Ziekenhuisdirecteur Richard Neirynck gaat met pensioen

Richard Neirynck neemt afscheid als directeur van Ziekenhuis Onze Lieve Vrouw van Lourdes. © DJW
Redactie KW

Eind volgende week neemt algemeen directeur Richard Neirynck afscheid van het Waregemse ziekenhuis, waar hij sinds 18 oktober 1982 aan de slag was. Hij gaat met pensioen na een beroepsloopbaan van 36 jaar in dezelfde zorginstelling.

Toch verdwijnt hij niet helemaal uit beeld, omdat er voor hem een plaatsje voorbehouden blijft in de raad van bestuur van het ziekenhuis. Voor Richard begon eigenlijk alles in de tijd dat hij als gewetensbezwaarde begon in het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt.

“Eigenlijk is mijn loopbaan in de zorgsector voorgoed gestart toen ik gewetensbezwaarde was en dat alternatief dienstjaar werkte in het Sint-Andriesziekenhuis”, aldus Richard. “Dat was van 1978 tot 1979, veertig jaar geleden dus. Ik werkte daar in de aankoopdienst en was ook betrokken bij het operatiekwartier. Zo leerde ik eigenlijk van onderaan de ladder alles wat met de wereld van een ziekenhuis heeft te maken. Ik was eerder afgestudeerd als gegradueerde in de ziekenhuisverpleegkunde. Na dat jaar als gewetensbezwaarde werd ik gevraagd om mee de reorganisatie van de toenmalige drie Tieltse ziekenhuizen naar een totaal nieuw ziekenhuis uit te werken. Voor mij in elk geval de definitieve start van mijn professionele loopbaan, waarvan ik nu aan de laatste dagen bezig ben.”

“In 36 jaar was er nooit een staking”

Richard Neirynck is altijd al geïnteresseerd geweest in alles wat met de zorgsector te maken heeft. Zo werkte hij indertijd tijdens de vakantie als verpleger bij het Wit-Gele Kruis. Op die manier heeft de afscheidnemende directeur de volledige cyclus van verpleger tot algemeen directeur afgewerkt.

“Het klopt dat ik altijd al interesse had in de zorgverstrekking. Daarom volgde ik eerst ook een opleiding in de verpleegkunde. Dat heeft mij achteraf gezien heel wat geholpen om bijvoorbeeld de werking en de activiteiten in een ziekenhuis goed te begrijpen en te doorgronden. In Tielt was ik stafmedewerker, organiseerde er de huishoudelijke diensten en de aankoop en was ik ook medeverantwoordelijk voor het verpleegkundig departement. Dat zijn allemaal diverse aspecten van een ziekenhuiswerking waarbij ik heel veel ervaring opdeed.”

“Ik had drie jaar verpleegkunde gevolgd. Die jaren telden voor een jaar kandidatuur in Leuven, zodat ik daar al direct mijn tweede kandidatuur mocht afwerken. Daarna volgden de twee licenties. Na afloop diende ik eerst zoals eerder al gezegd mijn dienstplicht als gewetensbezwaarde te vervullen in Tielt. Daar bleef ik nog een aantal jaar in dienst als stafmedewerker en ging uiteindelijk naar het Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes Ziekenhuis in Waregem. Ik begon er als administratief directeur en werkte er samen met de Zusters van het Geloof die er het beleid voerden.”

Tijdens die eerste periode in Waregem was het voor Richard duidelijk dat er een nieuwe weg moest ingeslagen worden. Dat was het begin van de lange en grote investeringen eisende weg van de modernisering, de gestage uitbreiding en de uiteindelijke samenwerking met andere ziekenhuizen uit de hele regio. Tot over de provinciegrenzen heen.

300 personeelsleden

“Als ik het mij goed herinner telde het ziekenhuis toen ik er begon 300 personeelsleden”, weet Richard nog. “Nu zijn het er meer dan 700, plus nog eens 77 gespecialiseerde artsen. In die 36 jaar dat ik hier werkte, kwamen er heel wat nieuwe afdelingen bij of werden de bestaande verder uitgebouwd en uitgebreid. Ik denk onder andere aan de materniteit die er bij kwam, aan de pediatrie en de geriatrie. Het ziekenhuis moest eigenlijk op alle vlakken hervormd worden, omdat ook het ziekenhuisbeleid in Vlaanderen totaal veranderde en grondig werd gewijzigd. Alle uitbreidingen, nieuwe diensten en afdelingen, compleet nieuwe gebouwen: ze waren allemaal nodig om er een modern ziekenhuis van te maken dat anno 2018 volledig kan beantwoorden aan de gestelde normen.”

Intussen werkt het Waregemse ziekenhuis al een tijdje samen met andere ziekenhuizen uit West- en Oost-Vlaanderen. Daartoe behoren AZ Groeninge Kortrijk, Maria Middelares Gent, Sint-Jozefskliniek Izegem, Sint-Vincentius Deinze en sinds kort ook AZ Glorieux Ronse en AZ Sint-Elisabeth Zottegem. Samen met het ziekenhuis in Waregem vormen de zeven het E17 Ziekenhuis Netwerk.

Reuzenstap

“Als je dat allemaal vergelijkt met mijn eerste stappen in Waregem in 1982, is dit nu een enorme reuzenstap voorwaarts. Ik ben blij dat ik dat allemaal mocht meemaken. En ik mag het volgende zeker niet vergeten: in de 36 jaar dat ik er werkte, is er altijd sociale vrede geweest. Er was nooit een staking”, besluit Richard Neirynck. (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier