Zevenling geboren op geitenboerderij van Stephan Blontrock in Ettelgem

Mama geit en haar kroost stellen het goed.© LI
Mama geit en haar kroost stellen het goed.© LI
Redactie KW

“Een uitzonderlijke gebeurtenis”, zegt Stephan Blontrock. “Ik heb in mijn carrière nog niet meegemaakt dat een geit maar liefst zeven lammetjes op de wereld zet. Zowel de moeder als de geitjes stellen het bijzonder goed.”

“Bij ons worden jaarlijks meer dan 1.500 lammeren geboren. Meestal krijgt een geit twee tot drie nakomelingen. Mijn echtgenote Johanna Snauwaert, die elke bevalling begeleid, en ikzelf stonden dan ook heel verwonderd te kijken. Na het derde lammetje zei ze me dat er nog eentje kwam, en nog eentje en nog eentje. En uiteindelijk werden het er zeven.”

“We wisten op voorhand niet dat deze geit zwanger was van een zevenling. Ze baarde vier mietjes en drie bokjes”, glundert Stephan Blontrock.

Kunstmatig bevrucht

“De beste dieren van onze stal, die het meeste melk geven, worden kunstmatig bevrucht met sperma uit Nederland, zo ook deze geit. Dat zijn er jaarlijks een 60-tal. Hun lammeren zijn de toekomst van ons bedrijf. Zowel de mietjes als de bokjes. We hebben er zelf een 40-tal die mogen dekken”, vertelt Stephan de werking van zijn stal.

Net zoals bij de mensen speelt ook bij de dieren de volle maan een rol bij de bevallingen. “Zeker”, zegt Stephan, “want onlangs was er volle maan en toen was er de een na de andere die lammerde.”

(LIN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten