Zo’n honderd aanwezigen op stille wake voor Lamine Bangoura in Roeselare

x © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Ruim honderd buren, familieleden, kennissen en sympathisanten hielden vanavond een stille wake voor Lamine Bangoura. Deze 27-jarige Nigeriaan werd maandag uit zijn sociale woning in de Mezenstraat gezet en stierf ter plaatse.

Volgens de politie overleed hij door een woedeaanval, toen hij in de boeien werd geslagen. “Hij werd vermoord”, stelt een geëmotioneerde Filip Dewaegemaeker, de gangmaker van dit bewogen initiatief. Lamine had drie jaar verkering met zijn dochter en woonde ook bij hem in. “Ik zei hem steeds al lachend dat ik zijn Belgische vader was. Hij was een tijdlang kind aan huis en ik heb altijd een goeie band met hem gehad.”

Lamine verbleef sinds zijn twaalf jaar in ons land en zijn ouders wonen momenteel in Willebroek. “We kunnen dit niet zomaar voorbij laten gaan. Ik ben hier de enige die mijn mond durft open te doen. Wat is er gebeurd achter de muren van die woning?” vraagt Filip zich af.

Initiatiefnemer Filip Dewaegemaeker
Initiatiefnemer Filip Dewaegemaeker© STEFAAN BEEL

Veel mensen staan er wat gelaten bij of zoeken knuffelend troost bij elkaar. Ze leggen bloemen neer bij de voordeur. “Hij kwam eigenlijk een beetje over als de plaatselijke vedette”, vertelt een wijkbewoner. “Hij was graag gezien en je kon altijd op hem rekenen. Een vriendelijke en sympathieke man.” Terwijl de meesten hun verdriet op hun manier proberen te verwerken, hoor je af en toe wat woede doordringen.

Veel Afrikanen komen hun broeder steunen. “Wij willen in de eerste plaats gerechtigheid en hopen dat het zinloze politiegeweld wordt aangepakt.” De meesten wensen liever niet te reageren en staren wat verweesd voor zich uit. Het blijft een moeilijke situatie en het federaal onderzoek zal moeten uitwijzen wat er precies gebeurd is. “Ik vrees dat we de waarheid nooit te weten zullen komen”, knarsetandt een goeie kennis van Lamine. “Zo’n talentvolle jonge mens. Ik ben er helemaal kapot van.”

Later escaleerde voor een groep vrienden de woede tegenover het optreden van de politie. Volgens hen werd hij met geweld om het leven gebracht. Ze trokken naar het politiekantoor om er antwoorden te zoeken. Een paar van hen bekogelden het gebouw met brandende stokken. Uiteindelijk bleef het brandje beperkt en dropen de vrienden af.

De politie en de burgemeester van Roeselare betuigden intussen hun medeleven aan de nabestaanden.

(KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier