Ziekenhuisomroep Zenith is veertig jaar jong

De ziekenhuisomroep Zenith van het AZ Sint-Lucas in Assebroek is veertig jaar jong en dat zal begin september gevierd worden. Dagelijks zijn een 20-tal medewerkers in de weer om de radio 24 uur op 24 te laten uitzenden. Heel wat patiënten van het ziekenhuis stemmen af op de omroep. Het initiatief ging 40 jaar geleden uit van Bruggeling Johan De Caluwé, bekend als sportverslaggever bij Radio 1.

De vrijwilligers van Radio Zenith brengen 41 uur live radio per week. © SR

Sinds de laatste week van augustus 1979 is de ziekenhuisomroep Zenith op antenne. De omroep werd toen opgestart na een bezoek van Johan De Caluwé aan de ziekenomroep Radio Horizon in Roeselare. Toen kreeg Johan het radiovirus te pakken en kon hij Wouter Van Hecke overtuigen om samen plannen te maken. Via wijlen Filip Vansteenkiste kon een afspraak geregeld worden met de directie van het ziekenhuis en die stonden meteen achter het project.

Live-uitzendingen

In juli 1979 werd het materiaal aangekocht en werd achter de telefooncentrale van het ziekenhuis de studio ingericht. “Op 1 september 1979 om 14 uur gingen wij officieel van start. Er werd gekozen voor de naam Zenith. Eerst werd nog gedacht aan Horizon, maar dat vonden ze in Roeselare geen goed idee. Al van bij de start werden de rechtstreekse uitzendingen op zaterdag een vaste waarde. Een jaar later werd de aanvraag ingediend voor het statuut van vzw. In al die jaren hebben wij geïnvesteerd in de aankoop van heel wat nieuw materiaal waardoor de hele dag door kan uitgezonden worden. Nu brengen wij met onze 20 medewerkers 41 uur live radio per week”, vertelt Filip Destecker die 35 jaar geleden startte als vrijwilliger bij de Ziekenhuisomroep en intussen ook fulltime werkt in het ziekenhuis op de dienst Patiëntenzorg.

Filip Destecker vormt samen met Marie Ann Demuyt het bestuur. Marie Ann is actief op de dienst oncologie waar ze bij alle patiënten bijzonder graag gezien is. Zelf maakt ze ook enkele programma’s waarbij ook de werking van het ziekenhuis aan bod komt en waar artsen, verplegers of directie uitgenodigd worden.

Vrijwilligers

“We brengen ook de speciale vieringen voor kerst en Pasen rechtstreeks op antenne naast de optredens van de gastkoren in de kapel. Op die manier kunnen de zieken vanuit hun bed toch de mis in de ziekenhuiskapel mee volgen.”

Bekende vlamingen

Regelmatig mag radio Zenith ook bekende Vlamingen ontvangen in de studio. “Koen Crucke, Raymond van het Groenewoud, Frank Deboosere, Herr Seele en Wim Oosterlinck kwamen reeds langs. Ik ben bijzonder fier op mijn team van vrijwilligers die variëren tussen de 27 en 81 jaar en die zich één of meerdere malen per week inzetten om radio te komen maken. Wij hebben nood aan presentatoren, techniekers, mensen die sponsors willen zoeken, maar ook voor muziekklassement en administratieve taken. Nieuwe mensen zijn steeds welkom en ze mogen steeds rekenen op een warme welkom”, vertelt Marie Ann.

Fondsenwerving

Om aan de nodige fondsen te komen voor hun werking gaan ze op zoek naar sponsoring bij lokale handelaars, maar organiseren ze ook een koekenverkoop, een paasmarkt en kerstmarkt. (Stefaan Reuse)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.