Ziekenhuisapotheken krijgen volgende week maar helft van de bestelde vaccins voor woonzorgcentra

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

De ziekenhuisapotheken van AZ Delta, AZ Sint-Jan en AZ Groeninge zullen begin volgende week slechts de helft van de initieel bestelde Pfizer-BioNTech-vaccins geleverd kunnen krijgen. Dat hebben de ziekenhuizen dinsdagmiddag per mail te horen gekregen. De andere helft van de bestelde vaccins moet in de week van 11 dan wel 18 januari in de ziekenhuizen aankomen. Volgens de Taskforce Vaccinatie gaat het om een definitieve bevestiging van een gekend spreidingsplan.

Nu Jos Hermans (96) als eerste Vlaming het coronavaccin toegediend heeft gekregen, kijken ook duizenden andere woonzorgcentrumbewoners uit naar hun eerste spuitje. Voor West-Vlaanderen worden de Pfizer-BioNTech-vaccins op maandag 4 januari aan de ziekenhuisapotheken van AZ Delta in Roeselare, AZ Groeninge in Kortrijk en AZ Sint-Jan in Brugge geleverd. Daar worden ze ontdooid en verdeeld over de verschillende woonzorgcentra in onze provincie.

Halverende mail

Alleen zullen maandag niet alle bestelde vaccins geleverd kunnen worden. In een mail aan de ziekenhuizen is dinsdag gebleken dat slechts de helft van de bestellingen in de week van 4 januari kan aankomen. Voor de ziekenhuizen in Roeselare en Kortrijk gaat het telkens om een kleine 6.000 vaccins in plaats van de geplande 10.725. AZ Sint-Jan in Brugge moet het maandag met ‘maar’ 7.800 vaccins stellen.

“Aan de werking die eerste week verandert er voor ons eigenlijk heel weinig”, benadrukt Ann-Sophie Vanthournout, hoofdapotheker in AZ Delta. “De eerste levering volstaat om alle woonzorgcentrabewoners die wij moeten bedienen, van de eerste dosis te voorzien. De tweede dosis is beloofd binnen de twee weken.”

Spreiding

Dirk Raemaekers, voorzitter van de Taskforce Vaccinatie, stelt dat de bevestiging van de bestellingen nu pas definitief is. “Dat de ziekenhuizen in die eerste week minder krijgen dan ze initieel hadden gevraagd, is eigenlijk niet nieuw”, stelt hij. “Sowieso zouden de leveringen meer gespreid moeten gebeuren. Per week krijgen we voor ons land 87.500 dosissen die verdeeld worden over de verschillende hubs in ons land. De afspraken qua hoeveelheden zijn niet gewijzigd, enkel de spreiding – niet alles in één keer, wel over twee, drie weken.”

Ann Eeckhout, woordvoerder van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), verwijst naar de vaccinverdeling op Europees niveau. “De wekelijkse levering van de vaccins is geregeld op vraag van de Europese Unie”, klinkt het. “Men heeft beslist om alle leveringen in alle lidstaten op elkaar af te stemmen. In overeenstemming met het aantal inwoners krijgt elke lidstaat elke week eenzelfde hoeveelheid vaccins.”

Tegen het einde van de maand januari moeten in België ruim een kleine 450.000 dosissen van het Pfizer-vaccin zijn aangekomen. In het huidige vaccinatieschema van de Taskforce Vaccinatie worden in januari en februari eerst de woonzorgcentrabewoners en -personeelsleden gevaccineerd. Vanaf maart is het de beurt aan ziekenhuispersoneel en andere zorgprofessionals, onder meer in de eerstelijnszorg. Eind april, begin mei zouden dan 65-plussers en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen een vaccin kunnen krijgen. De jonge, actieve en fitte bevolking komt waarschijnlijk pas komende zomer langs voor een prikje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier