Zo gaan we straks weer op café

Wordt het straks zo? Terrasjes met voldoende afstand en obers met een mondmasker? De overheid werkt momenteel een duidelijk horecaplan uit. © AFP
Philippe Verhaest

Plexischermen tussen de tafeltjes, beperkte openingsuren en verboden aan de toog te hangen. Zo kan op café gaan er vanaf 8 juni mogelijk uitzien. Al geldt deze datum wellicht niet voor iedereen. “Onze horeca is veel te divers om alle zaken over dezelfde kam te scheren.”

Horeca Vlaanderen legde als eerste een voorstel op tafel over hoe op café gaan er straks kan uitzien. De bediening gebeurt met mondmaskers, er moet ontsmettende handgel voorzien zijn en er mag enkel contactloos of per bankkaart betaald worden. Aan de toog iets drinken, is voorlopig niet aan de orde en mogelijk moeten we straks zelfs onze eigen drankjes uitschenken. Aan een tafeltje zitten, kan dan weer maximaal met vier.

Er wordt ook gedacht om grotere terrassen toe te laten, openingsuren aan te passen en de verblijfsduur per klant te beperken. Maar hoe realistisch zijn deze voorstellen? “Ik kan enkel zeggen dat al deze voorstellen besproken worden”, reageert minister Nathalie Muylle. “Ook plexischermen in cafés en restaurants worden onderzocht, maar we moeten ervoor zorgen dat de sfeer niet te steriel wordt. Iets gaan eten of drinken zit in onze cultuur ingebakken en moet gezellig zijn. Maar ik ben er zeker van dat onze ondernemers creatief genoeg zijn om hier een passend antwoord op te bieden.”

Gefaseerde opstart

Ook Nathalie Muylle hoopt dat de vele cafés en restaurants op maandag 8 juni kunnen heropstarten. Al zal die opening hoogstwaarschijnlijk gefaseerd verlopen. “Onze horeca is veel te divers om alle zaken over dezelfde kam te scheren”, zegt Muylle. “We willen erg gericht te werk gaan en wie nog niet meteen mag openen, kan op verdere steunmaatregelen blijven rekenen. Het belangrijkste is dat we de veiligheid van alle werknemers én klanten kunnen garanderen.”

In de tussentijd wordt met man en macht aan een horecaplan gewerkt. “De horeca mag op onze volledige steun rekenen. Er zal ook ruim op tijd gecommuniceerd worden, zodat iedereen zich goed kan voorbereiden.”

Lees ook:

Exclusieve peiling: één op de vijf West-Vlaamse cafébazen vreest faillissement

Ook onze brouwerijen kreunen onder coronacrisis

Drie bekende cafébazen over hun leven zonder klanten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.