Ziekenwagen uit Ruddervoorde rukt overdag niet meer uit

© GS
Redactie KW

Gaat de poort van de stelplaats van de ziekenwagen in de Hofstraat in de toekomst nog open? Dat is een vraag die veel Ruddervoordenaars al een tijdje bezighoudt, nu de beslissing is gevallen om overdag de taken van de ziekenwagen over te hevelen naar Oostkamp.

De hulpverleningszone zone 1 werkt aan een visie om de Dringende Medische Hulpverlening op zijn grondgebied te verbeteren. Maximale dienstverlening, maximale beschikbaarheid van middelen en personeel in balans met de werkingskost vormen hier het uitgangspunt. Vanuit dit standpunt werd een project uitgewerkt waarbij de ambulancewerking van Oostkamp en Ruddervoorde wordt geoptimaliseerd. Om een maximale beschikbaarheid van middelen en personeel te garanderen, wordt nu in de hoofdpost Oostkamp op een andere manier gewerkt. Er is voor de ambulancedienst elke dag van het jaar een permanentie voorzien met 2 ambulanciers van 6.30 tot 18.30 uur.

De vertrektijd van de ambulance bedraagt maximaal 2 minuten. Die permanentiedienst werkt voor het hele grondgebied. Tijdens deze uren dat er permanentie is van de ambulance in de hoofdpost Oostkamp, wordt de ambulance Ruddervoorde ‘buiten dienst geplaatst’. Dit betekent dat de ambulance niet uitrijdt vanuit Ruddervoorde. Tijdens de nachtelijke uren van 18.30 tot 6.30 uur is er geen permanentie voor de ambulance in de hoofdpost voorzien en wordt er gewerkt met het systeem zoals vroeger. De uitruk van de ambulances Oostkamp en Ruddervoorde wordt gegarandeerd door vrijwillige ambulanciers die van thuis uit de ambulances zullen bemannen.

In dat geval wordt de dienst verzekerd door de ambulances in Oostkamp en in Ruddervoorde die binnen de 5 minuten moeten uitrukken. Deze nieuwe werking heeft als voordeel dat de uitruktijd door een permanentiesysteem overdag sneller is. De ambulance kan dus sneller vertrekken richting de noodsituatie, waar die zich ook voordoet op het gemeentelijke grondgebied. De aangepaste werking overdag zorgt er ook voor de vrijwilligers meer beschikbaar zijn voor brandweertaken. Met dit project werkt de zone aan een verbeterde dringende medische hulpverlening. De nieuwe werkwijze wordt ook geëvalueerd en bijgestuurd indien nodig.

(GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier