Zeven van de twaalf Kortrijkse woonzorgcentra houden corona (voorlopig) buiten de deur

Vooral voor oudere mensen worden veel spontane acties op touw gezet. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De laatste weken weerklonk vooral slecht nieuws vanuit de Kortrijkse woonzorgcentra. Op sommige plaatsen is tot de helft van de bewoners besmet. Maar minstens evenveel WZC’s slaagden erin het Covid-19 virus buiten de deur te houden. In WZC Sint-Carolus, WZC Sint Vincentius, WZC ‘t Hoge, Woon & Zorghotel Heilig Hart, WZC De Weister, WZC Ter Melle en WZC Biezenheem werd er nog geen enkele besmetting vast gesteld. Dat wil zeggen dat zeven van de twaalf Kortrijkse woonzorgcentra (voorlopig) coronavrij zijn.

Het zijn vreselijke tijden voor zowel bewoners van woonzorgcentra, als de mensen die er aan de slag zijn. Horrorverhalen van familieleden die geen afscheid konden nemen, mensen die dagen alleen zitten op hun kamertje en zieke personeelsleden, komen van alle kanten op ons af. Elk woonzorgcentrum doet zijn uiterste best om het coronavirus buiten de deur te houden. Van de zeven private initiatieven in Kortrijk zijn er daar maar liefst vier in geslaagd. Ook WZC De Weister, WZC Ter Melle en WZC Biezenheem, beheerd door het OCMW van Kortrijk, zijn nog steeds coronavrij. Belangrijk daarbij is wel dat de meeste van die woonzorgcentra enkel bewoners en personeel testen als die symptomen hebben van het virus. Enkel in WZC Sint-Jozef, WZC De De Ruyschaert en WZC De Weister werd iedereen getest.

Portie geluk

“Onze medewerkers doen keihard hun best om corona buiten de deur te houden”, vertelt Nele Ottevaere, algemeen directeur van WZC Sint-Carolus in de Groeningelaan. “Al beseffen we ook dat er een goede portie geluk mee gemoeid is. Van onze 99 bewoners moesten we er al twaalf testen, dat doen we bij de minste symptomen. Maar tot nu toe bleken de testen telkens negatief. Dat geldt ook voor het personeel. We doen dat wel op eigen initiatief. Ik heb deze week nog gebeld met Zorg en Gezondheid en het blijft onduidelijk wanneer wij onze testen van de Vlaamse overheid zullen ontvangen.”

Onder andere daardoor heerst ook heel wat ongerustheid in het woonzorgcentrum. “Er heerst inderdaad angst, ongerustheid en verdriet in onze gangen”, bevestigt Nele. “Maar ook hoop. Misschien lukt het wel om het virus buiten te houden. We vechten met zijn allen zo hard we kunnen. Daarom was het voorstel van de Veiligheidsraad om weer bezoek toe te laten, ook zo een klap in ons gezicht. Dat is het paard van Troje binnen halen. Zowel wij als de familieleden van de bewoners waren erg opgelucht toen dat niet bleek door te gaan.”

Buitenlandse contacten

Een gelijkaardig verhaal bij Woon & Zorghotel Heilig Hart in de Budastraat. “Van onze 207 bewoners testte er nog geen enkele positief”, aldus Wino Baeckelandt, algemeen directeur. “Bij de 140 medewerkers werden wel twee besmettingen vast gesteld. Maar zij zijn meteen thuis in quarantaine geplaatst en hebben niet voor besmettingen gezorgd onder de bewoners. Helemaal in het begin van de crisis testte ook iemand positief in onze serviceflats, maar ook daar waren we gelukkig op tijd bij.”

Bij WZC De Weister werden alle bewoners en personeelsleden getest. Er werden geen besmettingen vast gesteld.
Bij WZC De Weister werden alle bewoners en personeelsleden getest. Er werden geen besmettingen vast gesteld.

“We testen bij de minste symptomen op eigen initiatief”, vult Wouter Van der Donckt, directeur zorg en kwaliteit aan. “Op die manier testten al 27 bewoners negatief. We doen er alles aan om dat zo te houden, maar aan genoeg beschermingsmateriaal geraken is niet evident. Handschoenen en schorten zijn haast onvindbaar op de markt. Via een connectie in het buitenland zijn we gelukkig aan speciale operatieschorten geraakt. Die kunnen we wassen en zijn dus een stuk ecologischer dan de wegwerpschorten die normaal gebruikt worden.”

Al blijft de directie wel op haar hoede. “We zijn op alles voorbereid”, klinkt het. “We hebben twee aparte afdelingen, elk met tien bedden, volledig ingericht voor mocht het nodig zijn. We trachten het moraal bij onze medewerkers bovendien op alle mogelijke manieren hoog te houden. We zorgen af en toe voor een attentie en hebben in allerijl een ‘mental support team’ opgericht. Zij contacteren elk personeelslid persoonlijk om de tien dagen. We merken vooral en gevoel van trots omdat we het virus voorlopig buiten de deur hebben gehouden. En dat mag ook wel. Ons hele team, van poetsdienst tot catering, steekt elke dag zijn nek uit.”

Geen tekorten dankzij giften

In WZC sint Vincentius op de Houtmarkt werd nog geen corona-afdeling ingericht. “Maar het draaiboek ligt klaar mocht dat nodig blijken”, aldus algemeen directeur Eveline Breye. Sint Vincentius telt 154 bewoners en 141 medewerkers. Een 20tal bewoners vertoonden al lichte symptomen van het coronavirus, die werden allemaal getest. “Tot nu toe bleven al die testen negatief. We zitten nog niet in een fase waarbij we testen voor bewoners vanuit de overheden krijgen”, aldus de directeur. “Er is nu voldoende beschermingsmateriaal, ook dankzij eigen aankoop en giften vanuit onderwijs en bedrijven. We zijn wel niet voorzien om maanden weg te kunnen.”

Ook bij WZC ‘t Hoge, dat amper een paar maanden open is, werden bij geen van de 85 bewoners besmettingen vast gesteld. Maar daar wil de directie geen commentaar kwijt. Ook de openbare woonzorgcentra staan er opvallend goed voor. WZC De Weister in Aalbeke mocht vorige week al testen ontvangen van de overheid. Ondanks een foute handleiding bleek al snel dat geen enkele van de 45 bewoners besmet was met het coronavirus. Voor het personeel waren evenwel geen testen voorzien. Zij werden op initiatief van Stad Kortrijk getest en kregen allemaal groen licht. Hetzelfde geldt voor WZC Ter Melle in Heule, waar 99 bewoners verblijven en WZC Biezenheem in Bissegem met 91 bewoners. Al zit daar wel een personeelslid thuis met een vermoedde besmetting.

Helft bewoners besmet

Helaas gaat het niet in alle woonzorgcentra zo goed. Ondanks de vele inspanningen van directie en personeel is bij WZC De De Ruyschaert, in de Kloosterstraat in Marke, zowat de helft dan de 112 bewoners besmet. Zij worden in quarantaine gehouden op een aparte afdeling. De Ruyschaert is daarmee een van de zwaarst getroffen woonzorgcentra in onze streek. “We hebben iedereen op eigen kosten getest”, vertelt directeur Mario Eeckhout. “Het resultaat is irreëel en surrealistisch. We kunnen alleen maar verder doen.”

Ook bij WZC De Korenbloem in de Pieter de Conincklaan kregen ze al zes overlijdens door het coronavirus te verwerken. In totaal zijn er 23 besmettingen vast gesteld op 133 bewoners. Van de 150 personeelsleden zitten er 14 thuis. Bij WZC De Pottelberg kampen ze met gelijkaardige cijfers. In de afgelopen week alleen al kregen ze vier overlijdens te verwerken. Dat brengt het totaal op zes. Ondertussen zijn er ook 30 bevestigde besmettingen. Ze ontvingen er wel al voldoende testen van de Vlaamse overheid om alle bewoners en personeelsleden te testen.

WZC De Korenbloem kreeg al zes overlijdens te verwerken.
WZC De Korenbloem kreeg al zes overlijdens te verwerken.

De openbare woonzorgcentra ten slotte, blijken er vrij goed voor te staan. In WZC De Zon in Bellegem vermoedt het personeel dat twee bewoners besmet zijn met covid-19. Hetzelfde geldt voor een personeelslid. De uitslag van de afgenomen testen moet zekerheid brengen. Sint-Jozef is met zes overlijdens en tien besmettingen op 119 bewoners het zwaarst getroffen. Maar daar zit de aparte covid-afdeling voor iets tussen. Alle bewoners die ziek worden in een openbaar woonzorgcentrum komen daar terecht. Op dit moment is de afdeling met 35 bedden zo goed als volzet.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier