Ziekenhuis AZ West in Veurne voert volledig bezoekverbod in: “We kunnen mensen niet meer op een veilige manier ontvangen”

© Belga
Redactie KW

Ook bij AZ West in Veurne loopt het aantal coronapatiënten snel op. Het ziekenhuis neemt daarom een drastische beslissing. Op een paar uitzonderingen voor de materniteit en de afdeling palliatieve na, wordt er geen bezoek meer toegestaan. “De huidige situatie met het toenemend aantal besmettingen laat ons voorlopig niet toe om nog op een veilige manier bezoek te kunnen ontvangen”, klinkt het.

Het ziekenhuis voorziet wel een aantal uitzonderingen. Op de afdeling pediatrie bijvoorbeeld mogen beide ouders nog altijd bij hun kind zijn. Ze worden wel getest voor opname. Broers of zussen mogen niet op bezoek komen, behalve als het patiëntje in kwestie langer dan een week in het ziekenhuis moet blijven.

Ook voor wie moet bevallen, of net een kindje ter wereld bracht, zijn de regels iets soepeler. De partner van de mama en de broers of zussen van de pasgeborene zijn nog steeds onbeperkt welkom. De partner mag ook steeds blijven overnachten.

Tot slot mogen ook palliatieve patiënten bezoek blijven ontvangen. Hoe vaak en van wie wordt geval per geval bekeken samen met de behandelende arts.

Geen bezoek voor coronapatiënten

Patiënten die Covid-19 positief zijn, mogen zoals steeds geen bezoek ontvangen. Enige uitzonderingen daarop zijn als de patiënt in kritieke toestand verkeerd of als het om een kindje gaat. Dat mag steeds vergezeld worden door één van de ouders.

Wie de was of iets anders wil bezorgen aan zijn of haar geliefde, kan die zaken afgeven aan het onthaal. Vuile was kan je daar ook weer oppikken.

Videobellen

“We weten dat het lastig is om uw geliefde een periode niet te kunnen bezoeken”, klinkt het op de website van het ziekenhuis. “Dit wil echter niet zeggen dat je elkaar niet kan zien. Vervang uw bezoekje door een videogesprek via bijvoorbeeld Whatsapp.”

“Indien de patiënt niet zelf in staat is om dat met de eigen gsm te doen of geen smartphone heeft, voorzien we hier een oplossing voor. Meer info daarover komt binnenkort online. We bezorgen uw aanvraag aan een medewerker die de patiënt hierbij zal helpen.”

Alleen op consultatie

Wie op consultatie komt of op de spoedafdeling van het ziekenhuis moet zijn, moet ook alleen komen. Alleen mensen die hulp nodig hebben om zich te verplaatsen of minderjarigen mogen een begeleider bij hebben.

“De tweede persoon zal geweigerd worden door onze portier in de inkomhal of de secretariaatsmedewerker van de arts”, waarschuwt het ziekenhuis. “Op de consultatie gynaecologie is de partner wel toegelaten in het kader van opvolging van een zwangerschap.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.