Zijn Kortrijkzanen ‘social distancing’ nu al vergeten?

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De winkels gaan pas maandag open, maar in de Lange Steenstraat in Kortrijk kon je zaterdagnamiddag al op de koppen lopen. Ook in bepaalde parken of aan sportterreinen verzamelden grote groepen mensen. Zijn we de regels zo snel vergeten? “We schreven niet meer pv’s uit dan anders, maar door de versoepeling van de regels kunnen we amper nog controleren”, klinkt het bij de politie.

“Blijf in uw kot”, de goede raad van minister Maggie De Block bepaalde wekenlang ons leven. Verlaten straten en pleinen werden ook in Kortrijk de norm. Maar afgelopen zaterdag leek het wel alsof iedereen die gouden regel even vergeten was. De Lange Steenstraat, de bekendste winkelstraat van Kortrijk, kende een ware overrompeling.

IJsjes

Nochtans waren daar slechts twee zaken open. Allebei verkopen ze ijsjes en deden ze gouden zaken. De politie moest geregeld tussen komen met waarschuwingen voor mensen die te dicht bij elkaar gingen aanschuiven in de rij, of die hun ijsje rustig op een bankje wilden opeten. Ook langs de Leie was het op de koppen lopen. Fietsen is er met het mooie weer, vanwege de veiligheid niet toegelaten.

Potje voetbal

Ook heel wat jongeren leken zaterdag aan het wakende oog van ma en pa te ontsnappen. Op de voetbalvelden aan sportcampus De Lange Munte kwamen vrijdagavond een twintigtal jongeren samen om een balletje te trappen. Van social distancing was er absoluut geen sprake.

“We hebben daar nochtans geen melding van gekregen”, zegt Thomas Detavernier, woordvoerder van de politie. “Er waren wel heel veel mensen buiten. In het winkelwandelgebied in het centrum hebben we dan ook extra agenten ingezet. Zij deelden vooral waarschuwingen uit. Er werden niet meer processen verbaal uitgedeeld dan anders. De versoepeling van de maatregelen heeft de handhaving van de coronamaatregelen voor onze agenten veel moeilijker gemaakt. Ze zijn immers niet meer zwart wit. Iemand betrappen op een overtreding is dus niet evident. We rekenen net zoals de ministers een beetje op de burgerzin van de Kortrijkzanen”, besluit hij.

(Annelies Nollet)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.