Zeven jaar cel voor kopstuk van drugsbende die Blankenbergse dealer knevelde in schuur

Redactie KW

Een Nederlandse crimineel heeft in de Brugse rechtbank zeven jaar cel gekregen voor drugshandel en gijzeling. Samen met vier handlangers knevelde en ontvoerde ‘De Dikken’ een Blankenbergse dealer, die voor 8.000 euro in het krijt stond.

Op 20 februari stapte de vader van de Blankenbergse drugsdealer K.R. (22) naar de politie. Hij vertelde hoe zijn zoon twee dagen eerder door een drugsbende naar het appartement van zijn maat Kevin G. (28) in Blankenberge was gelokt. Daar werd hij opgewacht door de Nederlandse drugscrimineel Robbert B. (35), bijgenaamd ‘De Dikken’, zijn Nederlandse rechterhand Sietske K. (26) en zijn Belgische luitenant Thomas V. (25) uit Eernegem. Ook collega-dealer Axel B. (22) uit Brugge was in het appartement aanwezig.

Van zodra K.R. de flat was binnengestapt, werd hij aan handen en voeten gekneveld, geblinddoekt en in een busje geworpen. Na een half uur rijden werd hij op de grond van een Nederlandse schuur gegooid. Daar werd hem op hardhandige wijze duidelijk gemaakt dat hij de 8.000 euro moest ophoesten die hij nog aan hen verschuldigd was na een levering van ketamine. “Als je niet betaalt, zullen we je vader ook naar hier brengen”, dreigden ze. Een paar dagen eerder waren Robbert B., Sietske K. en Thomas V. ook al naar de woning van de vader geweest om het geld te eisen.

Schrik voor represailles

K.R. beloofde om tegen het einde van de maand een eerste schijf van 2.000 euro te betalen waarna hij aan de Belgisch-Nederlandse grens werd gedumpt met een blikje cola en enkele sigaretten. Half kreupel geslagen en stinkend naar koemest stapte de jongeman naar huis. Een week nadat hij de politie had ingelicht betaalde de vader 2.000 euro aan het Beernemse bendelid T.D. (22). Een officiële klacht indienen durfde de man evenwel niet, uit schrik voor represailles.

Het onderzoek naar de ontvoering bracht ook de drugsactiviteiten van de bende van ‘De Dikken’ in kaart. In Herzele werden twee cannabisplantages opgerold, waaronder een van 76 planten in de woning van bendeleden L.D. (31) en E.E. (29). Volgens de rechter gedroeg Robbert B. zich als een ware maffiabaas. Hij veroordeelde de Nederlander tot zeven jaar effectieve celstraf. Thomas V. kreeg vier jaar effectief, Sietse K. twee jaar effectief. Kevin G. en Axel B. kregen respectievelijk twee jaar en achttien maanden cel. T.D. en L.D. kregen respectievelijk 120 en 150 uur werkstraf. E.E. kwam weg met de gunst van de opschorting. Kortrijkzaan Tom D. (24), die dealde voor de bende, kreeg achttien maanden cel. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier