Zevenjarige Lotus Decraene Belgisch Kampioen schaken

© DJW
Redactie KW

De zevenjarige jarige Lotus Decraene mag zich voortaan Belgische kampioene schaken noemen voor speelsters jonger dan acht jaar. Lotus loopt lagere school in het Torenhof. Ze zit in het tweede leerjaar en nestelt zich vanaf haar vijfde aan het schaakbord.

Onlangs nam Lotus dus deel aan het Belgisch Kampioenschap in Blankenberge, categorie spelers jonger dan acht. Van de meisjes die eraan deelnamen was zij de beste. Wel moest zij twee jongens laten voorgaan in de eindstand. Maar omdat niemand van haar vrouwelijke collegaatjes voor haar eindigde, mocht ze zich na afloop van het titeltornooi Belgisch Kampioen noemen. En meteen ook West-Vlaams Kampioen, omdat Lotus (uiteraard) ook als eerste van de provincie eindigde. Zelf is ze heel tevreden met haar medaille. Zij blijft intussen verder schaken om misschien wel ooit de beste schaakster van het land te worden.

“Schaken zit in de familie. Mijn broer en zus schaken ook”

“Ik was vijf toen ik leerde schaken“, aldus Lotus Decraene. “Het zit wel een beetje in de familie, denk ik. Broer Merlijn, negen jaar, schaakt ook. Net als mijn oudere zus Jade, die elf jaar is. En ik heb nog mijn jongere zusje Eden, die straks allicht ook aan het schaakbord zal zitten.”

Van haar klas is Lotus één van de beste als het over wiskunde gaat. Taal is dan weer ietsje minder. En haar hobby is meteen ook haar passie: schaken. Dat doet ze onafgebroken elke dag.

Stresserend

“Lotus is er echt elke dag mee bezig”, meent moeder Marinka Decraene. “Ik denk dat het ook nodig is wanneer je wil presteren op tornooien. Daarnaast is zij lid van de Waregemse schaakclub Luctor et Emergo en de Pioniers in Tielt. Aan het BK in Blankenberge namen in haar categorie 25 jonge schakers deel. Zij moest het opnemen tegen de jongens en weerde zich bijzonder fel. Zelf heb ik alles vanop het scherm moeten volgen. De titelstrijd zelf mochten wij niet live in dezelfde zaal bijwonen, om niemand te storen. Dat was best stresserend.”

Zowat elk weekend gaat Lotus in België een of ander tornooi spelen. “Dat is misschien vrij veel”, zegt haar moeder. “Maar schaken is nu eenmaal een denkspel dat je moet blijven spelen en waar je continu mee bezig bent. Lotus leest daarnaast veel over schaken. Ze bekijkt dezetten van de grote kampioenen, bestudeert openingen en al wat nodig is om goed te spelen. Wat mij vooral opvalt is dat zij heel vlug in de aanval gaat om de tegenstander meteen schaakmat te zetten. Offensief spelen: dat is haar stijl.”

In het najaar neemt Lotus Decraene deel aan het WK Schaken, dat plaatsvindt van 3 tot 16 november in het Spaanse Santiago de Compostella. (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier