Zetellift draait op volle toeren

Geert Depuydt en Annemie Fleerackers uit het Antwerpse Nijlen. © (Foto EF)
Redactie KW

In volle vakantieperiode draait de zetellift in Westouter meer dan op volle toeren. Het is op momenten aanschuiven om een ritje te maken tussen de Vidaigneberg en de Baneberg. “Na de verplichte sluiting de voorbije lente maakt deze zomer toch iets goed van ons toeristisch seizoen,” zegt uitbater Johan Gheysens die volgend jaar in 2021 zijn 40ste jaar als eigenaar van deze attractie zal vieren.

De lockdown vanaf halfweg maart legde ook de zetellift stil. “En wat was net op het moment dat het seizoen voor ons zou beginnen. Het werd echter een periode van ruim 3 maanden zonder beweging tussen onze beide bergen. Normaal tellen we net dan ontelbare families die hier ofwel een communie komen vieren of een huwelijk. We zagen ook de groepen verdwijnen. Vooral zij die geboekt hadden voor het arrangement van de serie Eigen Kweek. Reken maar dat ik een stevig omzetverlies draaide.”

Deze vakantie start de zetellift opnieuw op en dat zorgde voor een groot aantal bezoekers. “Inderdaad meer dan de voorbije jaren. Toeristen vinden blijkbaar vlugger de weg naar een bestemming in eigen land dan in het buitenland. En dit is zeker een veilige attractie ook in deze coronatijden. Tussen de stoeltjes bijvoorbeeld is al een afstand van 30 meter. Het is verder in open lucht. Voor de mensen opstappen moeten de handen ontsmet worden en dat doen ze ook wanneer ze van de zetellift stappen. Een van onze medewerkers ontsmet dan zowel het zitgedeelte als de leuningen en dat doen we met een drukspuit, een toestel waar we anders onkruid mee verdelgen. Bij het aanschuiven nemen de toeristen voldoende afstand en dragen ze een mondmasker. Op de zetellift zelf is dat niet verplicht. Toch merk ik dat heel wat mensen toch het mondmasker blijven dragen. Wellicht boezemt het maken van de beweging om het masker af te doen hen wat schrik in. Eenmaal gezeten voelen een aantal zich veiliger wanneer ze niet meer bewegen.”

Geert Depuydt en Annemie Fleerackers uit het Antwerpse Nijlen hielden zo het mondmasker op. “Dit is voor ons de start van een eerder geboekte vakantie. Ikzelf ben een Bruggeling van geboorte en kwam hier als kind vaak met de familie. Net als vandaag gingen we toen ook wandelen rond Dikkebusvijver.” Ook jeugdgroepen vinden de weg naar de zetellift, zoals de KLJ uit Peulis nabij Putte. “Best leuk wanneer je al zwevend ook nog eens je eigen kampplaats kan spotten.” De jeugdvereniging verblijft in Hoeve Heyman in Westouter. “De uitbater raadde ons deze attractie aan. We zijn hem daar erg dankbaar voor. De kinderen vonden het supertof.”

Zetellift Cordoba in Westouter bestaat ondertussen 62 jaar. De zetellift zelf werd in 1958 gebouwd, door de stichters van de Meli, Albriek Florisoone en Lambert Segers. “Vele mensen denken dat deze zetellift dienst deed op de Expo 58 in Brussel maar dat is dus helemaal niet zo,” weet Johan Gheysens die volgend jaar aan zijn 40ste jaar als uitbater zal beginnen. “Dit mag wel een feestjaar worden. Over de invulling heb ik nog niet nagedacht. Maar de Westouternaars een gratis ritje geven, waarom niet?”

Johan Gheysens hoopt voor de komende weken op goed weer. “En dat is geen zeeweer, teveel wind maakt de attractie gevaarlijk en dan wordt er niet opgestart. En als het regent dan is het voor niemand plezant.” Na de rit van ongeveer 20 minuten over een afstand van 1800 meter kunnen de toeristen nog even napraten over hun avontuur bij een Picon. Deze wordt al bijna 30 jaar bereid door de vrouw van Johan. “Mijn vrouw is een Française en als zij dat drankje niet kan bereiden, dan weet ik het ook niet.” Johan zag in de voorbije jaren al heel wat Bekende Vlamingen plaatsnemen op de zetellift. Deze vakantie waren dat nog Maaike Cafmeyer en Tom Waes. “Meer daarover in het najaar op Eén,” aldus nog Johan.

(MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier