Zeven nominaties en nieuwe website voor fotografe Séverine Dumoulin uit Ruiselede

(foto RV)
Redactie KW

De coronacrisis had een zware impact op het werk en de fotografiepassie van Séverine Dumoulin (36) uit de Groenestraat. Maar er was ook de morele en verdiende compensatie: ze behaalde zeven nominaties met vier verschillende foto’s in drie wedstrijden.

Séverine is verpleegkundige Operatiekwartier in een Gents ziekenhuis én fotografe in bijberoep. Het diploma behaalde ze na zes jaar studie in Tielt, via het CVO. Voor dat bijberoep blijft ze zich permanent en met passie online bijscholen en met jaarlijks één groot fotografie-evenement met verschillende lessen en sprekers, dit jaar in Brussel met wereldwijd gerenommeerde fotografen.

Drie domeinen

Afgelopen voorjaar nam ze deel aan mondiale wedstrijden bij drie instanties: de AFNS Awards van Duitse origine, de Babyphoto Awards, die duizenden leden telt over alle continenten, en de Legacy Photography Awards. De bekroonde fotografe is actief in diverse domeinen zoals communies, huwelijken, geboortes, thematische opnames zoals de opmaak van kerstkaarten en zoveel meer specifieke gebeurtenissen die ze vereeuwigt met pakkende kwaliteitsfoto’s. Haar grote passie en voorkeur situeren zich in drie andere domeinen: zwangerschapsfotografie, Newborn en kinderfotografie.

Die drie segmenten staan centraal bij de drie instanties waar ze haar foto’s indiende.

De fotografe legt het concept van de wedstrijd uit. “Zowat elke maand kunnen fotografen van over de hele wereld foto’s digitaal doorsturen, zonder bijhorende commentaar over de inhoud en de relatie met de fotograaf. Zo wordt echt een evaluatie gemaakt van het product, de foto. Ik stuurde negen foto’s in naar de drie organismen, die vooral beoordelingen doen over de drie thema’s. Mijn eerste ‘eervolle vermelding’ was voor een zwangerschapsbeeld in februari. Mijn enthousiasme straalde blijkbaar intens uit op mijn kinderen Merel en Céleste. ‘Mama, wij zouden ook eens graag in de prijzen vallen’, zo luidde hun reactie en verzuchting. Heel bizar en ja, ik nam meteen die draad op. Ik waagde me aan de bekende stijl ‘Fine Art’-kinderfotografie, met de dochters voor mijn camera.”

Licht-schaduw

“Die nieuwe trend is steeds populairder en is te omschrijven als meer poseren en helemaal de tegenpool van spontaan laten vastleggen. Daarbij worden expliciete poses, ostentatieve houdingen aangenomen met fel contrast licht-schaduw. Dat het nu precies de foto van mijn oogappels is, die genomineerd werd, maakt mijn blijdschap en erkenning voor mijn werk des te groter. Zo kreeg ik in elk van mijn drie favoriete thema’s alle lof toegezwaaid. De bekroning staat los van de relatie fotograaf-beeld, want de inzendingen zijn qua inhoud anoniem”, getuigt de fotografe.

“Na zowat zes jaar fotografie mag ik tevreden terugblikken op een vruchtbare en drukke loopbaan. Maar gaandeweg ervoer ik steeds vaker dat soms weleens verwarring opdook met mijn naam als fotografe. Daarom is de nieuwe naam vanaf 1 juli niet meer DiDi’sphotography, maar Severine Dumoulin Fotografie. Velen contacteerden me op naam en kenden de website niet of omgekeerd.”

Druk najaar

“Nu is de naam meteen performant, ook op de sociale media, waar ik mijn werk toon. De afgelopen maanden was mijn studio quasi leeg door de veiligheidsmaatregelen voor de coronapandemie. De impact was en is niet miniem. Dat impliceert dat de volgende periodes superdruk worden. De communies zijn verplaatst naar september en oktober, de trouwpartijen naar volgend jaar, net zoals heel wat familieshoots. Het wordt een druk najaar, dat ervaar ik nu al aan de engagementen”, besluit Séverine Dumoulin.

Info: www.severinedumoulin.be FB Instagram 0479 36 64 00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier