Zeven cliënten van Kerckstede wonen voortaan in voormalige pastorie in Oostnieuwkerke

Nancy Kesteloot, Linda De Schuyter, Malika D'Hondt, Ann Van Overbeke, Anne Maria Storms, Kathleen Mortier en Beatrijs Cocle voor hun nieuwe thuis: residentie De Pastorie. (foto JCR) © (foto JCR)
Redactie KW

Op dinsdag 3 september namen zeven cliënten van Kerckstede hun intrek in de voormalige pastorie op het Dorpsplein. De leegstaande pastorie werd helemaal gerenoveerd. In het gebouw en in een aanpalende nieuwbouw werd ruimte gemaakt voor zeven studio’s. Op zaterdag 14 september wordt residentie De Pastorie officieel geopend.

De nieuwe residentie De Pastorie op het Dorpsplein van Oostnieuwkerke is zo goed als af. Zeven cliënten van Kerckstede, toevallig zeven vrouwen, overnachtten er dinsdag, aan de vooravond van de 41ste verjaardag van Kerckstede, voor het eerst.

Nadat pastoor Lansen in 2013 de gemeente Oostnieuwkerke verliet, kwam de pastorie vlakbij het dorpsplein leeg te staan. De kerkfabriek zocht naar een oplossing. Zij hoopten vooral om het gebouw een sociale invulling te geven. Zo kwam de kerkfabriek uit bij Kerckstede, de Oostnieuwkerkse voorziening voor personen met een beperking die al meer dan 40 jaar het dorpsbeeld in de gemeente kleurt.

“Doordat we toen net gebouwd hadden, hielden we aanvankelijk de boot af. Een jaar later hapten we toch toe. Een dergelijke mooie kans mochten we niet zomaar laten schieten”, vertelt Gerda Callens, directeur van Kerckstede.

Later dan gedacht

De voorbije jaren stond de Oostnieuwkerkse kerkfabriek, die de pastorie aan Kerckstede verhuurt, in voor de renovatie van het leegstaande gebouw. “Die renovatie heeft langer geduurd van voorzien. Eigenlijk hadden we aanvankelijk het doel om op 1 januari 2018 al de deuren te openen van de vernieuwde pastorie”, geeft zuster Gerda toe. Door problemen met onder andere de afvoer en het dak duurden de werken toch een pak langer dan gedacht.

“Bij een dergelijke grote renovatie kan je bijkomende problemen zoals aan die afvoer en het dak moeilijk inschatten. We zijn heel blij dat de zeven studio’s voor de cliënten nu toch helemaal afgewerkt zijn”, aldus Josiane Lowie, voorzitter van de raad van bestuur van Kerckstede.

De Pastorie bestaat uit twee delen. In het bestaande oude gedeelte werden er vier studio’s gebouwd. In een aanpalende nieuwbouw werden nog eens drie extra studio’s ingericht. Zeven cliënten namen dinsdagavond hun intrek in hun nieuwe woonst.

“In residentie Pastorie is er een gezamenlijke keuken, een living en een eetplaats. Op die manier hebben de bewoners een gezamenlijk, maar ook een privégedeelte, aldus zuster Gerda. In een van de gemeenschappelijke ruimtes hangt ook een scherm. Via het scherm krijgen de bewoners instructies van begeleiders uit Kerckstede.

Dakappartement te huur

“Het is de bedoeling dat de mensen zelfstandig wonen, maar we blijven hen natuurlijk wel begeleiden bij deze grote stap”, legt Josiane uit waarom het scherm er hangt. In het gebouw is er ook een dakappartement voor twee personen dat door Kerckstede verhuurd wordt. Dit dakappartement is nog niet volledig af.

De bewoners hebben een gezamenlijk gedeelte en ook een privégedeelte

“Het dakappartement staat los van hetgeen we met Kerckstede in de pastorie doen. We hopen dat niemand zich laat tegenhouden om daar te gaan wonen”, aldus zuster Gerda. Op de benedenverdieping van het gebouw wordt ook een ruimte voorzien voor de kerkfabriek en het parochiehuis.

Officiële opening

Malika D’Hondt (24) is een van de zeven vrouwen die sinds deze week in de pastorie woont. “De voorbije dagen was het echt wel aftellen. De studio’s zijn heel erg mooi en ook de omgeving met het park en het dorpsplein is prachtig. Ik zie het helemaal zitten”, aldus een enthousiaste Malika. Zij stelt samen met haar medebewoners op zaterdag 14 september haar nieuwe woonst voor. Dan wordt de residentie De Pastorie officieel geopend.

‘s Middags is er een opendeurdag. “De nieuwe bewoners kunnen natuurlijk ook nog heel wat materiaal gebruiken. Daarom stelden we een woonlijst op met hetgeen ze nog kunnen gebruiken”, vertelt Josiane Lowie nog. Wie een gift wenst te storten, kan dat op het rekeningnummer BE87 0689 0925 5694. (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier