Ziekenwagen Rode Kruis Bredene rijdt binnenkort rond in Senegal

Jeffrey Roos

De Rode Kruisafdeling Bredene schenkt een ziekenwagen aan de vereniging ‘Un coeur pour Senegal’, een organisatie die de lokale bevolking in het Afrikaanse land ondersteunt. De ziekenwagen zal er ingezet worden door een plaatselijk ziekenhuis.

Steve Van Ryssel (48), Nathalie Meirlevede (48), uitbaters van feestzaal Ten Stuyver in Oostende, en Bart Seynhaeve (60) en Delphine Dept (47) zetten zich al enkele jaren in voor ‘Un coeur pour Senegal’.

Het viertal wil zo de lokale bevolking ondersteunen die het met heel weinig moeten doen. “Het begon toen we er in 2017 op reis waren”, vertelt Steve. “We zagen hoe moeilijk de mensen het daar hebben en besloten daar iets aan te doen.”

Opbouw huis

Ze organiseerden al enkele keren een bingo en zorgden zo voor de opbouw van een huis voor een Senegalese familie die het met 150 euro per maand moet doen. Ook dit jaar stond een bingo op de agenda, maar corona gooide roet in het eten.

“We wilden toch iets doen en zo kwamen we in contact met het Rode Kruis, afdeling Bredene. De ambulances in Senegal zijn in een niet zo goede staat”, neemt Bart over. “Daarom leek het ons wel mooi om dankzij het Rode Kruis een ambulance aan hen te schenken. Na overleg kwamen we al snel tot een akkoord met voorzitter Roosmarijn Matthys.”

Weinig kilometers

Aangezien de normen voor de ziekenwagens in ons land werden uitgebreid voldeed de huidige ziekenwagen van de Bredense afdeling niet meer. “De wagen werd in 2007 aangekocht, maar werd in 2003 al gebouwd. De wagen stond vier jaar stil alvorens die door ons werd aangekocht”, vertelt communicatieverantwoordelijke Johan Lambercy.

“Aangezien de ziekenwagen grotendeels ingezet werd tijdens preventieve hulpacties zijn er ook maar weinig kilometers gereden. De wagen kan dus nog enkele jaren mee. De ziekenwagen kon op de Belgische markt niet meer verkocht worden, daarom hebben we de ziekenwagen met veel plezier geschonken aan ‘Un coeur pour Senegal’.”

Medisch materiaal

Maandag werd de ziekenwagen naar de Antwerpse haven gereden om vervolgens verscheept te worden richting Senegal. “Binnen enkele weken rijdt de ziekenwagen daar rond”, glundert Steve.

“Naast de ziekenwagen stuurden we heel wat medisch materiaal mee. Met dank aan enkele bedrijven, brandweerpost Brugge en enkele vrienden die dankzij een pannenkoekenverkoop geld inzamelden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.