Zo kom je goedgezind door de hittegolf: “Zon helpt om positief naar de dingen te kijken”

Stralend weer, maar door corona kunnen we zelfs dáár niet ten volle van genieten. "We moeten kijken naar wat we wel nog mogen en niet naar wat we niet meer mogen", zegt positiviteitsconsulente Greet Van Hecke. © Getty
Hannes Hosten

De eerste hittegolf van 2020 is een feit. Sinds deze week is het overal zweten en blazen, bakken en braden. Toch voelen deze zomerdagen niet als anders. We kunnen niet alles wat we willen, want de bubbels zijn beperkt en op de zeedijk kom je niet zonder mondmasker. “Toch helpt het mooie weer om positief naar de dingen te kijken”, zegt positiviteitsconsulente Greet Van Hecke. “Positief zijn, het is een ingesteldheid. Maar je kan het voor een stuk leren.”

Van een hittegolf is sprake als de temperaturen vijf dagen lang hoger blijven dan 25 graden. Sinds woensdag gaat het kwik daar vlotjes over en dat zal toch minstens tot dinsdag duren, al zit er zondag ook al een warmte-onweer in.

Moeten we nu blij zijn, of jammeren omdat we al die mooie dagen moeten doorbrengen onder het juk van corona? Volgens positiviteitsconsulente Greet Van Hecke van het hr-bedrijf Xperienz in Moorslede helpt de zon ons hoe dan ook om positiever te kijken.

“Tijdens de echte lockdown hoorde je dat ook bij de mensen: gelukkig dat het zo’n mooi weer was, anders was het nog veel erger geweest”, herinnert Greet zich. “Positiviteit is voor een klein stukje aangeboren, maar je kan het ook voor een stuk leren. De ene mens bekijkt de zaken positiever dan de andere. En het mooie weer kan daar toch bij helpen. Het omgekeerde is trouwens ook waar: bij minder goed weer is dat het eerste waar we over klagen.”

“Je blik veranderen”

“Er zijn nog genoeg mogelijkheden om van het mooie weer te genieten. We moeten kijken naar wat we wel nog mogen en niet naar wat we niet meer mogen. De coronamaatregelen zorgen niet voor meer klagers dan anders. Wie vroeger al klaagde, zal dat nu nog wat meer doen. En wie vroeger al positief was, zal er ook nu het beste van proberen te maken. Op zich neemt het aantal mensen in die twee groepen niet toe of af.”

Greet Van Hecke is positiviteitsconsulent.
Greet Van Hecke is positiviteitsconsulent.© gf

Ik raad aan om niet te veel op de sociale media te zitten

“Focussen op het positieve, dat zit in de genen, maar dat kan je voor een stuk ook aanleren”, weet Greet. “Daar bestaan technieken voor: sporten, in gezelschap zijn… Een techniek die heel goed werkt, is elke avond drie topmomenten van de voorbije dag noteren. Omdat je weet dat je ze zal moeten noteren, ga je veel meer op de positieve zaken letten. Het is dus een kwestie van je blik te veranderen, te focussen op wat en wie je wel hebt.”

Geen polemieken

“Nu je maar vijf mensen meer mag kiezen voor in je bubbel, komt het er op aan om de juiste vijf te kiezen. Mensen die je energie geven en geen energie uit je weg halen. Je moet wat bewuster kiezen: wat wil je doen en met wie? En ik raad ook aan om niet te veel op sociale media te zitten. Al die conflicten, daar word je niet blij van. Ik bekijk zelf ook maar één nieuwsuitzending per dag. Al die polemieken moet je niet te veel volgen. De een is angstiger dan de ander, elk heeft zijn eigen mening. Maar je mag niet gaan denken dat de hele wereld nu in conflict ligt over mondmaskers.”

Bij warm weer is het heel belangrijk om jezelf koel te houden. Draag een hoofddeksel, losse, lichte en lichtgekleurde kleren en zoek koele plekken op. Bewaar inspanningen voor de koelere momenten van de dag. Neem een lauwe douche, een voetbad of een frisse duik in een zwembad.


Zo bescherm je jezelf tegen de hitte

Bescherm jezelf en anderen tegen de zon. Smeer je regelmatig in met zonnecrème en vermijd langdurige blootstelling aan de zon. Voorzie een zonnebril voor de bescherming van je ogen.

Drink meer water dan gewoonlijk: minstens 1,5 liter in rust. Drink regelmatig en vóór je dorst hebt. Kleurt je urine donker of plas je minder dan anders? Dan drink je te weinig. Vermijd alcohol en gesuikerde dranken. Je verliest sneller vocht als je alcohol drinkt.

Heb aandacht voor ouderen, kinderen en baby’s. Wees alert voor tekenen van uitdroging. Een hitteslag kan gevaarlijk zijn. Bel 112 als nodig.

Meer info op warmedagen.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.