Ziekenhuizen kunnen activiteiten hervatten maar moeten zich wendbaar opstellen

De ziekenhuizen kunnen stilaan de normale activiteiten hervatten, zo ook in het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper. © EF
Redactie KW

Volgens Geert Meyfroidt, staflid intensieve zorg UZ Leuven en voorzitter van de Belgische Vereniging Intensieve Geneeskunde, werd het tijd dat ziekenhuizen hun gewone activiteiten weer konden hervatten. Wel wijst hij erop dat de ziekenhuizen zich wendbaar moeten opstellen indien er zich een opflakkering van het virus voordoet.

Er ontstaan volgens dokter Meyfroidt stilaan mogelijkheden om op een graduele en geplande manier de activiteiten te hervatten. Wel benadrukt hij dat de heropstart van niet-essentiële activiteiten niet in elk ziekenhuis op dezelfde manier verwezenlijkt zal kunnen worden. Sommige ziekenhuizen hebben gewoonweg een groter aantal covid-patiënten dan andere. Buiten kijf staat dat ziekenhuizen er ten allen tijde voor moeten zorgen dat ze de covid- van de niet-covid-patiënten kunnen scheiden. Ziekenhuizen gaan zich dus moeten herorganiseren.

Geen bedreiging

Ook benadrukt Meyfroidt dat de versoepeling in de maatschappij voor nieuwe covid-outbreaks kan zorgen. Op zo’n moment moeten ziekenhuizen klaarstaan om opnieuw op te schalen naar meer covid-patiënten, wat automatisch betekent dat er dan minder capaciteit is voor andere patiënten.

“De stijging van de curve was makkelijker te voorspellen”, klinkt het. “De modellen nu geven een soort simulatie weer en dat is veel onzekerder.”

Elke dag worden meer patiënten van de intensieve zorg ontslagen. De daling zet zich traag voort en dat komt doordat de patiënten die er liggen er ook lang blijven liggen. Directeur algemene ziekenhuizen Marc Geboers van Zorgnet-Icuro verduidelijkt dat de versoepeling momenteel geen bedreiging vormt voor de capaciteit van de ziekenhuizen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.