Zilveren jubileumeditie van Bavikhove Feest

Vooraan zien we v.l.n.r. José De Smet, Danny Derveaux, Christian Deruddere, Marc Dejonckere, André Duchi, Yves Peers en Tom Dutoict. Achteraan op de kar herkennen we Stijn Mingneau en Karel Vandebroucke (rechts) bij de reuzen Juul Demetser en vlasreus Boer Bavo. © LOO
Redactie KW

Op 29 en 30 juni en 1 juli trekt het Bavikhoofs feestcomité alle registers open voor de 25ste editie van Bavikhove Feest. Het wordt opnieuw een gratis volksfeest met en door de verenigingen voor alle inwoners van het dorp.

Wat in 1993 bescheiden begon als een kroegentocht met enkele tientallen bezoekers, is door de jaren heen uitgegroeid tot de Bavikhoofse Feesten, later Bavikhove Feest, een vaste waarde in de regio met duizenden feestvierders. “We zijn altijd ons principe indachtig geweest: wij als feestcomité zoeken de centen bij elkaar om een gratis dorpsfeest te houden, maar alles altijd in nauwe samenwerking met de middenstand en de plaatselijke verenigingen”, vertelt woordvoerder en huidig secretaris José De Smet.

Een van de eerste initiatieven die het feestcomité in 1994 nam, was de snoepworp. “We wilden van in het begin iets doen voor de kinderen. Een snoepworp leek ons het beste idee. We gooiden toen 1994 snoepjes uit, nu zijn het er al 2018”, lacht Marc. “Het is nog elk jaar een drukte van jewelste. In het begin konden we niet vermoeden waar al die kinderen vandaan kwamen.” De snoepworp heeft dit jaar plaats op 1 juli om 18 uur.

Werelderfgoed

Een ander initiatief van het feestcomité was de creatie van reus Bavo in 1999. De enige zittende reus in Vlaanderen werd gecreëerd naar een tekening van Bavikhovenaar Aart Vermeire. Hij is geïnspireerd op een hardwerkende vlasser uit de regio en in het bijzonder geënt op de vlasser van Bavikhove. “De vlassers durfden na het vele werk al eens een pauze nemen met een pintje in de hand“, aldus het feestcomité. Danny Dermaux en André Denys zorgden in 2017 voor zijn restauratie met nieuwe stukken polyester en nieuwe kledij.

“We hebben ingezet op diverse muziekgroepen en veel kinderanimatie” – José De Smet (woordvoerder feestcomité)

Naar aanleiding van hun verkiezing tot ‘Dorp in de kijker’ in 2011 organiseerden de stad en het feestcomité een reeks zomerse zondagen. “Toen haalden we met 50 reuzen het werelderfgoed van de reuzen naar hier. Een unicum in Vlaanderen”, duidt José De Smet. “Onze reus Bavo nodigde zijn Vlaamse, Nederlandse en Noord-Franse soortgenoten uit voor een feestelijke optocht door het dorp. Onder hen onder meer de Vlaamse boswachter Lydéric en zijn Schotse bruid Chrymilde uit Aire-sur-la-Lyse, de zes meter hoge Jean Totor de Steenwerck en de befaamde koninklijke steltlopers van Merchtem.”

Belle Perez en Wim Soetaer

Behalve de tiende editie van Summer on the Rocks van Chiro Bavikhove, de 25ste editie van de beroemde Terrasjesavond en het Kinderdorp staan ook een pak artiesten op het jubileumprogramma. Van Belle Perez en Les Folles de Gand tot Hammertime, Yves De Ruyter en Soul Brothers met Wim Soetaer, Vincent Goeminne van Dinky Toys en Charles van Domburg van The Magical Flying Thunderbirds.

Twee items springen in het oog. Op 1 juli om 11 uur demonstreren 30 leden van de Solexclub hun fietsen met hulpmotortjes. Ook op 1 juli, maar dan om 17 uur heeft de Capoeirashow MCN plaats. De groep bestaat uit 12 tot 14 personen die capoeira, maculele en samba demonstreren. Zij zijn allen verbonden aan het Capoeira-opvangproject Meninos Capoeiristas do Natal (MCN) uit de wijk Bom Pastor in het Braziliaanse Natal. Doel van dit project is het stimuleren, ondersteunen en begeleiden van kansarme kinderen van 4 tot 18 jaar uit de wijk. De groep leert de plaatselijke kansarme jeugd de vecht- en danssport onder de knie te krijgen. Momenteel bestaat het project uit circa 80 kinderen. “Met de optredens in Europa vestigen de capoeiristas de aandacht op het project. Zo zorgen zij op deze manier voor een belangrijk deel van de nodige inkomsten om de kosten van het project te kunnen dragen”, aldus nog José.

(PVH)

Van kroegentocht tot Bavikhove Feest

De ‘Maurus- en Ommegangsfeesten’ begin juli waren tot eind de jaren tachtig, onder impuls van wijlen Libertus Dejonckere, zeer populair in Bavikhove en omgeving. Ze vonden plaats in een grote tent achter café De Villa. Toen dit begin de jaren negentig verwaterde, dreigde een mooie traditie verloren te gaan. “De feesten in Bavikhove waren toen op sterven na dood”, weet huidig secretaris José De Smet. “Om deze feesten nieuw leven in te blazen, organiseerden we in 1993 onder impuls van mezelf, Paul Beheydt en Peter Van Herzeele een kroegentocht met zeven cafés.” Het is de aanzet geweest van het feestcomité dat in 1994 boven de doopvont werd gehouden met bestuursleden Marc Dejonckere, José De Smet, Jean-Pierre Soetaert, secretaris Peter Van Herzeele en Palmer Rosseel als voorzitter. Sindsdien programmeert het feestcomité elk jaar de Bavikhoofse Feesten en groeide het succes gestaag. Het comité heeft enkele zeer gewaardeerde stoeten op het palmares, zoals bijvoorbeeld de ‘Bierstoet, 100 jaar brouwerij Bavik’ in 1994, ‘Bavikhove, de laatste 100 jaar’ in 2001 en vijf internationale reuzenstoeten. In 2009werd de bestaande bestuursploeg uitgebreid met jonge, dynamische krachten. “Wij ondersteunen de frisse ideeën van de jeugd. Altijd rekening houdend dat de feesten er zijn met en door de verenigingen en sponsors en voor al de inwoners van ons vlasdorp.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier