Zingende politieagent op rust uit Staden zoekt muzikale begeleider

Edgard Ameel mist het zingen enorm en dan vooral voor een publiek. Daarom zoekt hij een muzikale begeleider die hem tevens naar de optredens kan brengen want zelf raakt hij daar niet meer door zijn slechtziendheid. © (foto JCR)
Redactie KW

Politieman op rust Edgard Ameel was jarenlang actief als zanger op trouwmissen, in rusthuizen en op feestjes. Daarna volgde hij gedurende 14 jaar zanglessen in de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten in Roeselare. Daar is Edgard nu evenwel uitgezongen. Hij mist het podium en wil opnieuw gaan zingen voor een publiek. Maar omwille van zijn slechtziendheid is het niet evident om ter plaatse te raken. Edgard is daarom op zoek naar een muzikale begeleider die hem ook naar optredens kan brengen.

“Ik heb altijd graag gezongen”, vertelt Edgard Ameel. “Als kind werd ik gevraagd om mee te zingen in het koor op school. Ik nam ook deel aan een aantal zangwedstrijden die ik overigens ook won.”

Edgard werd veldwachter in zijn geboortedorp Staden. Later was hij ook hoofdinspecteur van de lokale politie in Groot-Staden.

“Mijn muzikale activiteiten stopten toen ik veldwachter werd”, weet Edgard. “De toenmalige provinciegouverneur Pierre van Outryve d’Ydewalle vond dat een veldwachter alleen maar ‘garde’ mocht zijn. Ik mocht dus niet langer actief zijn als zanger. Ik heb toen gedurende 20 jaar niet gezongen.”

Samen met dochter

“Ik pikte de draad als zanger weer op nadat iemand van de Stadense harmonie me in contact bracht met een muzikant die me op het podium kon begeleiden. Uiteindelijk hebben we 14 jaar samen opgetreden. Ik trad ook samen met mijn dochter op onder begeleiding van dezelfde muzikant. Met mijn dochter luisterde ik vooral huwelijksmissen op.”

“Ik trad met mijn vaste begeleider ook op in rusthuizen en op feestjes, maar dan wel zonder mijn dochter. Aan de samenwerking met mijn dochter kwam uiteindelijk een einde. Daar kwam zeker geen ruzie of woorden aan te pas. We waren gewoonweg uitgezongen.”

“Nadat de samenwerking met mijn vaste begeleider eindigde, kwam ik bij de Oostnieuwkerkse zanger, pianist en organist Jan Wuytens terecht. Jan begeleidt ondertussen Wendy Van Wanten. We traden twee jaar samen op en hebben mooie optredens verzorgd. Alleen was de generatiekloof ietsje te groot.”

“Ik nam ooit ook deel aan X-Factor op VTM. Er waren 4.000 à 5.000 kandidaten. Na de selecties bleek ik bij de laatste 100 kandidaten te horen. De jury, die bestond uit Kris Wauters, Maurice Engelen, Do en Hadise, liet me door naar de volgende ronde omwille van mijn stemgeluid, maar liet weten dat ik niet het type was waar ze naar op zoek waren, vooral omwille van mijn slechtziendheid. Ik liet me bij de volgende ronde bewust uit de wedstrijd stemmen door Foxy Foxtrot te zingen in plaats van een van de vier opgelegde Engelstalige nummers.”

Mijn ogen mogen dan wel slecht zijn, maar mijn stem heeft nog niks aan kracht en gevoel ingeboet

“De laatste 14 jaar heb ik aan de afdeling ‘zang’ lessen aan de Roeselaarse muziekacademie gevolgd”, gaat Edgard verder. “Ik volgde er onder andere notenleer, muziekgeschiedenis, klassieke zang en de laatste jaren ‘pop en jazz’. Ik studeerde in die richting af met grote onderscheiding, maar kreeg in september te horen dat ik er niet langer lessen kon volgen. De opleiding is er immers eindig en wettelijk gezien kon ik er geen lessen meer volgen.”

“Ik mis het zingen echter enorm en dan vooral voor een publiek. Dat was er in de academie onder de vorm van mijn medestudenten ook. Ik heb weliswaar een paar keer opgetreden in rusthuizen door middel van een stick waarop een 40-tal nummers staan die ik ‘karaokegewijs’ breng, maar dat is toch niet echt je dat. Optreden moet met ‘echte’ muziek.”

Geen auto of fiets meer

“Daarom ben ik op zoek naar een muzikale begeleider die me ook ter plaatse kan brengen bij optredens. Door mijn slechtziendheid heb ik immers al jaren geen auto of fiets meer en raak ik ook niet op optredens. Mijn ogen mogen dan wel slecht zijn, maar mijn stem heeft nog niks aan kracht en gevoel ingeboet.” (CBH)

Muzikanten die Edgard uit de nood willen helpen, kunnen zich melden via 051 70 10 66 of via edgard.ameel@telenet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier