er tot in detail bepaald worden hoeveel water er gegeven moet worden. Kostenbesparend én ecologisch voordelig. Op termijn zal elke land- en tuinbouwer deze technieken gebruiken. Zelfs een zelfrijdende tractor behoort in de toekomst tot de mogelijkheden.”

Anders telen

Zo werken onze boeren morgen: de nieuwste technieken onder de loep
© Stefaan Beel

“Nieuwe teelttechnieken zullen hun intrede doen. Zo zetten wij fors in hydrocultuur, waarbij gewassen niet langer in volle grond, maar op waterbedden worden gekweekt. De slasector is, net als vruchtgewassen als tomaten, komkommer en paprika, al grotendeels overgeschakeld, nu onderzoeken we de mogelijkheden bij prei. Deze evolutie gaat hand in hand met de automatisering van de sector, de gewassen bewegen op bedden doorheen de serre, en bevordert ook de ergonomie voor wie er aan werkt. Deze manier van werken heeft veel pluspunten: op de gewassen is geen korrel aarde te vinden en er zijn ook minder sproeistoffen nodig.”

Niets gaat verloren

“De land- en tuinbouwwereld wil een toonbeeld van de circulaire economie – een gesloten kringloop – worden. Zo weinig mogelijk mag verloren gaan. Heel wat sectorgenoten hebben vergisters staan om restproducten in energie om te zetten, veel serres gebruiken restwarmte van de aanpalende industrie, maar er wordt ook onderzocht om de eigen reststromen nieuw leven te geven. Zo onderzoeken we hoe we de stengels van tomatenplaten kunnen valoriseren. Een van de pistes is om die tot een bruikbare vezel om te vormen, maar ook bijvoorbeeld spruitkoolstokken bieden veel potentieel. Daar kan zelfs papier van gemaakt worden. Goed voor het milieu en de landbouwer heeft een extra product aan te bieden.”

Agro Expo: zaterdag 25 tot en met maandag 27 januari in de Expohallen in Roeselare. Info: www.agro-expo.be.