Zeventiger komt weg met voorwaardelijke celstraf voor acht messteken aan vrouw

Stockfoto © gf
Redactie KW

Een 70-jarige man uit Keiem bij Diksmuide, die zijn vrouw (66) acht messteken toebracht, heeft van de strafrechter twee jaar celstraf met uitstel gekregen wegens een poging tot doodslag. De rechtbank nam uitlokking aan als verzachtende omstandigheid, onder meer door het feit dat de vrouw zich – voor de zoveelste keer – verbaal agressief gedroeg en haar echtgenoot emotioneel onderuit haalde door te spreken over een nieuwe relatie en het feit dat haar nieuwe partner in het huis zou komen wonen.

De feiten vonden plaats op 17 november 2018 in de woning van het voormalig echtpaar in Keiem, zes weken nadat de vrouw was ontslagen uit de psychiatrie. De hulpdiensten vonden het slachtoffer bewusteloos op grond in de woonkamer in een plas bloed. Beklaagde Etienne C. had kort daarvoor zelf de hulpdiensten gebeld. Ook de buurvrouw was aanwezig, die toevallig kwam aankloppen. Etienne C. werd gearresteerd en het slachtoffer werd naar de afdeling intensieve zorgen in AZ Delta overgebracht. Er waren geen vitale organen geraakt, maar de vrouw had veel bloed verloren. Ze overleefde de steekpartij.

Het openbaar ministerie schetste de situatie grondig tijdens het proces op de Veurnse rechtbank. Er werd verduidelijkt dat het slachtoffer sinds de jaren ’90 talloze opnames in de psychiatrie achter de rug heeft en lijdt aan depressies en bipolaire stoornissen door een onverwerkte abortus. Het huwelijk kreeg ook te maken met buitenechtelijke relaties aan de kant van de vrouw. Tal van keren kwam het tot hoogoplopende discussies en agressie. “Het kwam op die bewuste avond tot een schrijnend dieptepunt toen de vrouw aankondigde dat ze wou scheiden en haar man zijn huis uit moest, omdat haar nieuwe vriend, die ze in de psychiatrie leerde kennen, bij haar zou intrekken. De situatie escaleerde en er was ook nog een discussie over geld, gezien hij haar wekelijks een budget gaf, omdat zij het geld niet goed kon beheren. Ze zei dat hij veel sneller buiten zou liggen dan hij zelf ooit had gedacht. De beklaagde kreeg letterlijk en figuurlijk van alles naar het hoofd geslingerd”, aldus de procureur. Etienne C. was aan het eten en nam een mes van op tafel, waarop hij naar zijn vrouw stapte.

“Ik wou dat ze zweeg”

“Etienne C. verklaarde in zijn aanvankelijk verhoor dat hij zich voelde ontploffen. ‘Ik wou dat ze zweeg, dat ze zou stoppen. Ik kon het niet meer aan. Ik heb haar gestoken in de rug en toen ze zich omdraaide nog in de hals en richting haar mond. Ik weet niet hoeveel keer ik haar gestoken heb’, sprak hij. Etienne C. heeft haar hoofd nog enkele keren hard tegen de vloer gebonkt. ‘Toen haar ogen wegdraaiden, besefte ik wat ik had aangericht en belde ik de hulpdiensten’, ging hij verder in het verhoor. Tijdens de reconstructie werd duidelijk dat zijn relaas overeen kwam met de feiten”, aldus de procureur op het proces.

Niet gevaarlijker dan om het even wie

De man werd onderzocht door psychiaters, die stelden dat het gaat om een brave man, die nooit de nodige stappen heeft ondernomen om weg te gaan van zijn vrouw, met wie hij al jaren moeite had om mee samen te leven. Volgens gerechtspsychiater Hans Hellebuyck is Etienne C. niet gevaarlijker dan om het even wie uit onze maatschappij. Ook mensen die het echtpaar kennen, omschreven hem als een noeste werker die het beste voor had voor zijn vrouw, maar ten onder ging aan de situatie en agressie. Zo zou hij de laatste jaren van het huwelijk in een aparte kamer slapen en moest hij de deur op slot doen om zich te wapenen tegen de agressie van zijn vrouw.

Dat geroep, getier en die agressie waren de druppel voor mijn cliënt, na 45 jaar op de tanden bijten en heel wat overspel door zijn vrouw” – Thomas Bailleul, advocaat

Het openbaar ministerie had begrip voor de situatie van de man en wat hem zo ver dreef om zijn vrouw om het leven te willen brengen. Er werd 37 maanden cel met uitstel gevraagd wegens poging tot doodslag. Etienne C. is al een ruime tijd op vrije voeten en staat onder voorwaarden. Momenteel woont hij samen met zijn zus in Ronse. Thomas Bailleul, de advocaat van Etienne C., vroeg zelfs de vrijspraak en trok de kaart van onweerstaanbare drang, na jarenlange kwelling en terreur. “Mijn cliënt gaf bij het eerste verhoor al aan dat hij ontplofte, dat hij zichzelf niet meer kon tegenhouden en wou dat zijn vrouw stopte met hem te kwellen. Dat geroep, getier en die agressie waren de druppel voor hem, na 45 jaar op de tanden bijten en heel wat overspel door zijn vrouw. Na de feiten kwam hij bij zinnen en heeft hij zélf de hulpdiensten gebeld”, aldus de raadsman.

Uitlokking

De rechtbank ging niet in op de vraag tot vrijspraak en geloofde niet in die onweerstaanbare drang. “Etienne C. heeft wetens willens het mes genomen en de messteken toebracht, waarbij hij de dood van het slachtoffer als risico aanvaardde. Uit niets blijkt dat de man op dat moment een verminderd oordeelsvermogen had. Hij was dus goed bij zinnen en had controle over zijn daden. Negatieve beeldvorming over het slachtoffer is nog geen bewijs van onweerstaanbare drang. De moeilijke leefomstandigheden met de vrouw waren geen krachten die hij niet kon weerstaan. Hij kon andere keuzes hebben gemaakt”, luidde het oordeel. De rechtbank bevond hem schuldig aan poging tot doodslag, maar nam wel verzachtende omstandigheden aan, namelijk uitlokking. “De verdachte werd op een verbaal agressieve manier bejegend emotioneel onderuit gehaald. Er werd onder meer verteld over nieuwe relatie en het intrekken van de nieuwe partner in het huis”, aldus het vonnis.

Daarom werd Etienne C. veroordeeld tot 2 jaar cel met uitstel, met uitzondering van het reeds ondergane deeltje voorhechtenis. De man moet dus niet naar de gevangenis. Hij moet wel nog 800 euro boete betalen en 2.500 euro morele schadevergoeding aan zijn intussen ex-vrouw. Voor de materiële schade werd voorlopig een provisie van een euro toegekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier