Zeven West-Vlaamse gemeenten bundelen krachten in Perspectief

Redactie KW

Gistel, Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan, Oudenburg en Ichtegem stampen met Perspectief een nieuw samenwerkingsplatform uit de grond. Dat meldt het gloednieuwe overlegorgaan woensdagochtend.

“Samen kunnen we meer”, vertelt Michel Vincke, voorzitter van Perspectief. “Gemeenten gedragen zich soms als eilanden, maar wij slaan bruggen: een kleine praktische stap, maar een grote denkstap vooruit. En een flinke besparing.”

Perspectief ziet enkele concrete voorbeelden zoals werknemers of ambtenaren die tegelijkertijd voor meerdere gemeentes kunnen werken, of grens- en sectoroverschrijdende vergaderingen. Dat moet resulteren in tijd- en geldwinst en een sterkere daadkracht. “We startten al heel wat kleinere initiatieven, zoals opleidingen rond recyclage, rijlessen en starterslabo’s. Maar ook op grote schaal gebeurt veel: we maken bedrijven warm voor maatschappelijk verantwoord ondernemen”, duidt Michel Vincke.

Perspectief moet de taken van het Regionaal Sociaal-Economische Overlegcomité (Resoc) Oostende wat overnemen, nu die zijn werking wat terugschroeft. Perspectief staat overigens open voor andere steden en gemeenten die zich willen aansluiten bij het intergemeentelijke platform.

(Belga)