Ziekte dwingt Patrick tot afscheid als brandweerman, collega’s verrassen hem

© (Foto TP)
© (Foto TP)
Redactie KW

Ziekte dwingt brandweerman Patrick Dorme (60) tot pensioen. Hij is de vierde van vijf broers, die brandweer Geluwe verlaat. Enkel postoverste Luc blijft op post. Samen met de collega’s verraste hij zijn afscheidnemende broer met een beeld van een brandweerman uit de tijd van toen. Intussen zet de tweede generatie Dorme de brandweertraditie verder.

De ‘Dormkes van Hilwe’ worden ze wel eens genoemd: de broers Johny (67), Freddy (65), Luc (63), Patrick (60) en Gino (54) waren de brandweertraditie met de paplepel ingegeven door wijlen vader Leo Dorme (84). “Een vader als sergeant-majoor bij de brandweer, dat is een grote eer. Als kind trokken we zijn uitrusting aan om brandweerman te spelen”, vertelt Patrick.

De Dormes hebben tientallen jaren dienst op de teller bij de 153 jaar oude brandweerpost in Geluwe. “Mensen helpen is liefhebberij voor ons”, aldus luitenant en postoverste Luc. Hij is de laatste van de vijf broers bij de post, want Patrick gaat met pensioen. “Ik was hier 27 jaar brandweerman en reed de laatste jaren met de brandweerwagen”, zegt Patrick. “Omdat ik nu lijd aan kanker en een nierziekte heb, mag ik de veiligheid van mijn collega’s niet riskeren. Een ongeluk met de brandweerwagen zou ik niet op mijn geweten willen hebben.”

Patrick heeft in zijn carrière veel mensenlevens gered, onder wie een zesjarig jongetje in zijn straat. “Ik zag in de herfst van 2018 plots rook verschijnen boven het dak van mijn overburen en alarmeerde als eerste mijn collega’s, want de bewoners hadden nog niks in de gaten. Toen ik binnenging, hoorde ik het kindje schreeuwen, maar ik kon er niet bij door de rook. Ga op je buik liggen , riep ik hem toe. Mijn collega’s, die in hun uitrusting toesnelden, slaagden erin om hem naar buiten te halen. Hij verkeerde even in levensgevaar, maar haalde het uiteindelijk. Zijn ouders hebben me achteraf bedankt. Dat doet deugd natuurlijk. Ergens doet dit afscheid pijn, want in goede gezondheid zou ik nog zeker enkele jaren voortdoen.”

Zoals zijn drie broers voor hem zegt Patrick de brandweerpost vaarwel, al kon dat niet met een traditioneel afscheidsfeestje door corona. Dan maar op de verrassing spelen, dacht broer Luc. Plots stond een delegatie van post Geluwe aan de deur met een beeld van een brandweerman van weleer. “Met een kurken helm, een leren vest en rubberen laarzen. Die uitrusting heb ik nog gedragen in het begin van mijn carrière”, mijmert Patrick. “Ik ben mijn collega’s en familie heel dankbaar.”

En zo is Luc nu de laatste broer, maar niet de laatste Dorme bij brandweer Geluwe. “Onze 60-jarige neef Marnick is hier ook nog. Daarnaast zet de tweede generatie Dorme de traditie verder bij andere posten, zoals mijn 40-jarige zoon Olivier die beroepsofficier is bij brandweerzone Fluvia in Kortrijk”, vertelt Luc. “En dan is er nog Glenn, de 29-jarige zoon van Gino, die brandweerman is in post Wervik. Ons vader zou trots zijn.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier