Zijbeuken van Ichtegemse Sint-Michielskerk afgesloten, capaciteit halveert

Momenteel kan slechts de helft van de capaciteit van de Sint-Michielskerk gebruikt worden. © foto Coghe

Na een sluiting van 57 dagen heeft de Sint-Michielskerk haar heilige deuren weer geopend. Maar helaas voor wie een vast stekje had in een van de zijbeuken, want die werden afgesloten. Enkel de middenbeuk mag nog gebruikt worden, waardoor de kerk van om en bij de 300 stoelen terugvalt op 150. Te weinig dus voor grote diensten. “We voorzien oplossingen. Voor grote begrafenissen wijken we uit naar de Sint-Martinuskerk in Koekelare. Voor vieringen als eerste communie en vormsel kijken we naar de sporthal”, aldus burgemeester Jan Bekaert.

Nadat in juli een gedeelte van het plafond naar beneden viel in de rechter zijbeuk van de Sint-Michielskerk, werd de kerk gesloten. Een aannemer kwam het getroffen ribgewelf stutten, in afwachting van een bezoek van monumentenwacht West-Vlaanderen. Een inspectie van de zoldering van de kerk én een bijkomend stabiliteitsonderzoek door de firma Stabitec drong zich op. “Voor de pastoor en het kerkbestuur waren het moeilijke en bange dagen”, zegt Jan Ducatteeuw van het kerkbestuur. “Moeilijke dagen omdat het niet eenvoudig was om aan de mensen uit te leggen waarom de kerk zo lang gesloten bleef. Bange dagen omdat we zelf ook niet wisten wat het eindbesluit zou zijn.”

Na 57 dagen kwam een einde aan die onzekere periode en sinds zondag vindt de zondagsviering opnieuw plaats in de Sint-Michielskerk. Al zijn niet alle zorgen van de baan. “Op verschillende plaatsen in de zijbeuken dreigen de kruisribben af te scheuren van de buitenmuren. Daarom moesten de zijbeuken afgesloten worden. Voorlopig gebeurt dat nog met hekkens, maar binnenkort komen er houten wanden. De middenbeuk is wel veilig”, vervolgt burgemeester Jan Bekaert.

Door het afsluiten van de zijbeuken verliest de kerk heel wat van haar capaciteit. “Er blijven 150 stoelen over in de middenbeuk, goed voor ongeveer de helft”, aldus nog Jan Ducatteeuw. “Dat is genoeg voor kleine begrafenissen, maar niet voor grote. Daarom krijgen de mensen de keuze om uit te wijken naar de Sint-Martinuskerk in Koekelare. Alle gewone diensten kunnen verder plaatsvinden in de Sint-Michielskerk en ook huwelijken en doopvieringen zijn perfect mogelijk.”

Hoog kostenplaatje

“Sowieso wordt de kerk in de komende jaren hersteld”, benadrukt burgemeester Jan Bekaert. “Het herstel van het dak staat al enkele jaren op de planning. De kosten werden oorspronkelijk geraamd op 600.000 euro. Maar dat bedrag moet geactualiseerd worden, want de raming gebeurde enkele jaren geleden. En daar bovenop komt nu ook nog de kost om het kruisribgewelf te herstellen. We spreken dus over een serieus kostenplaatje dat wellicht om en bij het miljoen euro zal bedragen. Veel geld dus. Daarom zullen we ook bekijken of we de kerk een extra invulling kunnen geven in de toekomst.”

De eerstecommunicanten en de vormelingen hoeven zich alvast geen zorgen te maken over hun grote dag. “Ook daar hebben we al aan gedacht. Het is voor iedereen leuk dat deze vieringen op onze eigen gemeente kunnen plaatsvinden. Daarom kijken we in de richting van de sporthal”, besluit burgemeester Bekaert.

Zijbeuken van Ichtegemse Sint-Michielskerk afgesloten, capaciteit halveert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier