“Zo kunnen we op kamp wel snel schakelen”

JulesFremaut (Chiro Stiene) en Andres Defreyne (scouts Heule) zijn voorstander van de PCR-test. (foto KDS) © Kurt De Schuytener Kurt De Schuytener
Carlo Herpoel
Carlo Herpoel Medewerker KW

Kortrijk Enkele Kortrijkse jeugdbewegingen hebben op hun zomerkamp te maken gekregen met corona. Sneltesten brachten een besmetting aan het licht bij Chiro Tsjoef uit Heule. Met als gevolg dat de leiding in quarantaine moest en het kamp in het water viel. En dat na twee jaar zónder bivak. Een paniekreactie, of gerechtvaardigde voorzichtigheid? Wij legde ons oor te luisteren bij de Kortrijkse jeugdbewegingen en Chiro Nationaal. “Het geeft een vals gevoel van veiligheid”

Corona doorkruiste het afgelopen anderhalf jaar de plannen van zowat alle verenigingen. Ook de jeugdbewegingen zagen hun geliefde zomerbivak in 2020 uitgesteld. En net nu de versoepelingen al dat plezier opnieuw mogelijk maken, steekt het monster opnieuw de kop op. Dankzij de PCR-test worden nieuwe besmettingen snel gedetecteerd. Gebeurt dat op kamp, dan zijn de gevolgen voor de jeugdbewegingen navenant.

Zo moest KSA-Chiro Bissegem twee dagen vroeger naar huis door een positieve test van een leider. De Keti’s van Chiro Tandem Kortrijk verlieten het kamp door een ‘hoog-risico’-melding. Voor Chiro Tsjoef werd dit bivak de grootste domper. De jeugdbeweging uit Heule-Watermolen vertrok zelfs niet, nadat een leider tijdens volle opbouw corona had opgelopen. De koffers van de kinderen waren al binnengebracht, alles en iedereen was vertrekkensklaar, maar de leiding moest in quarantaine en het kamp werd afgeblazen. Op dit ogenblik zijn er vijf kampen vroegtijdig stopgezet. Ook Chiro Roeselare en Chiro Mol moesten vroeger dan gepland naar huis. Twee Chiro’s, uit Aalst en uit Geel, die op kamp waren in Hongarije en Oostenrijk, keerden te vroeg huiswaarts.

Nu corona wild om zich heen slaat op kampen, dreigen extra maatregelen voor de jeugdbewegingen. Iets wat Niels De Ceulaer, woordvoerder van Chiro Nationaal, allesbehalve graag ziet gebeuren. “Sneltesten op kamp gebeurt zodra iemand enige symptomen vertoont”, nuanceert hij. “Sneltesten meenemen hoeft niet. De volledige screening van de jeugdbeweging, van kind tot leiding, is niet rond te krijgen en financieel onhaalbaar. Het geeft je een beetje een vals gevoel van veiligheid.”

© Kurt De Schuytener

“De kampen die stopgezet werden? Dat is niet alleen door een aantal besmettingen op de kampplaats, maar ook omwille van organisatorische problemen. Als iemand besmet is en meerdere leiders in quarantaine moeten, dan komt de haalbaarheid van de werking in het gedrang. Er is zeker geen reden tot paniek. We volgen de situatie op met ministers en virologen. Maar het mag nooit de bedoeling zijn om enkel maatregelen voor de jeugdsector op tafel te leggen. We willen niet dat ze de jeugdbewegingen viseren omdat er kampen stopgezet zijn.”

Veilig op bivak

Bij de Kortrijkse jeugdbewegingen zelf zijn ze ervan overtuigd: op een veilige manier een kamp organiseren kán. Zo doet Jules Fremaut (20), een van de leiders van Chiro Stine uit Heule, er alles aan om niet in dezelfde problemen te komen als Chiro Tsjoef. “We doen de voorbereidingen coronaveilig, binnen de afdelingsbubbels”, legt hij uit. “Er is een verschil met vorig jaar. Nu weten we meer over het virus, en zijn we extra waakzaam. Sneltesten? Indien mogelijk laten we iedereen testen. We willen zoveel mogelijk garantie.”

Hoofdleidster Eline Seynhaeve (22) van Chiromeisjes Marke vindt dat een PCR-test niet verplicht moet worden voor alle leden. “Uiteraard willen we veilig op kamp. Ons kamp gaat door van 31 juli tot en met 10 augustus. Ik ben bang wat er ons eventueel kan overkomen. Sneltesten meenemen op kamp zou wel goed zijn om snel te kunnen schakelen als er bij iemand symptomen optreden.”

“Sneltesten? Indien mogelijk laten we iedereen testen.

We willen zoveel mogelijk garantie”

Ook Colin Lavaert (21), hoofdleider bij KSA-Chiro Bissegem, vindt sneltesten een goeie zaak. “Maar wel duur. Dat kunnen we niet financieren. Een kamp afgelasten is niet leuk, maar gebeurt uit overmacht. We kunnen enkel de corona-kampregels volgen.”

Ook Andres Defreyne (22), hoofdleider van de Scouts uit Heule, toont zich een voorstander van de sneltest. “Omdat we dan zeker zijn dat we besmettingsvrij op kamp vertrekken. Wij zijn trouwens al terug van kamp. Het is probleemloos verlopen.”

1.500 gratis sneltesten

In Kortrijk en zijn deelgemeenten zijn er nog 14 jeugdbewegingen die op kamp vertrekken. Zorg Kortrijk, het publieke zorgbedrijf van de stad Kortrijk, stelde 1.500 coronasneltesten beschikbaar voor het testen van de leidingsploegen, de deelnemende kinderen en jongeren, en de logistieke begeleiders.

“Volksgezondheid raadt sterk aan om deelnemers aan jeugdkampen te testen. De jeugdsector argumenteert dat dat financieel en organisatorisch zo goed als onmogelijk is. Daarom reiken we met Zorg Kortrijk een snelle, praktische en voor de jongeren gratis oplossing aan”, zegt Philippe De Coene, schepen van Zorg.

Stad Kortrijk en Zorg Kortrijk stellen sneltesten ter beschikking in WZC Sint Jozef. (foto KDS)
Stad Kortrijk en Zorg Kortrijk stellen sneltesten ter beschikking in WZC Sint Jozef. (foto KDS) © Kurt De Schuytener Kurt De Schuytener

“Niemand wil zijn zomerkamp – het hoogtepunt van een werkingsjaar – in het water zien vallen. Samen met Zorg Kortrijk bieden we een oplossing aan voor alle begeleiders en deelnemers”, zegt Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren.

De sneltesten worden, kort voor het vertrek, afgenomen door medisch personeel van Zorg Kortrijk. Het resultaat is al na een kwartier gekend. De test biedt 90% zekerheid. De kostprijs bedraagt 15.000 euro, als alle jeugdgroepen erop ingaan.