Zeven Wevelgemnaren met coronavirus besmet na skireis

Philippe Verhaest

Het coronavirus krijgt nu ook in West-Vlaanderen vaste voet aan grond. In Wevelgem zijn liefst zeven mensen, die samen op skivakantie in Noord-Italië waren, besmet. Een achtste persoon wacht nog op de testresultaten. Een van besmette mensen is een leerkrachte van een basisschool in de gemeente. De school stuurde alle ouders woensdagavond al een uitgebreide brief.

De zeven Wevelgemnaren hebben net samen een reis achter de rug en zijn met het coronavirus besmet. Het gezin ging met de drie kinderen en hun partners – in totaal acht mensen – skiën in Noord-Italië, maar eenmaal terug voelde een vrouw van het gezelschap zich niet goed. Ze liet zich controleren op het coronavirus en bleek besmet te zijn. Meteen werden de andere gezinsleden en partners gecontroleerd en die legden allemaal een positieve test af. Eén reisgezel wacht de resultaten van zijn test nog af. “Niemand van ons is écht ziek”, getuigt een van de familieleden. “Het is stevig schrikken, maar we zijn niet in paniek. Behalve wat hoesten en een loopneus heeft er niemand zware symptomen.” De groep moet twee weken in quarantaine verblijven en zal samen in één huis uitzieken.

Een van hen is een leerkrachte aan de Vrije Basisschool Wijnberg en was de voorbije dagen aan het werk. Dat bevestigt directeur Hans Van De Moortel. “Ik kreeg vanavond telefoon van het Agentschap Zorg en Gezondheid dat een van onze mensen met corona is besmet”, reageert hij. “De vrouw in kwestie is momenteel afwezig. Onze leerlingen en andere personeelsleden lopen geen gevaar.”

Ook Wevelgems burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V) werd in de loop van de dag op de hoogte gebracht van de meervoudige besmetting in zijn gemeente. “Over de identiteit van de mensen weten wij niet veel”, zegt hij, “alleen dat het om acht Wevelgemnaren gaat. Ik begrijp dat de school zelf al gecommuniceerd heeft over de leerkracht in kwestie. De school blijft uiteraard gewoon open, er is geen substantieel risico op besmetting. Niemand hoeft zich zorgen te maken.”

Gemeente Wevelgemhttps://www.facebook.com/Wevelgem8560/https://www.facebook.comFacebook1

Inwoners van onze gemeente zijn besmet geraakt met het coronavirus, zo heeft het Agentschap Zorg & Gezondheid van de…

Geplaatst door Gemeente Wevelgem op Woensdag 4 maart 2020

rich1.0https://www.facebook.com/Wevelgem8560/posts/2611327262330074552

Eerder raakte Gullegemnaar Philip Soubry als eerste Belg met het coronavirus besmet. Na twee weken in quarantaine mocht de LVD-werknemer het ziekenhuis verlaten. Hij hoopt zo snel mogelijk naar zijn vrouw in China te kunnen terugkeren, al lijkt dat de komende weken – en zelfs maanden – nog niet aan de orde.

Wijnbergschool heeft alle ouders brief gestuurd

De school in kwestie mailde alle ouders alvast om hen op de hoogte te stellen.

“In onze school werd vandaag een besmetting bij een personeelslid met corona vastgesteld. We kunnen ons voorstellen dat je hierover bezorgd bent en vooral wenst te vernemen wat het effect op je kind zal zijn. Met deze brief willen we je hierover informeren.”

“Welke maatregelen worden er genomen? Het besmette personeelslid krijgt de nodige verzorging en komt niet meer naar school. Het personeelslid zal 14 dagen afwezig zijn en de school zorgt voor de nodige vervanging.”

“Het Agentschap Zorg en Gezondheid is bezig met een contactonderzoek. Dat gaat na met wie een besmet persoon allemaal contact heeft gehad. Afhankelijk van verschillende parameters (onder andere de duur en intensiteit van een contact) neemt men andere maatregelen. Onze school wordt op de hoogte gehouden van de maatregelen.”

“Voor niet-zieke kinderen en personeel raden we op dit moment enkel aan om alert te blijven voor mogelijke symptomen (zoals hoesten, zich grieperig voelen, koorts). Indien de symptomen optreden bij je kind, neem je contact op met de huisarts, die – naargelang de inschatting – mogelijk een onderzoek naar het coronavirus doet. Bij een positief onderzoeksresultaat verwittigen arts en het labo het Agentschap Zorg en Gezondheid, die op hun beurt de school op de hoogte brengen. Samen bekijken zij wat er kan of moet gebeuren.”

“Indien je kind op school ziektesymptomen zou krijgen, wordt het uit de klas verwijderd en worden de ouders opgebeld. Contacteer dan je huisarts en vraag een huisbezoek of een afspraak. Een personeelslid dat ziek wordt, vragen we naar huis te gaan en met de huisarts contact op te nemen.”

“Je kind kan dus gewoon naar school blijven gaan. We begrijpen de bezorgdheid, maar de huidige situatie op school vormt geen substantieel risico.”

Zeven Wevelgemnaren met coronavirus besmet na skireis

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.