Ziekenhuizen klaar voor tweede golf: “We hopen dat de piek na de vakantie komt”

De West-Vlaamse ziekenhuizen zijn naar eigen zeggen klaar voor een eventuele tweede golf, maar niemand durft voorspellen hoe zwaar die wordt. (foto Belga) © belga
Redactie KW

West-Vlaanderen stond woensdag triest aan kop wat het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten betreft. In combinatie met een stijgend aantal besmettingen in steeds meer van onze gemeenten, ziet het er naar uit dat de ziekenhuizen zich moeten opmaken voor een tweede golf. Maar zijn ze er ook klaar voor? “We zijn nog steeds de reguliere zorg aan het inhalen.”

Alle inspanningen ten spijt, zijn de cijfers van de afgelopen weken allesbehalve bemoedigend. Het aantal besmettingen met covid-19 stijgt steeds sneller, en ook het aantal ziekenhuisopnames neemt toe. Het zet ook onze West-Vlaamse ziekenhuizen op scherp, zo blijkt uit een kleine rondvraag. AZ Delta in Rumbeke had woensdag, net voor het ter perse gaan, het meeste coronapatiënten: 23, waarvan zes op intensieve zorgen. Daarbij stonden ze op een zucht van het openen van een tweede afdeling. “We zien het eerder pessimistisch in”, klinkt het bij Jan Hebbrecht, verpleegkundig-paramedisch directeur. “De regels worden zichtbaar minder gevolgd. Vanuit het ziekenhuis behandelen we elke patiënt als potentieel besmet.”

De grootste West-Vlaamse ziekenhuizen hebben naar eigen zeggen allemaal lessen geleerd uit de eerste golf. De ingrepen van toen worden nu gebruikt als draaiboek voor de komende weken en maanden. Gefaseerd opschalen is daarbij de kerntaak. Veelal worden de huidige covid- en precovidpatiënten, die wachten op de uitslag van de test, apart gehouden op intensieve zorgen. “Van zodra we er meer dan twee hebben, starten we een volwaardige afdeling op”, klinkt het bij AZ Damiaan in Oostende. “We gaan nu gefaseerd te werk.” Eenzelfde geluid horen we bij Jan Yperman in Ieper, dat woensdag nog geen covid-patiënten had. “Maar we kunnen heel snel schakelen. In de eerste golf hebben we veel geleerd. Via voortschrijdend inzicht, maar ook door overleg met andere ziekenhuizen, de overheid én het buitenland. Veel van onze artsen wisselden expertise uit met collega’s uit bijvoorbeeld Italië of de Verenigde Staten.”

Psychologische bijstand

De infrastructuur staat op punt, net als het medisch materiaal en de omkadering. Maar voor artsen en zorgpersoneel komt de eventuele tweede piek vroeger dan verwacht. Zij hoopten eerst nog even op adem te kunnen komen, na de drukte door de eerste piek. Om het personeel toch wat rust te gunnen, raakt bijna niemand aan de vakantieregeling. “We hopen nog steeds een stijging of piek over de vakantie heen te kunnen tillen”, klinkt het bij AZ Damiaan.

AZ Delta hospital in Rumbeke, Roeselare (foto Kurt Desplenter)
AZ Delta hospital in Rumbeke, Roeselare (foto Kurt Desplenter)© BELGA

Er wordt ook sterk ingezet op psychologische bijstand. In Jan Yperman werkten ze bijvoorbeeld proactief, en stappen de psychologen zelf naar de covid-afdelingen, om de drempel zo laag mogelijk te houden. Ook ander ziekenhuizen schakelen volop hun eigen psychologen in om ondersteuning aan te bieden, voorzien een aparte ruimte of een stresslijn. In AZ Delta wordt dan weer een flexibel werkrooster voorgesteld. Zo wordt er rekening gehouden met personeelsleden die bijvoorbeeld een ouder verloren hebben aan het virus. In AZ Sint-Jan in Brugge zorgen ze voor een uitgebreidere poule. “Het helpt dat meer mensen met de pathologie overweg kunnen en dus sneller vaststellingen kunnen doen”, klinkt het bij AZ Groeninge in Kortrijk.

Inhaalbeweging

Maar zelfs zonder coronapiek is het in elk ziekenhuis momenteel drukker dan gewoonlijk, zeker in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft vooral te maken met de eerder uitgestelde reguliere zorg.

“Veel mensen hebben gewacht om naar de dokter of de spoedafdeling te stappen, waardoor bepaalde ziektebeelden ernstiger werden”, klinkt het bij AZ Sint-Jan. “Er bestaat geen twijfel over dat we nu nog steeds bezig zijn aan die inhaalbeweging.”

Een gelijkaardig geluid horen we bij de rest. “De reguliere zorg leggen we nu niet meer stil”, weten ze in Oostende. “We hebben covid-19 een plaats gegeven in ons ziekenhuis.” Niemand durft ook uitspraken doen hoe ze de situatie zien evolueren. Stilte voor de storm dus, al is het afwachten hoe groot de storm wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier